Damjana Kolar

 |  Kultura

Portret nebrzdane ustvarjalnosti

V Kinodvoru bo danes, 6. januarja ob 21.00 premiera dokumentarca 20.ooo dni na Zemlji britanskih režiserjev Iaina Forsytha in Jane Pollard, ki oriše življenjsko zgodbo Nicka Cavea ter njegov pogled na svet in filozofijo, ki jo prenaša na glasbeno ustvarjanje. "Nisva hotela narediti 'fenovskega' filma. Ne gre za biografijo in če vas zanimajo dejstva o Nicku, jih tu ne boste našli. Želela sva narediti portret zanimivega in navdihujočega umetnika ter njegovega ustvarjalnega procesa."

Film opisuje namišljeni dan v življenju kultnega avstralskega glasbenika Nicka Cavea, od jutranjega zvoka budilke do sprehoda ob morju po večernem koncertu. Cave se med brskanjem po osebnem arhivu spominja svojih bolj divjih let, se v pogovoru s psihoanalitikom vrača v svoje otroštvo ter se v sanjskih prizorih pomenkuje z "duhovi" iz preteklosti: rednim sodelavcem Warrenom Ellisom, igralcem Rayem Winstonom, Blixo Bargeldom ter s Kylie Minogue, s katero je posnel svoj največji hit Where the Wild Roses Grow–poleg tega pa v živo izvede tudi nekaj pesmi s svojega zadnjega studijskega albuma. 20.000 dni na Zemlji ni toliko klasični dokumentarec kot portret nebrzdane ustvarjalnosti.

"Čeprav gre na neki način za fikcijo, je film obenem zelo resničen. V tem je njegova lepota. S pomočjo fikcije smo se približali resnici in film v bistvu govori o tem. Pod vprašaj postavlja pomen resničnega sveta v nasprotju z izmišljenim, oziroma skuša najti prostor, kjer se ta dva svetova srečata. Iz teh umetno ustvarjenih trenutkov je nastalo nekaj zelo surovega in razsvetljujočega. Ustvarjalni proces hkrati je in ni skrivnosten. Po eni strani pomeni preprosto sedeti in delati. Po drugi strani pa ima v sebi nekaj magičnega. Iain in Jane sta to hotela ujeti na zanimiv in neekspliciten način. Tako sta razkrila veliko več kot običajne biografije, ki povsem razgalijo svoj subjekt. Film ima v sebi nekaj čudovito prebrisanega," je o filmu povedal Nick Cave.

Vizualna umetnika Iain Forsyth in Jane Pollard sta začela s sodelovanjem sredi devetdesetih let med študijem na londonski univerzi Goldsmiths. Uveljavila sta se z rekonstrukcijami pomembnih kulturnih dogodkov, kakršen je performans "A Rock ‘N’ Roll Suicide" (poustvaritev zadnjega nastopa Davida Bowieja v vlogi Ziggyja Stardusta). Med drugim sta sodelovala tudi z glasbeniki Scottom Walkerjem, Jasonom Piercom (iz benda Spiritualized), Gilom Scott-Heronom ter Benom Drewom (Plan B). S Caveom sta posnela že serijo kratkih filmov "Do you love me like I love you," 20.000 dni na Zemlji pa je njun prvi celovečerec.

Film je bil na ogled tudi lanskem festivalu Liffe, o katerem je v Mladini pisal Marcel Štefančič jr.