Je kultura lahko politična?

Izraelski filharmonični orkester in okupacija

Avgusta bo v okviru Festivala Ljubljana prišel Izraelski filharmonični orkester, po besedah organizatorjev eden najuglednejših orkestrov na svetu. A gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija je ob tem opozorilo, da se orkester vse od ustanovitve močno identificira z državo Izrael in s tem tudi s politiko okupacije. Organizator Festival Ljubljana očitke zavrača, saj se »ukvarja s kulturo, ne politiko«. Toda kot opozarja gibanje BDS, »kulturni dogodki nikoli niso politično nevtralni, ampak lahko, kot kaže primer Izraelskega filharmoničnega orkestra, reproducirajo obstoječe nepravične in nezakonite politike in prakse«.

Dr. Jože Vogrinc poudarja, da kulturni dogodki niso politično nevtralni in da orkester reprezentira svojo državo. A po njegovih besedah je ravno za Izrael značilno, da je veliko javnih delavcev, umetnikov in znanstvenikov izrazito kritičnih do politike svoje domovine. »Da bi lahko govorili konkretneje, bi morali poznati dejanska stališča, ki bi jih izrazili člani orkestra in sam orkester … Prav pri Izraelu ne smemo vsakega, ki prihaja iz te države, razglašati za podpornika politike Izraela v Gazi«. Znani hebrejski pesnik Aharon Shabtai je recimo izdal pesniško zbirko Obtožujem, v kateri izraelsko vlado obtožuje zločinov proti človečnosti nad Palestinci.

Izraelski filharmonični orkester se sicer na svoji spletni strani med drugim pohvali s tem, da so številni priznani umetniki v desetletju po ustanovitvi Izraela prišli tja, da bi se prek orkestra identificirali z izraelsko državo. Kot opozarja gibanje BDS Slovenija, se orkester ponaša tudi s tem, da je v času več vojn, ki so vedno znova poslabšale življenjske razmere za palestinsko ljudstvo, za spodbudo igral pripadnikom in pripadnicam izraelske vojske.

Nastop omenjenega orkestra pa ne dviguje prahu samo v Ljubljani, leta 2011 so recimo propalestinski aktivisti pozvali britanski BBC, naj odpove načrtovani koncert orkestra, saj je ta po njihovem sokriv olepševanja sistematičnih izraelskih kršitev mednarodnega prava. Koncert ni bil odpovedan, zato so aktivisti pozvali k bojkotu, zaradi protestov pa je bil prekinjen radijski prenos v živo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.