Damjana Kolar

 |  Kultura

Položaj ženske znotraj patriarhalne družbe

© Sebastian Cavazza

V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo 16. septembra ob 20.00 začeli novo sezono s premiero komedije sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije, za katero je avtorica Simona Semenič dobila Grumovo nagrado. Besedilo je posebno ne zgolj zaradi izrazite avtorske forme, temveč tudi zaradi specifične igre in konverzacije drame med zgodovino in fiktivnostjo dramskega besedila. Po besedah režiserja Diega de Bree gre "predvsem za družbeno angažirano uprizoritev, ki mu je predstavljala velik izziv zaradi svoje forme, vsebine in aktualnosti."

Semeničeva je besedilo posvetila trem izjemnim ženskam, ki so v zgodovini pustile pomemben pečat: Sophii Magdaleni Scholl, nemški politični aktivistki, Sofiji Lvovni Perovskajevi, ruski "teroristki," in Marie-Sophie Germain, francoski znanstvenici. Živele so v različnih obdobjih in državah, vendar so imele sorodno usodo in isto lastno ime. Bile so neuklonljive aktivistke in intelektualke, ki so se vse življenje borile zoper nasilje, neznanje in neenakopravnost ter zaradi svojih prepričanj plačale visoko ceno (Schollovo in Perovskajevo so obsodili na smrt).

Lucidne dramske parafraze teh zgodovinskih posameznic so v dramskem besedilu Simone Semenič ujete med pripovedovanja, klepetanja, prepiranja, komentiranja, zgražanja, občudovanja, negodovanja, sanjarjenja … sedmih kuharic, ki pripravljajo hrano za vojake na fronti, in štirih soldatov, ki so zadolženi za eksekucijo vseh treh upornih sofij. Avtorica v besedilu obsodi vojno, konformizem in birokracijo, obenem pa analizira položaj ženske znotraj (patriarhalne) družbe.

Kot so v obrazložitvi Grumove nagrade zapisali člani žirije, je dramsko besedilo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije pronicljiva drama, ki domala že presega dramsko formo in se spogleduje z narativnostjo. Besedilo nima didaskalij, temveč so te vpete v dramski dialog, ki ga zaznamuje izrazita zvočna podoba. Kljub vsebinski kompleksnosti je igra napisana lahkotno, duhovito in tekoče ter predstavlja pravi uprizoritveni izziv.

V predstavi nastopajo Ajda Smrekar, Karin Komljanec, Bernarda Oman, Tina Potočnik, Mirjam Korbar Žlajpah, Tanja Dimitrievska, Stannia Boninsegna, Jaka Lah, Jožef Ropoša, Lotos Vincenc Šparovec, Milan Štefe, Anita Gregorec (AGRFT), Eva Jesenovec (AGRFT) in Jette Ostan Vejrup. Za dramaturgijo je poskrbela Eva Mahkovic, za kostumografijo Belinda Radulović, avtor glasbene opreme pa je Silvo Zupančič.