Damjana Kolar

 |  Kultura

Biografski triler o najbolj razvpitem žvižgaču

V slovenskih kinematografih bo od 22.septembra dalje na ogled težko pričakovani film Snowden v režiji Oliverja Stona, ki nas bo popeljal v zakulisje enega najpomembnejših trenutkov sodobne zgodovine. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je z razkritjem na tisoče tajnih vladnih dokumentov razgalil dejanski obseg nadzora telefonskih in spletnih informacij, ki ga ZDA vrši doma in v tujini. Čeprav je bil o mladem konservativnem patriotu, ki je postal zloglasni žvižgač, posnet že z oskarjem nagrajeni dokumentarec in napisanih več knjig, se biografski triler osredotoča predvsem na Snowdnove notranje boje in sprožilce, ki so privedli do epohalnega razkrijta obsega ameriškega obveščevalnega nadzora. Ob tem je v ospredju njegovo razmerje z njegovo dolgoletno ljubeznijo Lindsay Mills.

Oliver Stone v filmu predstavlja ozadje razkritja zaupnih dokumentov, ki je pretreslo javnost po vsem svetu. Mladi Američan Edward Snowden se sprva želi pridružiti vojski, toda zaradi zdravstvenih težav pristane med računalniškimi izvedenci Agencije za nacionalno varnost. Nadrejeni kmalu opazijo njegov talent in mu zaupajo največje državne skrivnosti, toda razočarani mladenič kmalu spozna, kako ZDA zlorabljajo nadzor nad telefoni in spletom. V teku filma pobliže spoznamo tihega in sramežljivega mladeniča, njegovo zasebno življenje in odnos z dekletom Lindsay Mills, ki ga vedno bolj načenja skrivnostna narava njegovega dela. Sčasoma Snowdenovi dvomi o etičnosti in zakonitosti vladnih programov naraščajo, z njimi pa tudi potreba po deljenju resnice s svetom. To stori v hongkonški hotelski sobi, kjer se zberejo režiserka Laura Poitras ter novinarja Guardiana Glenn Greenwald in Ewen MacAskill. Po razkritju na tisoče tajnih vladnih dokumentov Snowden postane ameriški državni sovražnik številka 1. Najbolj iskan človek na svetu mora zaradi grožnje s smrtno kaznijo, ki bi ga najverjetneje doletela na domačih tleh, čim hitreje poiskati varno zatočišče.

Oliver Stone je svojo kariero posvetil ključnim trenutkom, ki so definirali ameriško kulturo. Velja za enega najbolj provokativnih filmskih režiserjev, ki je raznovrstne politične teme in zgodbe velikih osebnosti predstavil v priznanih filmih, kot so Vod smrti, JFK, Rojen 4. julija, Salvador, Rojena morilca, Wall Street in mnogi drugi. Stone se je spraševal, kako bi lahko v filmu ponudil nekaj, kar javnost še ni vedela. O Snowdnu je bil namreč že posnet z oskarjem nagrajeni dokumentarec Citizenfour in napisanih več knjig. "Odločil sem se, da raziščem, kaj se je dogajalo v Edwardovi glavi, kaj je bil tisti sprožilec, ki je botroval razkritju. Zanimalo me je, ali se je tedaj že zavedal cene, ki jo bo moral plačati," pravi Stone.

Vse se je začelo, ko je Snowdnov ruski odvetnik Anatolij Kučerena kontaktiral producenta Moritza Bormana s predlogom, da bi Stone režiral filmsko adaptacijo njegovega romana o fiktivnem ameriškem žvižgaču. Po začetnih pogovorih je Stone odletel v Moskvo, kjer se je osebno srečal s Snowdnom. "Tedaj nisem vedel, ali bomo uporabili fiktivno predstavitev njegovega življenja ali resnično," razloži režiser. 

Pri pisanju scenarija sta se Oliver Stone in Kieran Fitzgerald oprla na dve knjižni predlogi, in sicer na knjigo Dosje Snowden (The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man) Luka Hardinga in roman Time of the Octopus Antolija Kučerena. V želji, da bi film kar najbolj točno in podrobno prikazal notranje delovanje NSA, zato sta se Stone in Fitzgerald posvetovala s strokovnjaki in svetovalci, med drugim tudi z znanima žvižgačema Williamom Binneyem in Thomasom Drakom. "Zame in za Oliverja je bilo zelo pomembno, da Snowdnovih besed ne poenostaviva. Želela sva, da občinstvo verjame pogovorom med Edom in njegovimi sodelavci ter nadrejenimi," pravi Fitzgerald. Stone in Fitzgerald sta kmalu spoznala, da se ključ za razumevanje tega skrivnostnega moškega skriva v njegovem dolgoletnem razmerju z Lindsay Mills. "Da bi razumeli Eda, morate sprva razumeti to razmerje. Mediji so povsem spregledali, koliko mu ona pomeni," pravi Stone. 

knud4VZLQks

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.