Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Družba  |  Intervju

"Podatki so nova nafta. Kdor ima dostop do podatkov, lahko rešuje probleme."

Marko Grobelnik je na Institut Jožef Stefan, kjer domuje njegov Laboratorij za umetno inteligenco, ob dogovorjeni uri prišel še vidno utrujen. Dan prej se je namreč vrnil z ene od rednih službenih poti v ZDA, kjer se je sestal s predstavniki poslovnega medija Bloomberg, ki se že več let zanaša na v Sloveniji razvite rešitve za avtomatizirano zaznavo relevantnih svetovnih dogodkov.

V več kot 30-letni karieri je izšolal številne študente, ki danes zasedajo pomembna mesta na uglednih svetovnih univerzah in pri svetovnih tehnoloških gigantih.

Pred dvema letoma je sprejel neplačano funkcijo glasnika digitalnih tehnologij. Ena osrednjih nalog, ki si jih je zastavil, je pomirjanje strahov javnosti pred pastmi tehnološkega napredka.

Raziskovalno pa se trenutno največ ukvarja z vprašanjem, kako s pomočjo umetne inteligence napovedovati razvoj dogodkov v družbi in kako pojasniti razloge zanje.

Želite si torej digitalno stekleno kroglo. Za kaj bi jo uporabili?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.