Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Družba  |  Intervju

»Kdo drug pa še lahko z robotom strelja sredi Ljubljane?«

Intervju s Klemnom Pogačarjem, bombnim tehnikom v enoti za protibombno zaščito specialne enote policije

V vitrinah v svojih prostorih bombni tehniki hranijo številne eksplozivne naprave, s katerimi so se že srečali pri svojem delu, od ročnih bomb in pirotehnike do doma narejenih improviziranih bomb.

V vitrinah v svojih prostorih bombni tehniki hranijo številne eksplozivne naprave, s katerimi so se že srečali pri svojem delu, od ročnih bomb in pirotehnike do doma narejenih improviziranih bomb.

Na obronkih Ljubljane, na poti iz Sostrega proti Podlipoglavu, rahlo odmaknjen od glavne ceste in skrit za družinskimi hišami stoji štab policijske enote za protibombno zaščito. Če vhoda na dvorišče ne bi varovala zapornica in če ne bi ob njej stala policijska stražarnica, bi zlahka pomislili, da gre za kakšno kmetijo.

Enota za protibombno zaščito je del specialne enote policije in šteje 17 pripadnikov. A ob našem obisku je stavba delovala precej zapuščeno. Večina se je umaknila »v zaklon«. »Nismo najbolj navdušeni nad javnim izpostavljanjem,« pojasni sogovornik Klemen Pogačar, ki je član enote že 22. leto. »Najprej sem bil policist, potem kriminalist, za vstop v protibombno enoto pa me je nagovoril kolega, ki je že delal tukaj. Tukaj sem od leta 1997. Ne razmišljam, da bi zamenjal.«

Bo tako vse do upokojitve, nas zanima. »Upam, da mi do upokojitve tega vendarle ne bo treba početi. Protibombna obleka ima vendarle 36 kilogramov, tudi vsa druga oprema je težka.«

Šele pogled na dvorišče za hišo ponudi nekaj več namigov na njihovo dejavnost. Zraven prostora, posebej urejenega za detonacije eksplozivnih naprav, je parkiran bel kombi z vso opremo, potrebno za posredovanje. Čeprav želi na prvi pogled delovati, kot da ni nič posebnega, ga je na nujni vožnji težko spregledati. »Malo je policijskih avtomobilov, ki imajo toliko modrih lučk.« Poleg bombnih tehnikov je glavni potnik v kombiju robot Teodor, njihov najpomembnejši zaveznik. Če je le mogoče, je on tisti, ki se izpostavlja nevarnosti. Ravno ta teden je denimo pomagal deaktivirati bombo, podstavljeno pod avto v ljubljanskem Zalogu.

V kakšnih primerih vas pokličejo?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.