Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

3. 5. 2019  |  Mladina 18  |  Družba  |  Intervju

Miklavž Komelj: Kosovel popolnoma obrne uveljavljene predstave o tem, kaj je smrt in kaj je življenje

Opus, ki ga je Srečko Kosovel (1904–1926) ustvaril v le petih letih, zadnjih svojega kratkega življenja, tudi na svetovni ravni že zaradi obsega zbuja strahospoštovanje. Pred nekaj leti je založba Beletrina na kar 1200 straneh izdala zbirko njegovih zbranih pesmi. V prejšnjih desetletjih so na skoraj 700 straneh že bili objavljeni njegove pesmi v prozi, črtice, članki, eseji, ocene, pisma in beležnice.

Večino del je objavil Anton Ocvirk, skrbnik pesnikove literarne zapuščine. Zanimivo pa je, da sta celo v zadnjem poldrugem desetletju izšli kar dve zbirki s Kosovelovimi še neobjavljenimi besedili: Ikarjev sen, v katerem sta urednika Ludwig Hartinger in Aleš Berger predstavila 150 faksimiliranih rokopisov izpod peresa Srečka Kosovela, in leta 2001 zbirka Iz zapuščine, v kateri je Marjan Dolgan objavil še skoraj 200 njegovih »neznanih« pesmi.

Čeprav so »kosoveloslovci« vedeli, da tudi s temi objavami vsa njegova literarna zapuščina ni predstavljena javnosti, je zagotovo tudi številne izmed njih presenetil obseg še neobjavljenega gradiva. To je zdaj na vpogled javnosti v dveh obsežnih knjigah – vsaka šteje skoraj 1000 strani – Kosovel: Vsem naj bom neznan. Kosovelove še neobjavljene zapise je zbral, transkribiral ter uredil pesnik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj. Gradivo je razporedil na – ohlapno zapisano – »literarne« in »študijske« zapise, vsak zapis skrbno opremil z opombo, nekatere od njih datiral, še posebno pozornost pa je posvetil konceptualizaciji gradiva, da bi tudi s sopostavitvijo osvetlil vsebino posameznih zapisov.

Na prvi pogled javnosti prvič predstavljeno gradivo osvetljuje Kosovelovo kanonizirano delo, ponekod korigira dozdajšnje interpretacije nekaterih pesmi in ponuja uvid v proces njegovega umetniškega ustvarjanja. A vendar ne razblinja tako rekoč mitološke podobe pesnika Srečka Kosovela. Morda tudi zato ne, ker je opus skrbno »gradil« na misli, prvič predstavljeni v Komeljevi knjigi: »Jaz nočem, da strmi / kdo v mojo dušo. / Vsem naj bom / neznan.«

V minulih letih ste nekatere izmed zapisov, ki ste jih objavili v knjigi, že predstavili in analizirali v prispevkih za strokovne revije. A šele knjiga je razkrila obseg neobjavljenega gradiva izpod Kosovelovega peresa. Kje je bilo in zakaj ni bilo že prej objavljeno?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.