Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 37  |  Družba  |  Intervju

Dan Podjed, antropolog: Digitalni totalitarizem, sistem družbenega razvrščanja, bo deloval

Dan Podjed (1975) je antropolog, ki raziskuje pod okriljem Inštituta za slovensko narodopisje Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, projektno sodeluje z Inovacijsko-razvojnim inštitutom Univerze v Ljubljani ter poučuje na ljubljanski Filozofski fakulteti. V raziskovalnem delu na presečišču različnih ved preučuje družbene fenomene, povezane z odnosom med ljudmi in sodobnimi tehnologijami. Za svojo nedavno izdano knjigo Videni, ki nosi podnaslov Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo, pravi, da je »bila zastarela v trenutku, ko je izšla«, saj v njej raziskuje hitro razvijajoč se svet visoke tehnologije, s katerim je tako rekoč nemogoče ostati ustrezno seznanjen: »kot bi bil na tekočem traku, na katerem tečeš hitreje in hitreje, a si ves čas na istem mestu,« pravi.

Kljub temu pa mu je s knjigo uspelo ponuditi poglobljen razmislek o najaktualnejših družbenih vprašanjih, povezanih z nadzornimi sistemi velikih korporacij in oblasti, s kratenjem zasebnosti, s spletnimi fenomeni, ki odražajo voajerske in ekshibicionistične težnje sodobnega človeka, ter s spletnimi velikani, ki jim v zameno za njihove preroške sposobnosti razdajamo svoje dragocene podatke. Podjed ugotavlja, da če v sodobnosti nisi viden, pravzaprav sploh ne obstajaš. O teh temah smo pokramljali na njegovem domu v Ljubljani, kjer opravi veliko raziskovalnega dela. Kot priznava, mu raziskovanje družbenih vprašanj, povezanih s spletom, omogoča, da je »učbeniški primer foteljskega znanstvenika«.

V strahu, da nas nekdo opazuje, marsikdo prekrije svojo spletno kamero. Med takšnimi je celo Mark Zuckerberg. Ali je tak strah pred vseprisotnim nadzorom prek spleta upravičen ali pogosto meji na preganjavico?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.