Lara Paukovič, Vanja Pirc  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 43  |  Kultura

Desant na Metelkovo, 2.0

Leta 1993 je civilna družba zasedla Metelkovo in jo spremenila v sedež slovenske neodvisne kulture in nevladnih organizacij. Leta 2020 je Metelkovo zasedla Janševa vlada, nevladnike vrgla na cesto in naznanila resno grožnjo kulturi in kritični misli.

Stavbo na Metelkovi 6, prekrito z grafiti, so nevladniki konec devetdesetih let dobili v brezplačno uporabo od ministrstva za kulturo. To je bil znak, da je država neinstitucionalni kulturi naklonjena in se zaveda njenega pomena.

Stavbo na Metelkovi 6, prekrito z grafiti, so nevladniki konec devetdesetih let dobili v brezplačno uporabo od ministrstva za kulturo. To je bil znak, da je država neinstitucionalni kulturi naklonjena in se zaveda njenega pomena.

Bil je četrtek, 9. septembra 1993. Arhitekt Ira Zorko in fotograf Igor Delorenzo Omahen sta ravno predstavljala, kako bodo severni del nekdanje vojašnice JLA na Metelkovi v Ljubljani v kratkem spremenili v nov kulturni center pod okriljem Mreže za Metelkovo, pobude približno 300 umetnikov in pripadnikov najrazličnejših subkultur, ko so jima njuni poslušalci, študenti arhitekture, povedali, da so nekaj dni prej tam opazili delavce. Delavce? Kaj so pa počeli, sta vprašala. Zorko in Delorenzo Omahen sta se nemudoma odpeljala na Metelkovo in ugotovila, da je mestna oblast, ki je prostore obljubila kulturnikom in subkulturam, besedo požrla. Tam so bili bagerji, stavbe so že imele luknje, začelo se je rušenje. Stekla je bliskovita akcija, zbrala se je množica med 50 in 100 ljudi, ki se je večala in večala, zvečer so preplezali ograjo in Metelkovo zasedli, da bi jo zaščitili. Ostalo je zgodovina.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Uredništvo

    Desant na Metelkovo, 2.0

    V članku z zgornjim naslovom smo napačno navedli, da je poslanec Zmago Jelinčič svoje poslansko vprašanje v zvezi z Metelkovo 6 naslovil na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Seveda ga je naslovil na vlado, Zorčič pa ji ga je v skladu s predpisi le preposlal.  Več