STA

 |  Kultura

»Se bomo posledic zavedeli šele, ko bodo presahnila pomembna kulturna središča?«

Kulturne organizacije ob rebalansu proračuna za 2022 pozvale k ohranitvi predvidenih sredstev

© Tomaž Lavrič

Krovne organizacije v kulturi so v skupnem javnem pismu ob rebalansu proračuna za leto 2022 pozvale k ohranitvi tradicije in inovativnosti v kulturi. V letih 2022 in 2023 je sicer kulturi namenjen visok odstotek financiranja, a jih skrbi nižanje sredstev za spodbujanje kulturne ustvarjalnosti, iz katere država sofinancira nevladne organizacije.

Kot piše v pismu, so prizadevanja kulturnih društev in drugih nevladnih organizacij zaradi aktualnih procesov sprejemanja rebalansa proračuna ogrožena. Čeprav se jim zdi visok odstotek financiranja kulture v letih 2022 in 2023 spodbuden, jih skrbi rez na postavki Spodbujanje kulturne ustvarjalnosti, iz katere država financira programe in projekte nevladnih organizacij.

Na tej postavki, s katere država sofinancira programe in projekte številnih krovnih stanovskih združenj, med katerimi so tudi takšne s stoletno tradicijo, prihaja do največjega reza - z višine 6,4 milijona evrov v prvotno sprejetem proračunu se z rebalansom za leto 2022 zmanjšuje na 3,6 milijona evrov, so opozorili v pismu.

Z iste postavke država sofinancira tudi programe in projekte novejših, k sodobnim umetniškim praksam usmerjenih nevladnih organizacij, ki so mednarodno prepoznavne ter prejemajo številne nagrade in vabila k sodelovanju. Podpisniki so prepričani, da bo zmanjšanje sredstev "brez dvoma bistveno zarezalo v zunajinstitucionalno kulturniško krajino, integralni del domačega kulturnega in umetnostnega ekosistema".

Zaskrbljujoče se jim zdi tudi znižanje sredstev za ljubiteljsko kulturo in založništvo. Na obeh področjih se znižujejo za okrog 700.000 evrov.

Zaskrbljujoče se jim zdi tudi znižanje sredstev za ljubiteljsko kulturo in založništvo. Na obeh področjih se znižujejo za okrog 700.000 evrov. Po oceni avtorjev pisma bi sredstva, ki so bila rezervirana za ljubiteljsko kulturo za leto 2022, lahko namenili razvoju, ker to področje že vrsto let raste in nujno potrebuje dodatno podporo. V primeru založništva pa bi rez pomenil veliko izgubo za to področje, ki je po njihovem mnenju temeljno za slovenski prostor.

Podpisniki se sprašujejo, ali se bomo posledic takšnega odnosa do kulture zavedeli "šele takrat, ko bodo v državi presahnila pomembna kulturna središča, ko bodo izginila mednarodno prepoznavna kulturna povezovanja in ko ne bo več domačih in tujih obiskovalcev". Odločevalce pa pozivajo, naj preučijo vse možnosti za vrnitev sredstev na omenjenih postavkah na izhodiščno vrednost za leto 2022 in naj vztrajajo pri najmanj enaki višini teh postavk tudi za leto 2023, da bo s tem zagotovljeno kontinuirano delo v tem delu kulturne produkcije.

Pismo je podpisalo 29 krovnih organizacij v kulturi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.