STA

 |  Svet

TikTok / Uporabo omejili tudi Velika Britanija in Nova Zelandija

Državi sta se s tem pridružili vladnim agencijam ZDA, Kanade in institucijam Evropske unije

Britanske oblasti so v četrtek prepovedale uporabo aplikacije TikTok na vladnih napravah. Za podobno potezo so se odločili tudi na Novi Zelandiji, kjer bo kmalu prepovedana uporaba te aplikacije na vseh napravah z dostopom do omrežja parlamenta.

Britanske oblasti so v četrtek prepovedale uporabo aplikacije TikTok na vladnih napravah. Za podobno potezo so se odločili tudi na Novi Zelandiji, kjer bo kmalu prepovedana uporaba te aplikacije na vseh napravah z dostopom do omrežja parlamenta.
© Solen Feyissa / Flickr

Britanske oblasti so v četrtek prepovedale uporabo aplikacije TikTok na vladnih napravah. Za podobno potezo so se odločili tudi na Novi Zelandiji, kjer bo kmalu prepovedana uporaba te aplikacije na vseh napravah z dostopom do omrežja parlamenta, so danes sporočili v Wellingtonu.

Državi sta se s tem pridružili vladnim agencijam ZDA, Kanade in institucijam Evropske unije. Te so namreč uporabo TikToka, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, iz varnostnih razlogov na službenih napravah svojim zaposlenim že prepovedale. Slovenski vladni urad za informacijsko varnost je zaenkrat uporabo TikToka na službenih napravah zaposlenim zgolj odsvetoval in opozoril, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

Po besedah državnega sekretarja v kabinetu britanske vlade Oliverja Dowdna je prepoved na Otoku nemudoma stopila v veljavo. Velja za vladne naprave, ki jih uporabljajo ministri in ministrstva, ne pa tudi za osebne naprave ali širšo javnost. V okviru poostrenih varnostnih ukrepov bo odslej prek britanskih vladnih naprav mogoč dostop le do aplikacij z vnaprej odobrenega seznama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je sorazmerna poteza," je dejal Dowden in uporabnike pozval, naj bodo pred prenosom aplikacij previdni. "Varnost občutljivih vladnih informacij mora biti na prvem mestu, zato danes prepovedujemo to aplikacijo na vladnih napravah. Uporabo drugih aplikacij za pridobivanje podatkov bomo še naprej preverjali," je dodal.

Poteza je sprožila kritičen odziv Kitajske. Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Veliki Britaniji je vlado v Londonu obtožil ukrepanja "na podlagi svojih političnih motivov in ne dejstev". Medtem je družba TikTok sporočila, da je nad odločitvijo razočarana in da prepoved temelji na "napačnih predstavah, poganja pa jo širša geopolitika", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno proti TikToku ukrepajo tudi na Novi Zelandiji, kjer so uporabo TikToka danes prepovedali na napravah, ki imajo dostop do omrežja novozelandskega parlamenta. "Ta odločitev je bila sprejeta na podlagi analize naših strokovnjakov in po razpravi z našimi kolegi v vladi in na mednarodni ravni," je dejal Rafael Gonzalez-Montero iz upravne službe parlamenta. Prepoved bo stopila v veljavo 31. marca, navaja AFP.

Podjetje ByteDance, matična družba TikToka, sicer vztraja, da ne hrani podatkov na Kitajskem in da jih ne deli s Pekingom. Ameriški uradniki so dejali, da se bo TikTok v ZDA izognil širši nacionalni prepovedi, če se bo razšel z ByteDanceom.

Zunanje ministrstvo v Pekingu je v četrtek Washington pozvalo, naj preneha "nerazumno zatirati" TikTok, ki ima po svetu več kot milijardo uporabnikov. "ZDA doslej niso predložile dokazov, da TikTok ogroža ameriško nacionalno varnost," je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Wang Wenbin.

FYJBUUdUtsw

jo6ShWsJje8

fAY5Hh8UBIw

i6pxlOH_OFg

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.