DK, STA

 |  Kultura

V-F-X Ljubljana / Afriška in romunska produkcija ter študentski filmi

Od 15. do 18. maja bo v Ljubljani potekal Mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks

Amelie Nilles

Amelie Nilles

Od 15. do 18. maja bo v Slovenski kinoteki in Kinu Šiška potekal 4. Mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki bo predstavil različne avtorske poetike na polju umetniškega videa in filma. V ospredju bodo afriška in romunska produkcija ter študentski filmi.

Festival bo nocoj uvedel z vesno nagrajeni eksperimentalni celovečerni dokumentarec Ne misli, da bo kdaj mimo, 25. 4.- 26. 1 priznanega glasbenika in glasbenega producenta Tomaža Groma o žalovanju in vsakodnevnem soočanju z bolečo izgubo sina. Film, ki je bil premierno prikazan lani v Slovenski kinoteki, bo režiser znova pospremil z glasbenim nastopom v živo.

V duhu performativne enkratnosti vsake filmske predstave bodo pozneje skozi različne programske segmente raziskovali razmerje med vizualno in zvočno filmsko podobo kot tudi potencial performativnih praks v povezavi z avdiovizualnimi umetniškimi izrazi. Tako so festivalu priključili tradicionalni kinotečni cikel, posvečen živi zvočni spremljavi nemih filmov: Kino-uho s podnaslovom Vasko Pregelj - Konstante minevanja.

V tem sklopu se bodo z elektronskim nastopom v živo poklonili filmom Vaska Preglja, ki je v obdobju dvajsetih let posnel impresiven opus likovno premišljenih, kompozicijsko dovršenih, temačno grotesknih in "baročno nadrealističnih" kratkih filmov. Te filme so lani digitizirali in nekatere tudi restavrirali. Projekcijo bo z nastopom v živo pospremil Tine Vrabič - Nitz, so zapisali v Slovenski kinoteki.

V sodelovanju z Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma bodo gostili dunajski kolektiv Total Refusal, ki zase pravi, da so psevdomarksistična medijska gverila, ki kritizira in apropriira sodobne videoigre. V igričarskem performansu Let's Play: Brexit Reality, ki bo pospremil retrospektivo njihovih filmov, se bodo z umetnostno zgodovinarko Valentino Tanni v živo pod platnom Kinoteke srečali v Londonu ob igranju igre Watch Dogs Legion. Predavanje-performans se bo osredotočilo na prihajajočo knjigo Valentine Tanni Exit Reality, v kateri avtorica raziskuje svet, nasičen s halucinatornimi lastnostmi, ki vznika kot vzporedni planet iz galaksij kodnega prostora.

Na festivalu bodo predstavili tudi programsko sekcijo Razgledi, ki poskuša predstaviti najodmevnejše in najbolj inovativne sodobne filme na mednarodni eksperimentalni sceni, pregledna sklopa pa tokrat posvečajo sodobnemu afriškemu videu in romunskemu eksperimentalnemu filmu. Program sodobnega afriškega videa, naslovljen Hiša utemeljenih resnic, je kuriral togovski-francoski kurator Kisito Assangni in združuje dela afriških umetnikov in umetnic, ki razmišljajo o skupnosti in družbenem tkivu, feminističnih zgodovinah, subjektivnosti diaspor, geopolitičnih in okoljskih silah, performativnosti in vprašanjih moči. Program Naravni vzroki? Retrospektiva romunskega eksperimentalnega filma pa je kuriral Calin Boto. Predstavil bo osem kratkih filmov, ki so večinoma nastali v času komunizma.

Letos bodo v sklopu festivala ponudili tudi program študentskih filmov Brbotanja s kuriranim izborom novejše produkcije študentov ljubljanskih akademij. Filmskemu programu bodo dodali še spremljevalni program z več nastopi, pogovori in delavnicami.

Festival se bo končal v soboto v Kinu Šiška z glasbenim performansomOut of the Techno-Cocoon,  francoske glasbenice Amelie Nilles. Večkanalna zvočna hibridna izkušnja je zasnovana kot celostna potopitvena izkušnja v "vrt zvokov", rahlo ekscentrično eksperimentalno zvočno vesolje.

QeitXH7993Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.