|  Mladina 19  |  Kultura

Revolver

Zelo preprosta zgodba - Pisatelj Miha Mazzini je pred časom začel mednarodni spletni videoprojekt Zelo preprosta zgodba (Very Simple Story), v katerem bodo isto zgodbo, prilagojeno njihovemu jeziku in okolju, interpretirale igralke iz različnih držav. Gre za zgodbo o Manuelu Bravu, ki se je ubil večer prej, preden bi ga iz Velike Britanije skupaj s sinom deportirali nazaj v Angolo; ker otrok brez staršev ne deportirajo, pa je njegov sin lahko ostal na Otoku. Mazzini je Angolcu zgodbo posvetil, ker ga je v nasprotju z britanskimi mediji videl kot junaka. Na spletni strani http://www.verysimplestory.com/ sta za zdaj objavljeni le slovenska (interpretira jo igralka Barbara Cerar) in italijanska verzija, v pripravi sta danska in japonska ...

Mladina v Gradcu - V restavraciji Alt Wien v avstrijskem Gradcu že vso pomlad v sodelovanju z ljubljansko galerijo Photon potekajo razstave slovenskih fotografov. Po Blažu Zupančiču, Željku Stevaniču in Janezu Bogataju se bo zdaj kot četrti in tokrat zadnji predstavil še urednik fotografije na Mladini Matej Leskovšek. Razstava, na kateri bodo premierno na ogled fotografije iz vojnega Iraka, bo na ogled od 14. do 31. maja.

Nietova oživitev - Nedavno je na ljubljanskem Orto festu kot presenečenje nastopila ponovno združena skupina Niet, le da je tokrat za mikrofonom namesto leta 1991 preminulega frontmana Primoža Habiča, brez katerega za mnoge Niet sicer ni več Niet, nastopil pevec skupine Prisluhnimo tišini Borut Marolt. Zdaj so uradno sporočili datum naslednjega koncerta: ta bo 27. maja v ljubljanskih Križankah.
Za scenske sladokusce - Od 15. do 18. maja bo Ljubljana gostila srečanje najmočnejše mednarodne mreže sodobnih scenskih umetnosti IETM, katerega tema je Skušnja svobode. Na maratonu se bo zvrstilo kar 45 predstav na 17 lokacijah - od gledališča, plesa, lutkovnih predstav do radikalnih performansov.

Hitra menjava - Na TV Slovenija so nedavno začeli drugi krog oddaje Zvezde pojejo. V novi strokovni žiriji pa kljub drugačnim napovedim ni glasbenega urednika z Radia Slovenija Rudija Pančurja. Zakaj ga je v zadnjem hipu zamenjal skladatelj Rok Golob? Na RTV-ju pravijo, da se je Pančur sodelovanju odpovedal iz osebnih razlogov. Zaradi turneje na tujem pa bo tričlansko žirijo kmalu predčasno zapustila tudi Helena Blagne. Na RTV-ju so glede njene zamenjave skrivnostni, saj jo nameravajo predstaviti šele 18. maja v sami oddaji.

Oskarjevec - Absolventu filmske in televizijske režije Matevžu Luzarju se je uspelo kot prvemu Slovencu prebiti med nominirance za prestižno nagrado “Honorary Foreign Film Award” ali študentski oskar, ki jo, tako kot “običajne” oskarje, podeljuje ameriška filmska akademija za filmsko umetnost in znanost. Akademijo je prepričal njegov film Vučko, v katerem med drugim nastopajo Evgen Car, Klemen Slakonja, Mojca Fatur, Silva Čušin, Pia Zemljič, Polona Juh ... Ali bo uspelo Luzarju premagati preostale štiri tekmece iz Nemčije, Španije, Izraela in Češke, bo znano 7. junija.

Zvezdniki pri sosedih - 3. in 4. junija bo na Jarunu pri Zagrebu potekal tretji Vip InMusic Festival, na katerem bodo med drugim nastopili Nick Cave & The Bad Seeds, Prodigy in Stereo MC’s. Na Radar Festivalu v Varaždinu pa bodo 13. junija poleg že napovedanega pevca Boba Dylana koncertirali tudi Manic Street Preachers. Družbeno angažirani glasbenik Manu Chao, ki smo ga pred leti poslušali v ljubljanskih Križankah, bo medtem 8. julija nastopil v puljski Areni, 12. julija pa na festivalu Exit pri Novem Sadu.

Velik potencial - Od 22. do 31. maja bo v italijanskem Bariju potekal 13. bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Mediterana, na katerem se bo predstavilo kar nekaj slovenskih predstavnikov: PPP Players, ki jih zastopata Boštjan Čadež in Velibor Barišič (vizualne umetnosti), Bojana Tomše (fotografija), Mina Žabnikar (strip), skupina 4, ki jo sestavljajo David Krančan, Miha Artnak in Žiga Aljaž (oblikovanje), Matjaž Ivanišin (film), Andrej Pavlišič (video), Neli Štrukelj (moda) in Intimn Frizurn (glasba).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.