Damjana Kolar

 |  Mladina 22  |  Kultura

Nova arhitektura v Mariboru

Razstava: od 5. junija do 5. julija

Medicinska fakulteta

Medicinska fakulteta
© Atelier Podrecca

Po daljšem zatišju in relativni stagnaciji je arhitektura v Mariboru v zadnjih letih ponovno v prvem planu, saj v mestu nastajajo ali so v pripravi številni novi arhitekturni projekti in urbanistične ureditve. Zato bodo v Razstavnem salonu Rotovž Maribor v sodelovanju z arhitektom Jankom J. Zadravcem, Plečnikovim nagrajencem in izrednim profesorjem na Oddelku za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo v Mariboru, predstavili več kot deset pomembnih arhitekturnih projektov, ki bodo odločilno sooblikovali podobo Maribora v 21. stoletju: Stadion Ljudski vrt, Studenško brv čez reko Dravo, Mariborsko tržnico, Lutkovno gledališče, Medicinsko fakulteto, Trg Leona Štuklja, Slomškov trg, Znanstveni park, Restavracijo Center, Pekarno, Maistrove dvore in City 3.
O tem, zakaj so se odločili za razstavo, nam je več povedala kustosinja Simona Vidmar: “Zanimanje za nove velike arhitekturne projekte, ki v zadnjih letih nastajajo v Mariboru - kot je npr. gradnja nove Medicinske fakultete ob nabrežju Drave ali velikopotezno urejanje zdaj popolnoma nefunkcionalnega Trga Leona Štuklja -, je med javnostjo izredno veliko. Vendar je dostop do informacij o projektih v veliki večini zapleten oziroma nemogoč. V UGM smo se zato odločili, da je zdaj pravi trenutek, da predstavimo nabor trenutno najpomembnejših arhitekturno-urbanističnih projektov v mestu, ki bodo pomembno sooblikovali podobo in usodo mesta v prihodnosti, in bodoče uporabnike povabimo k aktivnejšemu dialogu s stroko in naročniki.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.