Damjana Kolar

5. 6. 2008  |  Mladina 23  |  Kultura

Trubarjevih 500 let

Razstava “Primus: 1508-1586 Primož Trubar”

Demšarjev Trubar

Demšarjev Trubar
© Matevž Paternoster

V ponedeljek, 9. junija, ob 19.00 bodo v Mestnem muzeju Ljubljana odprli razstavo o Primožu Trubarju kot utemeljitelju slovenskega jezika in piscu prvih tiskanih knjig. Na razstavi bodo prvič predstavljeni štirje predmeti: Biblija Jurija Dalmatina (1584) z originalnim podpisom Primoža Trubarja, slika Mateja Sternena, Trubarjev portret kiparja Toneta Demšarja in portret Nikolaja Beera Mož s knjigo (2008), del razstave pa bo posvečen tudi njegovemu bivanju v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 31. decembra.
Več o razstavi nam je povedala njena avtorica, mag. Irena Žmuc: “Ljubljana ima vsaj tri razloge, da počasti 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja: v Ljubljani je želel pridigati, za temelj slovenskega knjižnega jezika je vzel rašiško-ljubljanski dialekt, da bi ga mogli razumeti vsi Slovenci, s Cerkovno ordningo pa je Ljubljano postavil za središče vseh Slovencev. Razstava prikazuje Trubarja kot evropskega izobraženca, humanista, duhovnika in osrednjo osebnost slovenskega protestantizma, ko smo Slovenci še z drugimi protestantskimi pisci dobili 54 zakladov slovenske književnosti, prvo tiskarno v Ljubljani, prvo meščansko gimnazijo itn. Razstavljamo doslej neznani tisk iz leta 1806, ki govori o Trubarju in prvih slovenskih tiskih. Prvič predstavljamo nekatere portrete Trubarja ali dogodkov, povezanih z njim. Še posebej smo veseli, da so nam iz zakladnice Frančiškanske knjižnice iz Ljubljane posodili Dalmatinovo Biblijo s Trubarjevim podpisom.”

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.