David Verbuč

 |  Mladina 25  |  Kultura

Eksotično bizaren performans

Ruska elektro surf zasedba Messer Chups v ljubljanski Menzi pri koritu

Messer Chups

Messer Chups
© Miha Fras

Pri glasbeni kreativnosti lahko na grobo ločimo med tistimi zasedbami, ki kujejo nove zvoke in presegajo žanrske okvire, in tistimi, ki zazrte nazaj in znotraj žanrskih okvirov ohranjajo svežino in originalnost. So pa tudi takšne, ki znajo z dodatno pomočjo neglasbenih sredstev oziroma na performativni ravni ustvarjati presežke.
Ruska elektro surf zasedba Messer Chups je širšo glasbeno javnost dosegla leta 2005 z reizdajo svojega nenavadnega, z elektroniko začinjenega ter izjemno uspešnega albuma Crazy Price, za kar je poskrbela kultna založba Mika Pattona Ipecac Recordings. Na njem ji je uspelo združiti obe prej omenjeni plati glasbene kreativnosti, pred kratkim pa smo jih v nekoliko drugačni luči (tudi zaradi diskrepance med njihovo studijsko in koncertno zvočno podobo) oziroma predvsem po njeni drugi, nazaj zazrti in znotrajžanrski plati videli in slišali tudi v ljubljanski Menzi pri koritu. Kdor se je na koncert pripravil in bral napovedi, je lahko ugotovil, da ne bo mogoče slišati Messer Chups iz obdobja albuma Crazy Price, kjer je z njimi igrala še znamenita Lydia Kavina na thereminu, vendar so kljub temu nekateri, predvsem ljubitelji elektronike in zvokov z omenjenega albuma na ljubljanskem koncertu ostali razočarani.
Koncert je otvorila domača skupina The Matching Suits, ki je pozitivno presenetila s kompetentnim in suverenim pristopom do surf rocka ter nadgrajevala sicer malenkost predolg nastop s svojevrstno pojavnostjo in komunikacijo z občinstvom.
Messer Chups so v postavi ustanovnega člana Olega Gitarkina, kasneje pridružene in sicer redne članice Zombie Girl ter z novim bobnarjem Olegom Peskovom ob navdušenju polno obiskane Menze zasedli levo stran odra, na desni pa pustili prostor za projekcije nadvse bizarnih izsekov iz starih horor filmov B-produkcije. Bazičen multimedijski pristop so Messer Chups začinili še s predvajanjem vnaprej posnetih zvočnih odlomkov iz že omenjene filmske produkcije, sam odrski nastop pa sta Zombie Girl in Gitarkin performativno dopolnjevala še s svojstvenim statično minimalističnim, retro antiperformansom. S tem sta vzbujala po eni strani avtentičnost srhljivega surf rock nastopa, po drugi pa jima je uspelo s tem ustvariti rahlo komičen učinek samoironične distance, ki manjka večini podobnih retro žanrskih zasedb. Glasbeno izvedbeno so Messer Chups, kljub manku pričakovanega eklektičnega presežka, zadovoljili standarde pravovernega in razgibanega surf rocka, ki pa je polno zaživel ob atraktivnem, eksotičnem in originalnem multimedijskem performansu zasedbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.