Stanka Prodnik

 |  Mladina 45  |  Kultura

Volilni torek

Kako sta zmagala Obama in zunanjepolitična redakcija nacionalke

Obama in McCain v Ljubljani

Obama in McCain v Ljubljani
© Matej Leskovšek

Redko se zgodi, da so volitve v tuji državi vsaj toliko vznemirljive, kot če bi bile doma. Da bo letos zmagal postavni Obama, je bilo sicer jasno že dalj časa, a vseeno je bil spektakel, ki so ga ob volitvah pripravile redakcije informativnega programa, vznemirljiv, na CNN pa resnično frajerski.
Kratko poročilo o predsedniški kampanji v ZDA je postalo že skoraj standard dnevnoinformativnih oddaj, naša nacionalka pa nam je na volilni torek postregla z ameriško obarvanim Globusom, kjer smo ponovno občudovali Vlasto Jeseničnik, ki je še vedno med simpatičnejšimi dopisnicami iz tujine, potem pa še z Mednarodnimi obzorji iste avtorice. Žal ji Popova Nataša Briški ne seže niti do gležnjev, čeprav ji je pred časom, tik pred obiskom Đorđa v Sloveniji, z njim uspelo dobiti krajši intervju. A medtem ko Briškijeva joka, kako grde stvari so ji o temnopoltem kandidatu povedali domačini, Jeseničnikova suvereno opiše vzdušje v državi, ki ga v Globusu nadgradijo s prispevkom, v katerem kavbojci priznajo, da ne marajo črnuhov, demokrati pa, da se bojijo, da bo ostareli kandidat McCain umrl sredi mandata in ga bo nadomestila katoliška mama Palinova. V naslednji oddaji nam je Jeseničnikova še razložila, zakaj je Đorđ najslabši predsednik vseh časov, tokrat s pomočjo ameriških sogovornikov, od mimoidočih do urednikov časopisov in muzejskih delavcev. Je pač dejstvo, da nacionalka s svojo zunanjepolitično redakcijo pri pokrivanju ameriških volitev ni imela prave konkurence, čeprav so se na Svetu na Kanalu A trudili z neštetimi odlomki iz The Daily Showa, v oddaji Preverjeno na POP TV pa so stavili na popkulturni pristop s sicer zanimivimi sogovorniki, tudi pevcem Chrisom Eckmanom in kolegom Marcelom.
Poslastica pa je seveda sledila na CNN, čeprav smo vsaki dve uri poškilili na HTV, kjer so se javljali s sprotnimi spremembami rezultata. CNN-ov Wolf Blitzer je kar pokal od vznemirjenja, ko so prvič prek holograma v studio prežarčili sogovornike, pa ko so studijski analitiki na interaktivnem zemljevidu označevali volilne enote, kjer je prišlo do sprememb. Poldnevni šov v živo je dokazal, da CNN živi za volilne spektakle in to brezsramno tudi priznava. Upamo le, da bo novi predsednik Obama toliko zadovoljstva nudil tudi komedijantom, ki so se zadnjih osem let naslajali ob nebulozah odhajajočega Đorđa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.