Veljko Njegovan

 |  Mladina 19  |  Kultura

Vrhunski elektronski jam session

Groupshow, Festival pomladi, 8. maj, Ljubljana

Mojstri za mešalno mizo: Jan Jelinek, Andrew Pekler in Hanno Leichtmann

Mojstri za mešalno mizo: Jan Jelinek, Andrew Pekler in Hanno Leichtmann
© Miha Fras

Letošnja spomladanska koncertna ponudba v Ljubljani je vse prej kot slaba, kar je možno začutiti že iz vsakdanjega sprehoda skozi ljubljanski center, kjer se srečujemo z različnimi zvoki z odprtih koncertnih prizorišč. Poleg praznovanja 40-letnice Radia Študent, ki je matičnemu mestu ponudila številne najrazličnejše dogodke, med katerimi je zagotovo izstopal finalni koncertni dogodek na osrednjem mestnem trgu ter “after” v metelkovskih klubih, je začetek maja zaznamoval Festival pomladi, ki je tudi letos ponudil obilo avdio-vizualnih užitkov s področja elektronske in eksperimentalne glasbe. Zaključni večer festivala se je tokrat zgodil na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem, kjer je nastopilo nekaj renomiranih svetovnih in slovenskih izvajalcev, prava poslastica pa je bila rezervirana za klub Menza pri koritu - Groupshow, najnovejši projekt priznanega berlinskega DJ-a in producenta Jana Jelinka, na katerem enakopravno sodelujeta tudi multiinstrumentalist in producent Andrew Pekler ter bobnar Hanno Leichtmann. Kljub pozni napovedani uri koncerta se je v klubu zbralo lepo število glasbenih navdušencev, ki so lahko uživali v zanimivi in izvirni improvizacijski igri treh velikanov sodobne elektronske in eksperimentalne glasbe.
Jana Jelinka ljubljanska publika pozna že z nastopa v istem klubu, ki ga je uprizoril skoraj pred tremi leti, a je bil nekoliko drugačen - takrat se je oziral nazaj, natančneje je oblikoval svoje bogate, intenzivne zvočne pokrajine nanašajoč se na zapuščino t. i. krautrocka. Tokrat smo lahko izkusili, kako zveni jam session sodobnega elektronskega tria, med katerim so glasbeniki pod očitno Jelinekovo taktirko predstavili svoj najnovejši studijski izdelek - Groupshow, The Martyrdom of Groupshow. Če k temu dodamo, da je na omenjenem albumu zgolj delček posnetih materialov, ki jih je trio proizvedel v preteklem času, nam postane jasno, zakaj nas je popeljal v dobro dveurno popotovanje po različnih zvočnih pokrajinah, ki jih je proizvajal s pomočjo pedalov, mikserjev, najrazličnejših efektov in svežim dodatkom živega Leichtmannovega bobna.
Jelinek je med svojim dolgoletnim delovanjem že v preteklosti jadral po najrazličnejših glasbenih žanrih, ki jih je spretno vključil v glasbene stvaritve. To je dokazal tudi na sobotnem nastopu, kjer je iz izrazito eksperimentalnih, na trenutke noisovsko obarvanih izletov prehajal v izrazito ritmično strukturirane skladbe, ki so s pomočjo Leichtmanna in Peklerja dobile smisel - in so se materializirale v minimalistično, psihedelično glasbeno popotovanje, med katerim bi bilo danes priljubljeno vključevanje videa samo odveč - v barviti mešanici zvokov tria Groupshow.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.