Veljko Njegovan

 |  Mladina 27  |  Kultura

Čar improvizacije

Večer Johna Zorna na ljubljanskem jazz festivalu

Ena največjih zvezd tokratnega Jazz festivala Ljubljana: John Zorn s sonastopajočimi

Ena največjih zvezd tokratnega Jazz festivala Ljubljana: John Zorn s sonastopajočimi
© Nada Žgank

Letošnji Jazz festival Ljubljana je bil zares prazničen, saj je v šestih dneh ljubljanski publiki predstavil široko paleto glasbenikov in glasbenih žanrov, ki v zadnjem stoletju razveseljujejo ljubitelje improvizirane godbe afroameriških korenin. Kot že velikokrat prej je festival dokazal, da tudi kvalitativno upravičuje sloves enega izmed najstarejših jazzovskih festivalov v Evropi; organizatorji in obiskovalci pa so po šestdnevnem glasbenem druženju lahko več kot zadovoljni. In če je kateri izmed napovedanih nastopov 50. ljubljanskega jazz festivala pritegnil pozornost občinstva, je bil to zagotovo večer z Johnom Zornom, brezkompromisnim newyorškim skladateljem, glasbenikom, založnikom, ki znotraj jazzovskih voda velja za kontroverzno osebnost, saj v svoji hiperproduktivni karieri združuje mnogoterost najrazličnejših glasbenih žanrov in stilov ter številnih sodelovanj, medtem pa se s svojim ustvarjanjem dotika raznovrstne zakladnice idej iz polja drugih performativnih umetnosti.
Večer, ki je bil razdeljen na tri dele, je občinstvu predstavil glasbeni združbi Improvizacije (Improvisations) in The Dreamers ter videnje Zornovega cikla The Book of Angels, kot si ga predstavlja znani avant impro jazz trio Medeski Martin & Wood. Uvodni del večera je zagotovo razveselil ljubitelje avantgardnega jazza, saj so se na odru pod taktirko Johna Zorna v številnih kombinacijah predstavljali Marc Ribot, Jamie Saft, Trevor Dunn, Cyro Batista, Billy Martin in ostali, ki so s svojimi kratkimi, a številnimi improvizacijskimi, pogosto freejazzovskimi fragmenti (med katerimi je sodeloval tudi sam Zorn), razvneli občinstvo, in s tem ustvarili velika pričakovanja za preostanek večera. Nastop The Dreamers je predstavil popolnoma drugačno videnje sodobne improvizirane glasbe, ki je v primerjavi s silovitimi improvizacijskimi izbruhi deloval nekoliko medlo in pretirano sproščujoče, a se je sčasoma razvil do te mere, da je pričujoče glasbenike (med katerimi je večina sodelovala tudi na Improvizacijah) predstavil kot izredne profesionalce, ki neopazno in brez težav brišejo žanrovske meje in se medtem zelo zabavajo - seveda pod nenehnim “režiserskim” nadzorom Johna Zorna. Trio Medeski Martin & Wood je v sklepnem delu večera silovito predstavil svoje videnje Zornove glasbe, pri čemer je bila vseskozi navzoča izjemna interakcija med tremi odlično uigranimi glasbeniki, ki so po dveh prejšnjih nastopih prišli na oder malce prepozno, kar je pustilo pečat na že precej utrujeni, počasi odhajajoči publiki.
Zadnji večer letošnjega festivala je bil tako večinoma posvečen Johnu Zornu in se je še najboj izkazal v svojem prvem, improvizacijskem delu. Do naslednje izdaje festivala pa nasvidenje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.