Stanka Prodnik

 |  Mladina 27  |  Kultura

Nekaj, kar moramo poskusiti

Poroka nekdanjega premiera Janše

Blažena Urška in Janša

Blažena Urška in Janša
© Miro Majcen

Še prejšnji teden je slovenska desničarska srenja v televizijskih oddajah na dolgo in široko razglabljala o tem, ali si homoseksualci zaslužijo enake pravice kot kleni heteroseksualni Slovenci. Takoj naslednji vikend pa smo že dobili zgled najbolj naravnega in slovenskega dejanja epskih razsežnosti. Čeprav ima Janez Janša za sabo že zunajzakonsko zvezo in dva otroka, je na stara leta očitno le popustil svojim strankarskim kolegom in vzel mlado zdravnico; tako, kot se spodobi.
Domnevna tajnost poroke naših vrlih terenskih novinarjev ni ustavila. Tako nacionalka kot komercialna Pop TV sta na teren poslali več kot eno ekipo, ki so skušale dobiti posnetke poroke leta. Pop TV je tako na dan poroke postregla z izjavami raznih Grimsov (“Upam, da zgledi vlečejo.”) in Šturmov, oklobukanih zakoncev Rupel ter s podobami sključenega Tasiča. Z razbohotenimi grudmi nas je razveselila tudi Zofija Mazej Kukovič, ki nam je zaupala, da je šlo za ljudsko poroko, razočarani vaščani pa so Janši zaman postavili šrango, saj so menili, da je Janša navadni državljan tako kot oni. Oh, pa ni, Janša je pač več kot državljan, tudi zdaj, ko ni več premier. In ko se poroči Janša, to ni zgolj še ena poroka, ampak zgled, ki mu moramo slediti. Je zgled slovenstva, heteroseksualnosti in vrednot slovenske desnice, ki pa se jih Janša v preteklosti s svojo zunajzakonsko zvezo ni najbolj držal. Tako je tudi edina Janševa izjava za novinarje, ki je bila odgovor na vprašanje, kakšni so prvi občutki, potrdila moto poroke: “Morate poskusit!” Seveda, moramo, a ne morejo vsi. Če bi bila Bačovnikova Uroš, tudi Janša ne bi mogel poskusiti.
Ker se je levica tisti dan družila ob najevski lipi, so tudi njih povprašali za mnenje o spektaklu leta. Tako je imela največ lepih misli za Janeza in Urško tista ministrica za javno upravo, ki je še nekaj dni prej, po mnenju desnice neprimerno, vpila na svojo vladno kolegico. Sicer ne vemo, kako pogosto se Irma in Katarina takole odrezavo pomenita na sejah vlade, a tokrat je posnetek ušel v javnost in dal SDS-u priložnost, da levico ozmerja s kmeticami. Smešno, človek bi mislil, da stranka, ki računa na njihove glasove, ne bo uporabljala izraza “kmet” kot žaljivke.
Sicer pa se novici dneva niso znali izogniti niti na nacionalki, pa naj so jo še tako skušali skriti v zadnji del napovednika. Sobotni dnevnik so začeli z utrinki s poroke, na koncu pa naredili lep video pregled romantične sage Janeza in Urške. Bolj vztrajni so bili seveda na Pop TV, kjer so dan po poroki ponovno zalezovali svate ter jih navsezgodaj zjutraj zasliševali, kakšno hrano so jedli (meso, ribe in zelenjavne prikuhe) in kakšno je bilo vzdušje (prijetno, kakopak). A sprijaznimo se, zalezovalskih prijemov kolega Sarkića z vest.si, ki je iz poroke sestavil skoraj polurno reportažo, ne prekaša nihče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.