Stanka Prodnik

 |  Mladina 28  |  Kultura

Atentat namesto kislih kumaric

Kako je hrvaški vojni veteran rešil informativni program

Policist junak v soju žarometov

Policist junak v soju žarometov
© Borut Peterlin

Manj kot teden dni je trajalo, da je medijsko pozornost ponovno prevzel trenutni predsednik vlade. Po reportažah poroke bivšega premiera, ko je bilo jasno, da bo najboljše fotografije na koncu vendarle objavilo strankarsko glasilo Demokracija, se je v petek na izlet v Ljubljano z vlakom odpravil hrvaški vojni veteran in kompas obrnil v prid Pahorju.
Slovenija je končno dobila temo, ki jo lahko izžame do zadnje kaplje, kot to počnejo ameriški novinarji že vsaj osem let. Dobili smo atentatorja, pravzaprav terorista, ki se bojuje za vstop Hrvaške v EU. Idealno, tudi za ponedeljkove Odmeve. A Tomaž Bratož se po več kot letu vodenja Odmevov še vedno obnaša, kot da je na testnem snemanju, saj je popolnoma lesen in komajda sledi odgovorom gostov. Skušal je sicer izpeljati pogovor med izvedenci, tudi z načelnikom urada direktorja hrvaške policije, in ta nam je takoj razložil, da bi atentatorja prejeli že Hrvati, vendar jih Slovenija ne spusti v EU in tako nimajo dostopa do schengenske banke podatkov, kjer so zapisani vsi nevarni izletniki. Vprašanje je seveda, zakaj Hrvaška ne ve, da je bil njihov državljan priprt v Nemčiji, ker je napadel turško veleposlaništvo. Ali Hrvati nimajo svojih evidenc posameznikov s kriminalno preteklostjo? Ah, Bratoža to ne briga, bolj ga zanima, ali so veterana res posumili zato, ker so ga zamenjali za hašišarja, ko je živčno zvijal tobak. Še bolj ga je zanimalo, ali Hrvaška nadzira vse svoje vojne veterane, a smo se kmalu spomnili, da je to v nedeljo zanimalo že Petro Kerčmar, ki te dni pridno nadomešča moža Slaka in TV Klube na POP TV spreminja v nevrotična mini Trenja.
In če so policisti ujeli atentatorja, so na POP TV ujeli policista. Frajer, ki je preprečil, da bi veteran odvrgel bombo, je doma iz vasi, kjer ga seveda vsi poznajo, v gostilni pa se ga najbolj veseli natakarica, ki je obdana z lokalnimi poznavalci namiznih vin vzhičeno hvalila njihovega heroja. Pred torkom ga nismo smeli spoznati, zato mu je ekipa POP TV vztrajno sledila na malico in z nje. Ah, in potem slavnostni moment v torek, ko so zaslužni policisti dobili priznanje in za nagrado še gostovanje v Odmevih, spet z Bratožem, ki pa je bil tokrat noro angažiran, saj je svojo neartikuliranost kompenziral z ročno bombo, s katero je želel čim bolj nazorno orisati dogodek. Ko je to delno uspelo, je spet začel postavljati vprašanja v stilu, če so dobri prijatelji.
Mimogrede, v ponedeljkovih Odmevih, ko so dodobra obdelali terorizem in atentate (začenši z Gavrilom Principom), so nam na koncu sporočili, naj se poleg njih bojimo še požarov v predorih, četudi so slovenski drugi najbolj varni v Evropi. Da slučajno ne bi bili brezskrbni. Morda nam to poletje res ne bo dolgčas.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.