Veljko Njegovan

 |  Mladina 42  |  Kultura

Brade, blišč in rock’n’roll

ZZ Top navdušil Halo Tivoli

Bradati trio ZZ Top na odru še vedno prepriča

Bradati trio ZZ Top na odru še vedno prepriča
© Miro Majcen

Če je Ljubljana v letošnjem poletju dokazala, da kot srednje velika evropska prestolnica ne zmore organizirati nastopa največje svetovne pop atrakcije, kot je bilo slišati, najverjetneje zaradi slabe prodaje kart, je nastop legendarnega teksaškega (naj se sliši še tako klišejsko) bradatega tria potrdil, da je razumevanje popularne glasbe v Sloveniji in obiskovanje koncertov pogojeno z dolgovečnostjo nastopajočih. Bill Gibbons, Dusty Hill in Frank Beard so kot preverjeni in uveljavljeni izvajalci na glasbeni sceni navzoči že polnih štirideset let - in z mešanico različnih tradicionalnih vplivov ameriškega rocka jim še danes uspe pritegniti širše množice, kar potrjuje tudi njihov ljubljanski nastop. Dogodek, ki je bil najprej napovedan v Zagrebu, je odpadel zaradi terminskega pomanjkanja ustreznega koncertnega prostora, tako je teksaški trio po več kot desetletju še enkrat gostila Hala Tivoli.
ZZ Top sodi med skupine, ki so že vrsto let slepo zveste svojemu stilu, tako glasbenemu kot vizualnemu, da so z njim ustvarile svojevrstno zaščitno znamko. Njegova mešanica južnjaškega rocka, hard rocka, boogie-rocka z veliko dozo bluesa je prepoznavna že od samih začetkov, svoje ustvarjalne vrhunce pa je zagotovo doživel v osemdesetih letih, ko je trio zvok nekoliko posodobil, kar ga je pripeljalo do MTV-ja in posledično širšega občinstva.
Izbira predskupine je bila idealna - Dado Topić in Time sta med polurnim nastopom izvedla železni repertoar s svojega istoimenskega prvenca in pripravila publiko na pričakovani dogodek. Začetek nastopa teksaških bradačev je bil pompozen: tik preden so stopili na oder, so zelo glasno zavrteli vrhunec komada Pearl’s Girl britanskih elektronikov Underworld ob izmeničnem siju reflektorjev in s tem šokirali del večinoma starejšega občinstva, a so vse skupaj popravili z otvoritvenim komadom Got Me Under Pressure. Uigrani trio je med nastopom predstavil nekakšen presek dolgoletne glasbene kariere, pri čemer je bil prvi del nastopa rezerviran večinoma za starejše standarde, kot sta npr. I’m Bad, I’m Nationwide in Cheap Sunglasses, ki ju je izvedel precej rutinirano in z očitnim pomanjkanjem koncentracije, kar se je med nastopom izboljšalo in doseglo vrhunec med izvedbo znanih hitov Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man, še posebej pa med domiselno priredbo Foxy Lady Jimija Hendrixa.
ZZ Top se je tokrat v Tivoliju predstavil v najboljši luči, kot tehnično dovršen trio s trdno, rockovsko ritem sekcijo in izvrstnimi bluesovskimi prijemi kitarista Billa Gibbonsa, prve brade ZZ Topa, nastop pa je dokazal, da je Ljubljana še zmeraj zrela za večje koncertne dogodke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.