Stanka Prodnik

 |  Mladina 45  |  Kultura

Moralne avtoritete

Nacionalka o tem, kaj je prav in kaj ne

Izpadla tekmovalka Kmetije Salome pri molži

Izpadla tekmovalka Kmetije Salome pri molži
© pop tv

Medtem ko se je nacionalka odločila, da bo vodila moralno gonjo proti resničnostnim šovom ravno takrat, ko je Pop TV uspel veliki met, smo s toliko večjim užitkom spet preklopili na BBC World. V nedeljo zvečer so namreč predvajali najnovejšo oddajo iz serije Intelligence Squared, verjetno ene redkih, kjer še vztrajajo pri oxfordskem stilu debat in jim uspe pri tem napolniti cele dvorane. Tokrat je debato v živo poslušalo približno 2000 ljudi.
Seveda je pohvalno, da so na nacionalki za študijski primer gonje proti Kmetiji “izbrskali” najbolj bizarno zgodbo resničnostnih šovov, tisto o Jade Goody, ki je najprej v Big Brotherju stresala žaljivke na račun drugačnih, nato pa jo je kot slaba karma doletela smrtonosna bolezen in je umirala dobesedno pred kamerami. Ampak ali bodo tabloidi zato kaj manj pisali o Salome in La Toyi? Verjetno ne. Bo zato več intelektualcev gledalo Odmeve? Tudi to je malo verjetno. Nacionalka očitno ne vidi, da z obsojanjem šovov na konkurenčni televiziji deluje skrajno hipokritsko, saj je sama kot javni zavod najbolj zavezana uresničevanju javnega interesa, pa se kljub temu prodaja z narodno-zabavnimi oddajami, ki so moralno morda še bolj sporne, saj paradirajo z ekstremističnim šovinizmom in razgaljenimi mladenkami, ki jim oprsje prekrije lahko samo še harmonika. Da ne omenjamo lanskega prestavljanja termina za risanke zavoljo telenovele, kjer je Katarina Čas igrala non plus ultra sponzorušo.
In ko smo pri hipokriziji: v prej omenjeni oddaji Intelligence Squared so tokrat razpravljali o tem, ali je katoliška cerkev sila dobrega ali ne. In vse kaže, da še nikoli v zgodovini te oddaje med prvim in drugim merjenjem razpoloženja v dvorani ni spremenilo mnenja toliko gledalcev kot ravno tokrat. Seveda ne v korist cerkve. Komik in intelektualec Stephen Fry je v tandemu s kolumnistom Christopherjem Hitchensom tako udrihal po cerkvi, da je bilo na trenutke še ateistom nerodno. Zagovornika cerkve kot sile dobrega, njen predstavnik John Onaiyekan in poslanka britanskih konservativcev Anne Widdecombe, ki govori kot ženski lik iz Monty Phytona, pa medtem občinstva niti pod razno nista znala pritegniti na svojo stran, pa naj se nam je nigerijski nadškof s svojo afriško angleščino še tako smilil. Genialnost argumentacije antikristov je najbolje ponazorilo glasovanje: pred debato se je 678 obiskovalcev strinjalo, da je vatikanska doktrina vir dobrega, 1102 se s tem nista strinjala, 346 pa je bilo neopredeljenih. Po debati o pedofiliji, kondomih in ostali hipokriziji se je s tezo debate strinjalo le še 268 ljudi, 1876 jih je bilo proti, neodločenih pa jih je ostalo le 34.
Seveda Fry in Hitchens nista imela zelo težke naloge, a njuna gladka zmaga je zgovorna. Nihče ne mara hipokrizije. In ob vsem tem nacionalka še kar ne vidi, da mnogo tistih, ki med tednom gledajo Kmetijo, v petek zvečer preklopi na oprsje Jasne Kuljaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.