Saša Eržen

4. 3. 2010  |  Mladina 9  |  Kultura

Zložljivo praskalo

Prijateljska roka za osamljene

/media/www/slike.old/mladina/phudo09.jpg

© Saša Eržen

V japonščini beseda magonote, ki označuje pripomoček, s katerim se praskamo, pomeni “vnukova roka”. Kadar vas neustavljivo srbi na nedosegljivem delu hrbta in pri roki ni vnuka ne koga drugega, ki bi vas popraskal, lahko svoje hrbtišče podrgnete na primer ob vratni podboj, naslonjalo stola, držalo metle ali si v obupu poskušate v hrbet zabosti vilice oziroma svinčnik. V takih primerih pomaga, če imate pri roki praskalo, praskalnik ali kakorkoli se že imenuje ta reč. Zložljivo kovinsko praskalo ima človek lahko vedno s seboj, saj je skoraj žepne velikosti in ima sponko kot kak kemični svinčnik. S pomočjo teleskopskega ročaja se grabljice kot radijska antena raztegnejo z dobrih 17 na 52 centimetrov. Pet drobnih prstkov na koncu ročaja tako res doseže vsak kotiček hrbta, praskalnik pa je seveda tudi sicer uporaben kot podaljšek roke za približevanje stvari, ki jih ne dosežemo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.