Damjana Kolar

18. 3. 2010  |  Mladina 11  |  Kultura

Festival dokumentarnega filma

Od 24. do 31. marca v Ljubljani

Polka film

Polka film

V Cankarjevem domu in Kino-dvoru bo potekal že 12. Festival dokumentarnega filma, ki bo tudi letos ponudil raznolik vpogled v sodobno produkcijo dokumentarnega filma, premiere slovenskih filmov in pogovore z gosti. Filmi bodo razvrščeni v pet programskih sklopov: Tekmovalni (v sodelovanju z Amnesty International Slovenije), Miti, ikone, mediji, Intimni portreti, Aktualni, družbenokritični in Retrospektiva, v kateri bodo prikazali bosenske dokumentarce. V spremljevalnem programu bodo pripravili Media seminar o razvoju in produkciji dokumentarnih filmov v Evropi ter okroglo mizo Amnesty International Slovenije o okolju, človekovih pravicah in odgovornosti podjetij.
Na festivalu se bo z dokumentarcem Polka film predstavil tudi režiser Dušan Moravec, ki nam je povedal več o tem, zakaj se je odločil za snemanje tega filma : “Bilo je nekje v tretjem razredu osnovne šole, ko sem pri sosedih, na črno-belem televizorju, pod katerim je brnel stabilizator, ekran pa je bil prekrit s pisanim celofanom, prvič videl pet možakarjev, ki so peli v čudni slovenščini. Melodija je bila znana, a precej drugačna kot glasba, ki se je poslušala pri nas. Bolj vesela, več ritma, zanimivi inštrumenti. Njihovi enkrat zeleni, pa rdeči in modri obrazi so me takoj očarali. Imenovali so se The Vadnals in prihajali so iz Amerike. Ko mi je mnogo let kasneje Damjan Kozole predstavil Joeja Valenčiča, ki je rekel, da pozna Vadnalse in da ve vse o tej glasbi, sem vedel, da je čas, da zamenjam celofan na televizorju.” Več na: www.fdf.si

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.