18. 3. 2010  |  Mladina 11  |  Kultura

Ko sem bil mrtev

Gledališka predstava Po burleski Ernsta Lubitscha in v režiji Diega de Bree, SNG Drama, Ljubljana

Barbara Orel, gledališka kritičarka in teoretičarka ter docentka na AGRFT

Barbara Orel, gledališka kritičarka in teoretičarka ter docentka na AGRFT
© Borut Krajnc

Barbara Orel, gledališka kritičarka in teoretičarka ter docentka na AGRFT: “Uprizoritev rekonstruira Lubitschev film kot burleskno travestijo in ga posodablja v kontekstu queer estetike. To je potrošen gledališki komad, ki še zdrži intenziteto preproste situacijske komedije, imenitna igralska zasedba pa se nabrito razmahne v normativu malce patetične ekspresije in z užitkom šarmira gledalce. Teatrski eros deluje kot poživilo, ki se lahkotno konzumira.”

Gorazd Trušnovec, urednik revije Ekran: “Predstava ponuja več gledalskega užitka kot predloga zanjo, ki je, priznajmo, bolj filmskozgodovinska kurioziteta kot Lubitscheva mojstrovina. Sicer pa me zadeva navdaja z optimizmom, da bomo - ko bo sprejeta dokončna rešitev vprašanja slovenske filmske produkcije - domače filme spet lahko hodili gledat kar tja kot pred slabim stoletjem, v dobro financirana gledališča. Pa čeprav, kot kaže trend, le v odrskih priredbah.”Gorazd Trušnovec, urednik revije Ekran

Gorazd Trušnovec, urednik revije Ekran
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.