Saša Eržen

18. 3. 2010  |  Mladina 11  |  Kultura

Držalo za krompir

Diskreditacija vilic

/media/www/slike.old/mladina/phudo11.jpg

© Saša Eržen

Odstranjevanje olupka s kuhanega krompirja je očitno tako zagatno ali pa tako sofisticirano gospodinjsko opravilo, da zanj potrebujemo poseben pripomoček. Roke so za siromake, vilice za ignorante; poznavalci kuharskih fines si pri lupljenju vročega krompirja pomagajo s posebnim trirogim držalom za krompir. Orodje ima lesen ročaj (v kakšni drugi različici nemara plastičnega), iz njega štrlijo tri ukrivljene konice iz nerjavečega jekla, na koncu katerih so snemljivi plastični čepki. Na prvi pogled ni podobno klasičnim vilicam, deluje pa povsem enako, le da v nasprotju z vilicami držala ne gre pomivati strojno. Z malo sreče vam bo pri lupljenju v krompirju ostal tudi kak črn plastični čepek, ki ščiti ostre konice nabodala - kdor čepek najde na svojem krožniku, po kosilu pomije posodo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.