17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Kultura

Janez Suhadolc, arhitekt

... o svojem ustvarjanju, ki je trenutno na ogled v ljubljanski Galeriji Ars. Gre za tri šahovske garniture, ki so zasnovane po značilnih motivih priznanih slovenskih arhitektov Vurnika, Fabianija in Plečnika.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptizjanez_suhadolc_20100614_7523.jpg

© Borut Peterlin

“Jaz na svoje slovenstvo nisem čisto nič ponosen, tega ne razumevam kot kakšno posebno milost. Branje časopisov in revij me v tem prepričanju vsak dan sproti potrjuje. Vendar, če sem že Slovenec, in ne Perzijec, Hotentot, Nemec ali Brazilec, potem se mi zdi normalno, da se tudi v svoji umetnosti izražam po slovensko. Imam se za regionalista in tradicionalista. Svoje navdihe povezujem s slovensko umetnostno tradicijo, pri čemer še posebej izpostavljam genialno osebnost Jožeta Plečnika, ki je v svojem času prakticiral na Slovenskem slovenski arhitekturni stil. Za majhno pleme, kar Slovenci gotovo smo, je bilo to nekaj nepredstavljivega, mnogi večji narodi niso premogli kaj podobnega.
V Galeriji ARS v Ljubljani na Jurčičevem trgu razstavljam tri slovenske šahovske garniture, poimenovane po Vurniku, Fabianiju in Plečniku. Pri vseh treh sem skušal slediti nekaterim posebnostim v delu velike slovenske arhitekturne trojice.
Vse tri garniture so igralne. To pomeni, da je mogoče z njimi voditi šahovsko igro tako kot s kakšnimi drugimi standardnimi figurami. Izdelalo jih je podjetje NOJ iz Vnanjih Goric pri Ljubljani.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.