Veljko Njegovan

 |  Mladina 27  |  Kultura

Ljubljanska zakladnica jazza

Kaj smo poslušali na 51. jazz festivalu Ljubljana

Za enega vrhuncev festivala so poskrbeli Hélene Labarriere Quartet

Za enega vrhuncev festivala so poskrbeli Hélene Labarriere Quartet
© Sunčan Patrick Stone

Skoraj nemogoče je med seboj primerjati številne dosedanje izdaje Jazz festivala Ljubljana, z gotovostjo pa lahko zatrdimo, da je njegova letošnja, že 51. edicija, predstavila soliden nabor različnih zasedb ter sodelovanj z mednarodne in domače jazzovske scene. Tudi tokrat je festival potekal na osrednjem prizorišču v Križankah ter v intimnejšem vzdušju kluba Cankarjevega doma in metelkovskega kluba Gromka, ki si je s ciklom Defonija v preteklih desetih letih priboril status pomembnega ponudnika sodobnih improviziranih godb. Razpršenost različnih jazzovskih podzvrsti je bila časovno in prostorsko usklajena, tako da so se obiskovalci večinoma gibali v trikotniku Cankarjev dom-Križanke-Metelkova.
Križanke so letos ponudile nekaj zvezdniških utrinkov, še posebej z otvoritvenim koncertom kitarske zvezde Pata Methenyja, ki je s svojo najbolj znano inkarnacijo Pat Metheny Group obujal spomine na vrhunce lastne glasbene kariere, saj je občinstvo razveselil z dvournim programom znanih skladb iz različnih obdobij svojega dolgoletnega ustvarjanja. Drugi dan je z domiselno mešanico jazzovskih žanrov publiko razveselil mariborski kitarist Samo Šalamon, ki je s tubistom Michelom Godardom in bobnarjem Robertom Danijem izvedel vrhunsko jazzovsko predstavo. Louis Sclavis se je s triom sprehodil po različnih obdobjih zgodovine jazza ter jo prilagodil današnjim trendom jazza in svobodne improvizirane godbe, medtem ko je zvezda večera, Chucho Valdés z zasedbo Afro-Cuban Jazz Messengers, krepko razočaral - njegova številna zasedba se je izgubila v značilnih kubanskih in latinskoameriških ritmih, ki so bili izvedeni brez večjih presežkov. Bristolska zasedba Get The Blessing se je predstavila z eksplozivno mešanico sodobnega jazza in rocka, pri čemer je dokazala, da je uporaba različnih žanrov lahko še kako zanimiva, če je interakcija med glasbeniki uspešna. Tolkalec Kip Hanrahan je tokrat v vlogi dirigenta usklajeval svojo številno zasedbo, ki je prepletala jazz, latinskoameriške ritme, rock in poezijo, kar je s stopnjevanjem nastopa pripeljalo do nekakšne prenasičenosti. Zadnji večer je bil rezerviran za ljubitelje big bandov - Big Band RTV Slovenija je z eminentnim gostom, saksofonistom Joejem Lovanom, predstavil nabor jazzovskih klasikov, ki so jih usklajeno izvedli člani domačega orkestra v igrivi interakciji z Lovanom, Patricia Barber pa se je predstavila z nekoliko intimnejšim, mainstreamovskim nastopom, ki je črpal iz klasične tradicije jazza.
Eden izmed vrhuncev letošnjega festivala je bil zagotovo nastop kvarteta francoske kontrabasistke Hélene Labarriere v klubu CD, ki očitno črpa iz tradicije free jazza. Seveda pa je treba omeniti še radikalnejše, a precej pozne nastope v klubu Gromka, in zatvoritveni nastop domače zasedbe Zoc, ki je z neverjetno lahkoto razbijala meje različnih glasbenih žanrov.
Zaradi pomanjkanja prostora se tokrat ne bomo ukvarjali z ljubljanskim občinstvom, ki je znova dokazalo, da ga večinoma zanimajo le nastopi zvezdnikov ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.