Stanka Prodnik

 |  Mladina 49  |  Kultura

Resetiranje in puščanje

Kako je Julianu Assangu uspelo nemogoče

Stane Granda (levo) TVS sicer ne gleda, zato pa na njej nastopa

Stane Granda (levo) TVS sicer ne gleda, zato pa na njej nastopa
© Matej Leskovšek

Na televizijskih programih je res veseli december. Na POP TV se končuje Big Brother slavnih, kjer so nedeljske oddaje zgolj še tečno spakovanje Nine Osenar in Iva Godniča, ki oponašata hčerko slavnega očeta Sandro Auer, in kjer se še Angelca Likovič z razkritimi rameni zaziblje na komad Single Ladies. Informativni programi se medtem cele dneve ukvarjajo z WikiLeaksom in tudi s kakšno čudno pobudo, kot je tista o resetiranju Slovenije. Nekaj pozornosti pa na nacionalki namenjajo tudi referendumu o samih sebi.
Referendumu o RTV se je nacionalka v ponedeljek posvetila s “soočenjem” strokovnjakov. In dobro so nas nahecali. Če ne bi bilo v studiu Sandre Bašić Hrvatin, tako ali tako ne bi vedeli, o čem se pogovarjajo, sploh ker se nam je zdelo, da so se nenavadno dolgo posvečali vprašanju manjšin, pravih in nepravih, ter temu, ali si zaslužijo svoj program ali ne. Pri tej temi so se tako dolgo pomudili predvsem po zaslugi Petra Laha, ki je postregel z argumenti, ki jih sicer desnica prodaja tudi v zvezi z družinskim zakonikom: da gre pri oddajah za manjšine za poskus spraviti nekaj skozi stranska vrata, da je prezgodaj in da si manjšine tega ne zaslužijo. Ni kaj, kar prasnili smo v smeh, ko je Stane Granda predlagal, da se posvetimo tudi Romunom v Srbiji, ki jih sam veliko pozna, da ne omenjamo vseh različnih romskih skupin, ki se ne razumejo z njegovimi dolenjskimi. A smejali smo se predvsem zato, ker nam še vedno ni jasno, kaj je Granda delal na strokovnem soočenju, glede na to, da je v preteklosti, ko je prevzel pomembno funkcijo na TV Slovenija, priznal, da televizije sploh ne gleda, med soočenjem pa je svoje nepoznavanje nekajkrat tudi eksplicitno poudaril.
Malo manj eksplicitna sta bila pri svojem nastopu v nedeljskem TV Klubu na POP TV, kjer so govorili o resetiranju Slovenije, ekonomista Rado Pezdir in Janez Šušteršič. Če smo za oba vajeni, da se rada jezita na “komuniste”, sta se posedena med Katarino Kresal in Gregorja Golobiča obnašala kot dva prestrašena šolarja, ki so ju za šolo zalotili pri kajenju. Šušteršič se je izmikal, da niso mislili tako resno, da je izraz resetirati morda res slab, za Pezdirja pa se je zdelo, da se bolj kot s Šušteršičem strinja s predstavnikoma vlade.
In če je Petra Kerčmar v tem TV Klubu spet postavljala vprašanja, kot da se bliža konec vsega, je njenemu možu Urošu Slaku prejšnji teden uspelo odvoditi prve Poglede Slovenije, ki so bili gledljivi in celo zelo zanimivi. Seveda ob izdatni pomoči dopisnikov iz tujine, ki jih imamo tudi zaradi bolj redkega nastopanja v kričečih prispevkih vedno raje. WikiLeaks je očitno tako zanimiva tema, da lahko iz še tako obupne oddaje naredijo zgledno uro in pol programa. Da je bil ponedeljkov Globus na isto temo že skoraj sanjski, seveda ni treba posebej poudarjati. Tako je prvi mož WikiLeaksa Julian Assange, čeprav jo je zagodel državnim voditeljem po vsem svetu, v Sloveniji vsaj za kak teden ali dva rešil informativne oddaje. Pa smo že mislili, da je to nemogoče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.