Stanka Prodnik

 |  Mladina 5  |  Kultura

Glasbeni pekel

Kako hkrati zapolniti kvoto dvojezičnih in glasbenih oddaj

Andrea Flego

Andrea Flego
© TVS

Januar smo preživeli tako, da smo vsak konec tedna spremljali kak izbor za naj osebo/izjavo/avto prejšnjega leta, druge dni v tednu pa smo se čudili nad vsemi novimi in tudi starimi glasbenimi oddajami, ki jih na nacionalki končno ne primanjkuje več.
Po novem se bosta v ponedeljkovem večernem terminu na drugem programu izmenjavala Katarina Čas z Aritmijo in Andrea Flego s Peklenskim izborom ali po domače Effe’s inferno. Flega smo prvič lahko videli ta teden in priznamo, da kaj tako čudnega nismo videli že od zgodnjih časov MTV-ja, ko so se še vsi iskali ter ko je bilo še novo in sveže, da oddajo ves čas prekinjajo čudni zvoki. A do zdaj smo vendarle že ugotovili, da dobra oddaja ne sme povzročati glavobola zaradi vizualno neužitne scene, da obstajajo podnapisi, ki so še posebej priročni, kadar je oddaja posneta vnaprej, in da domače občinstvo italijanska glasbena scena bolj slabo zanima.
Recimo, da kljub temu pogojno sprejmemo, da je Effejeva dvojezičnost njegov osnovni talent, ki ga želi pred našimi očmi izkoristiti do konca. Pristanemo lahko tudi na italijansko muziko in goste. A oddaja bi brez težav namesto cele ure trajala pol ure, če bi v njej le uvedli “revolucionarne” podnapise, ne pa da uvod in intervju z Bilbi trajata nemogočih petnajst minut, ker mora Effe vsako stvar povedati dvakrat, slovensko in italijansko. Za kar sta mu tista dva Italijana, ki to oddajo dejansko gledata in ne znata brati, zagotovo zelo hvaležna.
Predstavitvi nekaterih spotov, ki naj bi bili reprezentativna mešanica italijanske in slovenske scene, je sledil še intervju z italijanskimi gosti, kjer nam je koncentracija že tako padla, da smo med drugim vprašanjem že obupali. A kdo ve, morda se tako naučimo italijansko. Morda tudi s pomočjo oddaje Bleščica, ki je sledila isti večer in ki jo je vodila Effejeva sestra Lorella.
Štajersko smo se medtem učili v soboto, ko smo spremljali še eno podelitev za najboljšo stvar lanskega leta, tokrat je bil to Bob leta. Seveda niso manjkali plesalci skupine Maestro, Josipa Lisac je prišla odpet dva res stara komada, jim pa je tokrat uspelo združiti voditelja in humorista prireditve v eno osebo. Čeprav nismo največji oboževalci Tadeja Toša, smo mu vseeno hvaležni, da se je končno lotil bizarne podelitve Boba leta 2006 Janezu Janši, ki je bil nagrajen za plagiat. Tokrat so njegovo in izvirno Blairovo izjavo predvajali simultano. Lepo.
A bolj kot Toševe šale nas je na podelitvi nasmejal pevec Hamo, ki se je očitno odločil, da se bo po zavzemanju za slovensko glasbo zavzemal še za vrnitev slovenskih vojakov iz Afganistana. In to z resnično nenavadno izbiro rim, kot sta “Mi gremo stran, goodbye Afganistan” ali “Vija, vaja, ven, mi gremo drugam”. Ne dvomimo, da bi si imela Hamo in Andrea F v “peklenski” oddaji veliko povedati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.