|  Mladina 12  |  Kultura

Janez Janša, performer

... o solzedajalski akciji Zid objokovanja, ki je do 30. marca na ogled v Knjižnici Milana Jarca v Novem mestu. Za obisk in prevzem vstopnic se je treba predhodno dogovoriti v TIC Novo mesto (07 393 92 63) ali Anton Podbevšek Teatru (051 618 200).

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz12_janez_jansa_emil_hrvatin_20110316_9231_b5.jpg

© Borut Peterlin

“Zid objokovanja se loteva kulturnega tabuja sodobne družbe tako, da gledalce vabi, da se razjočejo. Kakšna bi bila sodobna mesta, če bi poleg javnih lokalov, javnih stranišč in javnih hiš v njih obstajali lakrimatoriji - prostori, kjer bi se posameznik lahko v miru razjokal?
Zid objokovanja je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je referenca na jeruzalemski Zid objokovanja (oz. Zahodni zid), mitsko mesto judovske religije in kulture. Evropejci so z napačnim tolmačenjem judovske molitve mislili, da Judje prihajajo jokat pred zid, in tako je zid dobil ime. Novomeški zid je sezidan iz ledenih blokov. S približevanjem toplejših pomladanskih temperatur se topi. Dobesedno iz dneva v dan joče in se bo utopil ter izginil v lastnih solzah. Drugi del Zidu objokovanja se nanaša na intimni performans joka. Janez Janša bo predelal instalacijo - predstavo spomina za enega obiskovalca, ki jo je z naslovom Kabinet spominov leta 1998 ustvaril Emil Hrvatin. Prizorišče solzedajalske akcije je sestavljeno iz treh lakrimatorijev: individualnega, v katerem se posameznik poskuša razjokati na podlagi osebnega spomina, kolektivnega, v katerem gledalec izbira med posnetki, ki ga lahko pripravijo do joka, ter fiziološkega, kjer se razjoče ob pomoči dražila. Nihče ga pri tem ne gleda. Gledalec postane terminalni gledalec: ustvarjalec, izvajalec in priča hkrati (spectActor).”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.