16. 6. 2011  |  Mladina 24  |  Kultura

Objekt spektakla

Razstava umetnice Jasmine Cibic. Galerija Škuc, Ljubljana.

Igor Španjol, kustos

Igor Španjol, kustos
© Borut Krajnc

Igor Španjol, kustos: “Pred leti sem obiskal neki poletni festival v Istri, kjer so avtorji cele dneve čakali, da bi zvečer lahko prikazali svoj video. Samo ena mlada umetnica je zbrala pol vasi in v nekaj dnevih zgradila hišo na drevesu. Takrat je bilo jasno, da bomo za Jasmino Cibic še slišali, zdaj pa je očitno, da je ves čas dobro vedela, kaj počne. Njena spektakelska celostna umetnina z gostujočimi fotografskimi posegi je nenavadno poetično ambientalna in hkrati izjemno precizna in zaokrožena prostorska postavitev.”

Urša Vidic, umetnica: “Jasmina je umetnica, ali bolje rečeno alkimistka, ki svoja umetniška dela materializira z izredno natančnostjo in premišljenostjo. Razlog, da njeno delo vedno znova presega in fascinira, ni le vrhunska izvedba, temveč se ta skriva v njenem videnju ter zmožnosti, da vsebinskim iniciacijam doda element magičnosti. Gledalec je tako vedno znova zapeljan, začaran ob soočanju z njenimi fotografskimi podobami, tokrat dekonstruiranimi na prostorsko instalacijo, videoprojekcijo ter fetišistične objekte.”

Urša Vidic, umetnica

Urša Vidic, umetnica
© Tjaša Zajc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.