7. 7. 2011  |  Mladina 27  |  Kultura

Mirko, raper

Mirko je raper, ki je nedavno izdal ploščo z naslovom “Borec v meni”. V teh dneh ga lahko v živo ujamete 9. julija v novomeškem klubu LokalPatriot, kjer bo po projekciji dokumentarca o slovenskem hip hopu “Veš, poet, svoj dolg?” nastopil z bendom, in 15. julija v slovenjegraškem Bazenu.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz36_mirko_vorkapic_b5.jpg

© Borut Peterlin

“Moj prvi stik z rapom je bila Ali Enova plošča Leva scena, pri petnajstih pa sem se začel s to glasbeno zvrstjo ukvarjati tudi sam. Pravi pospešek sem dobil šele, potem ko sem svoje demo posnetke pokazal Zlatku in Trkaju, saj sta bila navdušena. Rok me je povabil k sodelovanju na svoji plošči, z novomeškim producentom Timotom sem naredil album Teorija Đorđe Kesić, medtem pa sem že snoval tudi ploščo Borec v meni, ki je kljub mnogim zapletom simbolično izšla 9. maja, na dan zmage, in s tem v eter izstrelila angažiran hip hop, ki se spravi nad deviacije v geopolitiki, korupcijo v cerkvi in socialne krivice, hkrati pa ustvarja zanos aktivizma, revolucionarnosti, družbene kritike in zatajenega panslavizma. Plošča je namenjena vsem, ki se borijo za svobodo, cilje, ideale in splošno družbeno dobro. Borec je v vseh nas; nekateri ga že poznajo, nekateri ga bodo našli ob poslušanju plošče, za nekatere pa spoznanje še pride. Pomembno pa je, da to, kar imamo v sebi, udejanjimo in vstanemo ter na glas povemo, kaj nas moti in kaj si želimo. Tega nihče ne bo storil namesto nas, ne levica ne desnica v parlamentu. Boj proti imperializmu in eksploataciji narodov je neizprosen in enkrat za spremembo se lahko epicenter svetovnih sprememb začne ravno pri nas. Borec v meni je pravzaprav moje ogledalo.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.