Miha Štamcar

 |  Mladina 24  |  Kultura

Ljubica, ustvaril sem nov bend

Projekt Popstars je dokončno zakoličil za Slovenijo nov trend, ustvarjanje pop zvezd. Poglejmo, kdo vse je to poskušal doslej in na kakšen način.

Sebastian & Game over

Sebastian & Game over
© Vito Tofaj / Jana

Ko so v osemdesetih letih v nemških studiih iskali ravno prav novovalovski in ravno prav nenevaren bend, da bi ga lahko prodali tudi širokim množicam in ne samo berlinskim darkerjem, so na ekipo tehnično dobro podkovanih glasbenikov poskušali nasneti dobro vokalistko, saj veste, še kar seksi, ampak ne preveč slečeno, s solidnim vokalom, ki pa spet ne bi smel biti preresen. Po dolgih avdicijah so izbrali Neno. Ni povsem jasno, ali je pred njo 99 kandidatk odletelo, dejstvo je, da je bil njen prvih hit 99 Luftballons. Čisti biznis. Pravi glasbeniki oziroma prava brezkompromisna publika takšnih projektov ni nikoli odobravala, čeprav se moramo zavedati, da so celo pri samih Beatlesih ekipo že pred prvim singlom okrepili z bobnarjem, ki ni bil del izvirne skupine. Namesto frenda je priletel pravi popstar - Ringo Starr. To ni bilo lepo. Pravi rokerji so se v bende redko prišlepali, pravi rokerji so odhajali, recimo Roger Syd Barrett. In potem postali legende. Bistvo panka recimo je bilo, da bend po plošči ali dveh razpade, ne glede na komercialno uspešnost svojih izdelkov. Razpadli so Pistolsi, razpadli so SLF, razpadli so Damned, razpadli so Television, razpadli so Ruts (mamila), razpadli so Joy Division (samomor), razpadel je celo Sid Vicious. Rojevali so se novi projekti, ampak šele veliko kasneje smo izvedeli, da sta si Pištole izmislila Malcolm McLaren in Vivienne Westwood. Prvi glasbo in imidž po zgledu ameriške pank scene, druga oblačila ... Pank je v bolečinah umrl, McLaren pa je že izumljal Adama Anta in Bow Wow Wow. McLarnovi izumi so imeli težo, umetniško vrednost, Bow Wow Wow so recimo fotografirali v pozi Monetovega Zajtrka v travi. Sam se je poskušal celo s priredbami Madame Butterfly ... Njegovi projekti so bili hudo odtrgani, neredko tudi zabavni. Neprimerno bolj kot Nena in njeni baloni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: