Anton Hrvatin

 |  Mladina 25  |  Kultura

Po Titu Titov žur

Veliki Joža še zdaleč ni mrtev. Ravno narobe, njegova filozofija resničnega bratstva in enotnosti se je znova utelesila v članih društev Josip Broz Tito, ki na Hrvaškem in v Bosni rastejo kot gobe po dežju.

Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela...

Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela...
© Andrej Medica

O ustanovitvi društva Josip Broz Tito (JBT) se je v Istri šušljalo že pred nekaj leti okoli martinovega na srečanju slovenskih, hrvaških in italijanskih partizanov v Kučibregu, nekaj sto metrov čez slovensko-hrvaško mejo proti Buzetu. Vendar le šušljalo, saj so ustanovitev društva nostalgični upokojeni oficirji JLA v Bujah napovedovali avgusta leta 1999, ko so, v času Tuđmanovega režima, pred tamkajšnjo občinsko hišo zbirali pristopne izjave. V enem tednu so zbrali več kot 500 pristopnih izjav preprostih in pragmatičnih obmejnih prebivalcev z obeh strani meje, ki jim je bilo dovolj razdora, neonacionalizmov in z osebnimi ozkimi interesi pogojene prepirljivosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: