Urša Matos

27. 8. 2003  |  Mladina 34  |  Kultura

Trajekt on-line

Slovenija je dobila svoj prvi spletni portal za spodbujanje prostorske kulture

Del uredniškega odbora Trajekta

Del uredniškega odbora Trajekta
© Borut Krajnc

Trajekt je prevozno sredstvo, ki z brega na breg nosi avtomobile, vlake, ljudi. Lahko pa je tudi plovilo, ki prenaša novice, kritična opažanja, razlage in razloge. Plovilo, ki omogoča izmenjavo izkušenj, širi kritično distanco, odpira meje in podira tabuje. Trajekt je namreč ime spletnega portala za spodbujanje prostorske kulture. Namenjen je objavljanju prispevkov, ki se dotikajo življenja v naseljenem prostoru, arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in oblikovanja. Spletna stran je zastavljena tako, da je vsak članek ali informacijo mogoče še dodatno komentirati. Slovenija je torej končno dobila nekaj, kar druge razvite države poznajo že leta. Nizozemci so na primer svoj spletni portal Archined razvili do perfekcije, kar je logično, če vemo, da so arhitekturi že pred dvajsetimi leti dodelili kultni status in jo danes uporabljajo kot enega glavnih promocijskih artiklov. Pri nas smo paberke o prostorski kulturi doslej lahko nabirali predvsem prek tiskanih medijev, ki pa ne morejo biti tako ažurni, kot je lahko internet, ki omogoča sprotno interakcijo. Poleg tega strokovne arhitekturne revije, kot sta Piranesi in AB, dosegajo zelo omejeno ciljno publiko, bolj splošne revije pa so preveč usmerjene le v razločevanjem med lepo in grdo arhitekturo, premalo pa v teorijo in kritiko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €