Bernard Nežmah

21. 1. 2002  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Knjiga

Slovenski literarni junaki

Mladinska knjiga, Ljubljana 2002, 9.800 SIT

Od Martina Krpana do Cankarjeve mame Francke.

Junaki in junakinje so predstavljeni v kratkih opisih zgodb, v katerih nastopajo. Levstikov Tugomer, Seliškarjev Iztok, Prešernov Valjhun, Vandotova Pehta, Župančičev Ciciban, Pavčkov Juri Muri, a tudi manj ponarodeli kot npr. Kozakov Che, Jovanovićev Svetozar ali Mazzinijev Ibro. Heroji pa niso le človeška bitja, marveč tudi Ribičičeva psička Kala, pravljična zlata ribica ali Milčinskega komet Repatec; včasih celo živalske vrste denimo mravlje v ljudski pravljici Od kdaj so mravlje kruljave in v Snojevi povesti Avtomoto mravlje.

Ker je delo široko zastavljeno (1000 gesel ter kazala avtorjev in naslovov), iz splošno znanih junakov preide tudi na manj opazne in stranske literarne like. Tako zabeleži kar štiri junake z imenom Franc : v Ciglerjevi Sreči v nesreči, Ingoličevi Mladosti na stopnicah, Mikelnovem Velikem vozu in Jančarjevem Zalezujoč Godota.

Leksikon seveda ne zmore totalnosti, da bi zaobjel vse junake literature, zato selekcionira, kar ima za posledico, da nekaterih izmed avtorjev ne zabeleži. Resda se trudi biti aktualističen, ko pobrska tudi po izdajah iz leta 2000: Katarina, pav in jezuit, a je obenem nerazumljivo arbitraren, ko izpusti Pikalov Modri e in znamenito pojavo policaja Petarde.

Pisatelji, ki so emigrirali, so si zaprli vrata leksikona. Enako protitoistični a la Luis Adamič v ZDA kot nekdanji ubežnik pred komunizmom Zorko Simčič, ki zdaj že leta živi na Slovenskem.

Kakorkoli že - osvežujoč pristop k leksikografiji.