20. 10. 2003  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Plošča

Res Nullius: Revolver ljubezni

CD Nika 2003, prodaja se skoraj povsod

Potem ko se človek po dvakrat dveurni vožnji in triurnem intervjuju z najlepšim in najhitrejšim Koprčanom vrne v Ljubljano, je precej zdelan. Popovič ni kriv in audiji izsiljujejo na avtocesti. Na poti ni normalnega fast fooda in normalne radijske postaje. In potem se zgodijo Res Nullius. V Ortu predstavljajo nov album - velenjski knapi. OK. Organizacija T. Matič, na šanku S. Bilić, hrvaška legenda z legendarno blond bejbo, ki je za dvajset centimetrov višja od Olimpijinih nizkih centrov. Menda Bilič snema pank ploščo v ljubljanskem metroju. Svašta. Samo še Štimac naj začne igrati violino in Prosinečki naj izda pesniško zbirko, pa bo bronca popolna.

Sicer pa žurka - rokenrol in podobno nabijanje. Res Nullius so, ko začnejo žagat, verjetno najboljši rokenrol bend tega okolja. Trije enostavni rifi, vzorniki, ki jih prepoznamo z aviona. Bane, Iggy, Partibrejkersi, Pulp Fiction, ki je prah zamenjal z alkoholom ali pa kar s premogom. Nobenega šminkerizma torej. Pa je vseeno velik del publike ženski. Zaradi špičastih škornjev, ki jih nosijo in zaradi sentišev, ki jih gojijo? Pa jim ne grejo od rok, počasnejši ko so Nulliusi, bolj so komadi prazni, nekako jih ne znajo zapolniti. Potem spet, kot da bi dojeli, zašusirajo in v hitrih komadih so celo kitaristove enostavne solaže zabavne, inovativne in polne energije.

Besedilca pa že kot poprej, osebno izpovedna, z alibiji, da ne bi izpadli neumni, kar je velika prednost pred konkurenco. Nekje v Sloveniji: Eni imajo, drugi zbirajo za pivo, tretjim se jebe - jebe za vse živo.

* * * * +