MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah  |  foto: Uroš Abram

1. 7. 2014  |  Družba  |  Intervju

Sovražni govor je najprej potekal od vrha oblasti navzdol, kasneje pa je prišlo do tega, da je vsakdo lahko napadal in blatil drugega. Sam sem to opisal kot demokratizacijo sovražnega govora.

Prof. dr. Ranko Bugarski

Največje ime jugoslovanske lingvistike pri 81 letih pozabi na svojo starost, vrže v kot sprehajalno palico, se čilo postavi pred občinstvo in s svojim duhovitim predavanjem o sicer serioznih lingvističnih fenomenih uspeva še naprej animirati polno univerzitetno dvorano

Prof. Bugarski, ki je jugoslovanskim knjižnim bralcem pred skoraj pol stoletja predstavil teorijo Chomskega, se je najprej kot klasični kabinetni profesor na Filološki fakulteti v Beogradu posvetil študiju sufiksa na -ak, bil desetletja priznani član mednarodnih lingvističnih združenj, napisal desetine znanstvenih knjig, potem pa je v devetdesetih nastopil kot intelektualni aktivist in analiziral sovražni govor Miloševićevega režima, kateremu je ob fin de sièclu skozi lingvistično analizo napovedal skorajšnji konec in zadel, nato našel strast v proučevanju žargonov, letošnjo pomlad pa obiskal Ljubljano in v intervjuju za Mladino predstavil fenomen pretvorbe srbohrvaškega jezika v štiri jezike: hrvaščino, bosanščino, črnogorščino in srbščino.

Z razpadom Jugoslavije je izginil tudi srbohrvaški jezik. Ali je ta nekoč veliki jezik zdaj mrtev jezik, tako kot latinščina?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.