Boštjan Lajovic

 |  Kultura

Umrl Božo Kos

Božo Kos

Božo Kos
© Igor Škafar

Božo Kos je zapustil neizbrisne sledi v številnih slovenskih medijih, predvsem mladinskih in satiričnih. Začel je s honorarnim pisanjem za Večer, svoje članke pa je tudi sam opremljal z ilustracijami, ki so kmalu postale njegov osrednji umetniški izraz.
Po študiju fizike se je odločil za umetnost. Postal je svobodni umetnik, ki se je preživljal izključno z ilustriranjem. Med drugim je ilustriral učbenike, različne mladinske revije in knjige. Ustvaril je tudi strip Kavboj Pipec in Rdeča pesa, ki je bil v Sloveniji med mladino zelo priljubljen.

Leta 1956 se je zaposlil kot urednik Pavlihe, kasneje pa otroške revije Ciciban, za kateri je hkrati tudi ustvarjal, sodeloval pa je tudi s televizijo. Za sodelovanje v oddaji Živalski karneval, je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada (1966). Poleg te nagrade je prejel še dve Levstikovi in dve Tomšičevi (novinarski) nagradi (1956, 1958), nagrado Mlado pokolenje, Žagarjevo nagrado (1981) ter nagrado Aritas na trienalu slovenske satire (2001).
Zelo pomembno je tudi njegovo delo pri popularizaciji znanosti, kjer mu je prav prišel mladostni študij fizike. Omeniti velja znamenito Veselo šolo, ki so jo popestrile njegove nepozabne ilustracije, zelo pomembno pa je tudi njegovo sodelovanje v Hiši eksperimentov v Ljubljani, kjer lahko otroci na zanimiv in predvsem razumljiv in šaljiv način spoznavajo osnovna spoznanja iz sveta znanosti.
(vir: Wikipedija)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.