Iztok Klemenčič

 |  Mladina 4  |  Kultura

Več kot le revija

Lani je minilo dvajset let od nastanka Nove revije, ki je iz družbeno kritičnega "časopisa" prerasla v eno vodilnih slovenskih založniških podjetij.

Živa legenda: urednik Niko Grafenauer, ki se je rad fotografiral, za pogovor pa mu je zmanjkalo dobre volje

Živa legenda: urednik Niko Grafenauer, ki se je rad fotografiral, za pogovor pa mu je zmanjkalo dobre volje
© Denis Sarkić

Ob imenu Nove revije se nekateri zgrozijo, ker naj bi pomenila leglo slovenske razumniške desne politične opcije, drugi nanjo gledajo s cinično distanco kot na "klub" nevrotičnih ljubiteljev alkoholnih napitkov, za tretje pa je Nova revija biblija v obliki zapisov vodilne slovenske kulturniške in znanstveno-filozofske inteligence. Dejstvo je, da je Nova revija postala slavna že, ko je nastala, in da je v dobrih dvajsetih letih svojega obstoja - lani je praznovala dvajsetletnico - na slovenski kulturnopublicistični trg lansirala ogromno število besedil in prevodov vodilnih slovenskih in svetovno znanih avtorjev. Samo v devetdesetih letih naj bi bilo v Novi reviji objavljenih več ključnih tekstov, vsaj tako pravi eden izmed ključnih ljudi in pobudnikov za nastanek revije, dr. Tine Hribar, kot prej v sto letih. Če je Nova revija njeno ime, je njen priimek mesečnik za kulturo. Vendar je res zgolj revija za kulturo? Večina se s tem ne bi strinjala, čeprav je in je vedno bila uradno subvencionirana iz postavke ministrstva za kulturo. Pri Novi reviji se kultura in politika prav nič ne izključujeta. Na straneh mesečnika objavljajo in so objavljali ljudje, ki so kulturniki in politiki. Ministri, poslanci, vodilni člani strank, celo prvi predsednik državnega zbora, da o drugih, ki so bili in so še tako ali drugače vpleteni v slovensko politiko, sploh ne govorimo. Nova revija so skratka ljudje, ki so tako ali drugače pisali zgodovino slovenske, še prej pa jugoslovanske kulture in politike, od nastanka slovenske države do danes. Od prve, prek famozne 57. številke, v kateri je bil objavljen slovenski nacionalni program, prek tez za ustavo, do 248. številke, ki je izšla prejšnji teden. Nova revija se je iz "časopisa" prelevila v založniško podjetje, ki poleg same sebe izdaja še filozofsko revijo Phainomena, kulturološko in religiološko revijo Poligrafi, revijo Dignitas in revijo Ampak ter večje število knjižnih zbirk, imajo tudi svoj famozni Klub Nove revije, ki je v politično orbito lansiral predsedniško kandidatko Barbaro Brezigar, in knjižni klub Samorog, poleg tega pa so si izmislili tudi Jurčičevo nagrado.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: