Saša Eržen

 • Saša Eržen

  5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Hudo

  Dnevna ura

  Čas je relativen. To nam sporoča tudi stenska ura, pri kateri lahko od časovnih koordinat izvemo le to, kateri dan v tednu je. Znotraj vsakega dneva je na številčnici sicer še grafična oznaka, ki loči dopoldanski del dneva od popoldanskega. Dayclock, dnevna ura, kot se časomer imenuje, je »popolna ura za vsakogar, ki ima to srečo, da meri življenje v dnevih in ne urah«. Kot darilo bo na poslovilni službeni zabavi novopečenega upokojenca verjetno bolj razveselila od sprehajalne palice s humornim dodatkom, kot sta čutara ali kolesarski zvonec. Primerna je za pustolovce, ki se na jadrnici odpravljajo na pot okoli sveta, za počitniške hišice, pa tudi bolnike z demenco ali Alzheimerjem. Številčnica z enim samim kazalcem je v okvirju iz hrastovega, mahagonijevega, borovega lesa ali pa iz aluminija.

 • Saša Eržen

  29. 12. 2023  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Hudo

  Protistresna dojka

  Kaj podariti nekomu, ki ima že vse? Danes, ko smo bolj ali manj vsi obremenjeni s stresom, ne morete zgrešiti z izdelkom, ki pomaga pri sproščanju. Protistresne žogice so za otroke, odrasli imajo raje takšne, ki imajo prsno bradavico in kolobar okoli nje. Ta »neverjetna igrača proti stresu« je na voljo v dveh velikostih; manjša je široka devet centimetrov in gre v dlan, večjo, ki jo razglašajo za XXL in ima premer trinajst centimetrov, pa je že skoraj treba prijeti z obema rokama. V heteronormativni družbi je dojka kakopak namenjena moškim – tistim, ki »se morajo znebiti napetosti in nimajo svojega organskega modela pri roki«.

 • Saša Eržen

  15. 12. 2023  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Hudo

  Masaža za mačke

  Kaj podariti mački, ki ima že vse? Mačke so muhasta in svojeglava bitja, delijo pa se na tiste, ki ne marajo dotikov, in takšne, ki se rade prepustijo božanju, seveda le, kadar se njim zdi pravi trenutek za to. Masažni pripomoček je namenjen slednjim, ker pa se mačka z njim ne more masirati sama, ji mora človek poleg njega podariti tudi malo sebe in svojega časa. Orodje je izdelano iz roza plastike, sestavljajo pa ga štirje koleščki na dolgem držalu z dvema krakoma; po dve kolesci sta na koncu vsakega kraka. Masažno pomagalo je zasnovano tako, da se kraka razširita in lahko z valjčki objamemo mačji obraz ter ga masiramo od spredaj ali od zadaj, po vrhu glave ali pod brado pa jo masiramo kar z vsemi štirimi valjčki skupaj. Masažer ni namenjen le masaži obraza, z njim lahko povaljamo tudi mačkine sprednje in zadnje tačke, če je žival pri volji. Bojda je masaža za mačke dobrodejna, saj spodbuja cirkulacijo krvi, da o dobrem počutju sploh ne govorimo. Vsekakor bo pripomoček pomagal dodatno sprostiti mačko, ki je dovolj sproščena, da se bo sploh pustila masirati.

 • Saša Eržen

  8. 12. 2023  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Hudo

  Glamping za pse

  Kaj podariti psu, ki ima že vse? Francoska firma Hermès, ki ponuja luksuzne dobrine, s posebno linijo izdelkov skrbi za to, da za razkošje niso prikrajšani niti štirinožci razsipnežev. Izdelujejo vse od dežnih plaščkov za pse, ovratnic, povodcev do ležišč, odejic, pasjih posodic za hrano, tržijo celo plastičen frizbi za dvesto evrov. Letos so pasjim noblesam namenili še hišico v obliki šotora, poimenovano Cavaletti. Ta italijanska beseda sicer poleg konjičkov označuje tudi lesene ovire, ki jih konji preskakujejo na tekmovanjih in so bile navdih za barvite lesene palice, ki sestavljajo ogrodje pasjega šotorčka. Platno, ki je napeto nanje, je vodotesno ter ga je mogoče obračati, saj je na eni strani oranžno, na drugi pa belo. V opisu izdelka sicer žalijo pse, saj naj bi bil šotor za malo več kot poldrugi tisočak evrov namenjen »jahačevemu drugemu najboljšemu prijatelju«. Velja omeniti, da se je tvrdka Hermès razvila iz pariške delavnice, ki je nastala pred malo manj kot dvema stoletjema in v kateri so izdelovali visoko kakovostne jermene ter uzde za kočije evropskih aristokratov, konja s kočijo pa imajo tudi v svojem logotipu.

 • Saša Eržen

  1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Hudo

  Križanka za desničarje

  Okoli devetdeset odstotkov ljudi naj bi imelo dominantno desno roko, a pri založbi Nova obzorja verjetno niso mislili tega, ko so svojo revijo poimenovali Križanka za desničarje. Gre za politično opredeljen ugankarski tabloid, mesečnik, ki ima na naslovnici najnovejše, desete številke poslanko SDS Evo Irgl z izbrancem, glasbenikom Davidom Božičem. Križanke niso zahtevne, pri sestavljanju dveh nagradnih so si celo pogledali skozi prste; ko se jim ni čisto izšlo, sta dve navpični gesli ostali brez opisa, eno od njiju pa še brez smisla. Nagradni sklad naj bi znašal 650 evrov in je v naturalijah, saj je prva nagrada vinski set, druga okrasni copat in sobni copati z logotipom Nova24TV, tretja okrasna blazina z logotipom in naglavno svetilko zapovrh, četrta in peta knjiga Slovenska kronika 19. stoletja, preostalih deset nagrad pa je prav tako knjižnih, pri čemer vse prihajajo izpod peresa Dimitrija Rupla. Revija med drugim prinaša nekaj nedolžnih tračev, otroški kotiček in rubriko Zgodovina, v kateri je ob članku o partizanskem poboju družine dolenjskih kolaboratorjev leta 1942 tista križanka, ob kateri desničarjem vztrepeta srce, saj je njeno geslo priimek ubite družine.

 • Saša Eržen

  17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Hudo

  Snežna snežna krogla

  Na Svetovni razstavi v Parizu leta 1878 je lokalna steklarna predstavila izvirne obtežilnike za papir – steklene krogle, v katerih je bil majhen moški z dežnikom. Napolnjene so bile z vodo in belim prahom, ki se je delal, da je sneg. Ob naslednji razstavi, enajst let kasneje, je francoska prestolnica dobila Eifflov stolp in tudi njegovo miniaturno zasneženo različico v stekleni krogli. Snežne krogle je sicer patentiral Avstrijec Ervin Perzy leta 1905. Dobil je naročilo, naj za operacijsko dvorano ustvari svetilko, močnejšo od Edisonove žarnice, pred vir svetlobe postavil z vodo napolnjene steklene krogle in nato eksperimentiral z različnimi delci, ki bi svetlobo pojačali, med njimi tudi s pšeničnim zdrobom, ki ga je spomnil na sneg. Tako je nehote ustvaril prototip danes enega najbolj razširjenih spominkov; leta 1941 je Perzy na primer izdelal tudi znamenito kroglo za film Državljan Kane. V snežno kroglo je sicer možno vtakniti karkoli. Ali pa nič. Podjetje CoolSnowGlobes iz Vermonta izdeluje snežne krogle, v katerih je samo sneg. Minimalistična verzija obstaja deset let in je naprodaj tudi v newyorškem muzeju sodobne umetnosti.

 • Saša Eržen

  10. 11. 2023  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Hudo

  Zbudi me

  Kinkanje za volanom je vedno znak za alarm. Zato je podjetje Resqme, ki z različnimi izdelki skrbi za varnost na cesti, ustvarilo alarm, ki voznika v trenutku predrami ter s tem opozori na utrujenost, s katero ogroža sebe, sopotnike v vozilu in ostale udeležence v prometu. Poimenovali so ga Alertme, opozori me, in je videti kot črna bluetooth slušalka za prostoročno telefoniranje ali slušni aparat. Gre za nekakšno budilko, ki si jo šoferji zataknejo za desno uho in se sproži, ko jim glava omahne naprej z nagibom več kot petnajst do dvajset stopinj. Takrat napravica zapiska z jakostjo 90 decibelov, kar je nekaj takega, kot bi vam ob ušesu zažvižgala policijska piščalka, zajokal dojenček ali nekdo zakričal, skratka, v trenutku ste zbujeni. Glede na raziskavo, ki jo je opravil AMZS, je pri nas v zadnjih dveh letih vsak dvanajsti voznik že najmanj enkrat zaspal za volanom. Edini uspešen ukrep proti utrujenosti in zaspanosti je seveda ta, da se ustavite, spijete kavo, odspite petnajst do dvajset minut, in nato, ko butne kofein, nadaljujete vožnjo.

 • Saša Eržen

  3. 11. 2023  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Hudo

  Kavbojski kroksi

  Letošnji oktober je postregel z nadpovprečno toplim vremenom in bil tako primeren za krokse, ki sicer veljajo za poletno obutev. V njih smo lahko obeleževali tudi 23. oktober, praznik kroksov, ki ga v ZDA praznujejo na dan krokodilov – ti sicer predstavljajo maskoto blagovne znamke Crocs že vse od njenega nastanka leta 2002. Natikači, nad katerimi nekateri vihajo nos, drugi pa jih obožujejo, so se lani znašli celo v Buckinghamski palači: kot je poročal The Guardian, je bil na prvem kosilu s prejemniki reda za zasluge, ki ga je priredil kralj Karel III., v rumeni par kroksov obut znameniti slikar David Hockney; kralj naj bi bil nad umetnikovo izbiro obutve navdušen. Letos so praznik kroksov izdelovalci kronali z modelom, ki so ga navdihnili klasični kavbojski škornji. Gre za črne kroks škornje z vezeninami na zgornjem delu in plastično imitacijo krokodilje kože v spodnjem delu. Spredaj so prepoznavno okrogli, na peti imajo snemljive ostroge, ob straneh pa značilne luknje, zaradi česar niso primerni za luže. Na voljo so v omejenem številu, po ceni sto štirinajst evrov za par. Kot vsi drugi primerki so tudi ti narejeni na Kitajskem.

 • Saša Eržen

  27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

  Kaj ti je, bebica

  Dojenčki so preprosta in neposredna bitja, ki se, kadar se ne počutijo dobro ali jim kaj manjka, izražajo z jokom. Novopečeni starši se sicer lahko z nekaj truda in zavzetosti uglasijo s potrebami svojega otročička ter se naučijo prepoznavati različne zvočne odtenke njegovega vekanja, bolj negotovim pa je na voljo tehnologija, ki razglaša, da s pomočjo umetne inteligence in algoritmov »razume« dojenčkov jok, da zna različicam joka pripisati vzroke. Gre za aplikacije, ki so nekakšni prevajalci med dojenčkom – od rojstva pa tam nekje do dopolnjenih šestih mesecev – in starši ali drugimi skrbniki. Svojo interpretacijo prevajalniki oblikujejo na podlagi analize petsekundnega zvočnega posnetka otroškega joka, nato pa na ekranu pametnega telefona sporočijo, ali dete nekaj buba, je lačno, zaspano, zdolgočaseno, potrebuje tolažbo ... Aplikacija cry analizer trdi, da čustveno stanje otroka določi z 80-odstotno natančnostjo, chatter baby se bojda zmoti le v deset odstotkih primerov, tu pa je še cry translator, ki se hvali s 96-odstotnim uspehom pri ugotavljanju razloga za cmerjenje.

 • Saša Eržen

  20. 10. 2023  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Hudo

  Digitalna okna

  Zbiratelji nepremičnin bodo zagotovo veseli novotarije, ki bo povečala vrednost oziroma potencial njihovih investicij, saj omogoča slikovit razgled celo v čumnatah, v katerih sploh ni oken. Kako je to možno, se sprašujete. Liquidview ali tekoči razgled, kot so poimenovali digitalna okna, lahko s pomočjo tehnologije vsak dom, pisarno ali sobo prestavi v čudovite destinacije po svetu, četudi je prostor dejansko ob smetišču, obvoznici, med bloki ali pač nekje, kamor sonce nikoli ne posije. Uporabniki vsebino, ki jo želijo videti skozi »okno«, izberejo kar s pomočjo telefona, iz knjižnice s posnetki, ki jih je vedno več; tako se lahko na primer enkrat zbudijo ob morju, drugič sredi džungle. Osupljive pejsaže, ki jih opazujemo skozi namišljena okna, so izvorno posneli z vrhunskimi filmskimi kamerami – prav takšnimi, kakršne je James Cameron uporabil za svoj film Avatar. 24-urni posnetek je sinhroniziran s časom dneva na lokaciji oken in je vir svetlobe. Ekrani so pogreznjeni v steno ter obdani z lesenimi okvirji, nad njimi pa je mogoče obesiti tudi karniso z zavesami, da je iluzija oken popolnejša.

 • Saša Eržen

  13. 10. 2023  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

  Kaisar

  Andropavza, ki jo imenujejo moška menopavza, je obdobje, o katerem se govori in piše še manj kot o klimakteriju pri ženskah. Zmanjšano izločanje testosterona sicer vpliva na različne psihofizične spremembe, predmet zanimanja in raziskovanja pa postaja tudi zaradi svoje tržne vrednosti. In že je tu prva, korejska napravica za večjo virilnost v srednjih letih! Kaisar, kot so ga poimenovali, je namenjen negi moškosti in obnovi reproduktivnega zdravja. Rdeča svetloba in bližnje infrardeče valovanje, ki ju zadeva proizvaja, spodbujata celično aktivnost, skrbita za živahnejšo spermo, višjo raven testosterona ter s povečanim pretokom krvi zvišujeta erektilno funkcijo. Pripomoček je treba uporabljati le petnajst minut na dan, pri tem pa je tako diskreten, da medtem ko ga uporabljate, tega nihče ne bo vedel – celo med delom v pisarni ali med vožnjo v avtu. Z njim v dlani sežete v hlače, ga prižgete ter poveznete čez penis in testise. Ko po četrt ure zaključi delovanje, na to opozori z nežnim vibriranjem in se izklopi. Izdelek je za zdaj še v fazi prototipa, čeprav naj bi si ga prvi kupci v hlače vtikali že novembra.

 • Saša Eržen

  6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

  Kovček motorček

  »Zajahaj svojo hondo prehiti kawasaki,« je v svojem komadu Hondoidi pel Tomaž Domicelj, 44 let kasneje pa je Honda ustvarila motorček, s katerim bodo ljubitelji hitrosti bolj težko prišli na svoj račun, saj je največja brzina, ki jo doseže, 24 kilometrov na uro. Motocompacto je električni motorček, ki se lahko spremeni v kovček – krmilo, sedež in stopalki enostavno zložimo v ogrodje motorja, ki je oblikovano minimalistično in kompaktno. Vozilce resda ne preseže največje dovoljene hitrosti za električni skiro, zna pa biti precej udobnejše od njega, saj med vožnjo na motorčku sedimo. Z enim polnenjem nas bo pripeljal slabih 20 kilometrov daleč, izpraznjeno baterijo napolnimo v treh urah in pol, doma ali v pisarni. Z njim se bodo lahko peljali tisti, ki niso težji od 120 kilogramov. Sam sicer tehta manj kot 20 kil, tako da ga lahko dejansko prenašamo naokoli kot kovček, zloženega je mogoče vtakniti kar v prtljažnik osebnega avtomobila ali ga celo vzeti s sabo na vlak oziroma avtobus.

 • Saša Eržen

  29. 9. 2023  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

  Pametne nogavice

  Firma Blacksocks že od leta 1999 ponuja naročnino na nogavice, pri kateri vam trikrat na leto pošljejo tri pare izbranih nogavic. Ne ponujajo le črnih, ampak nogavice različnih barv in vzorcev, ki so izdelane v Italiji. Med njimi so tudi pametne nogavice, posebna verzija črnih nogavic, ki se imenuje Plus +. Opremljene so z gumbom, ki je videti kot običajen, prišiti gumb, v resnici pa vsebuje čip in lahko komunicira z aplikacijo na iPhonu. Ker gre za pasivni čip, ki deluje na nizki radijski frekvenci, za to sicer potrebuje prevajalca – posebno napravico, imenovano urejevalec nogavic, ki razbere radijsko frekvenco, ki jo oddaja čip na nogavici, ter jo sporoči aplikaciji. To zna vsekakor priti prav, če ima človek deset parov popolnoma enakih črnih nogavic. Ko jih želite po pranju sortirati, jih »poskenirate« z urejevalcem, ki zapiska, ko najde ujemajoči se par. Aplikacija na telefonu med drugim spremlja, kdaj ste jih naročili, kolikokrat ste jih oprali ter ali gre za levo ali desno nogavico. Če ste po naključju ostali z dvema nogavicama, ki sta izgubili svoj par, pa ju lahko s pomočjo urejevalca združite v novega.

 • Saša Eržen

  22. 9. 2023  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

  Tablica v kovčku

  Prenosni gramofoni, umeščeni v kovček, so se uspeli obdržati tako v retro obliki kot v sodobnejših izpeljankah – te poleg glasbe z analognih plošč predvajajo še takšno iz digitalnih virov –, zdaj pa so firmo LG navdihnili, da je v kufer vtaknila kar tablični računalnik. Ta kakopak lahko predvaja tudi muziko, a verjetno marsikdo od tablice s 27-palčnim zaslonom pričakuje precej več zabave. Kovček z ročajem je tanek in omogoča enostavno prenašanje; StanbyMe Go, kot se zadeva imenuje, pa zahvaljujoč brezžični povezavi s spletom ter bateriji predvaja razne vsebine do tri ure, preden zahteva polnjenje. Kadar je tablica dvignjena in na stojalu štrli iz kovčka, jo lahko za predvajanje filmov ali drugih vsebin uporabljamo nameščeno v pokončnem ali ležečem položaju, pospravljena v kovček pa je uporabna še kot igralna plošča, na primer za računalniški šah ali kakšne druge igre, ki jih omogoča zaslon na dotik. Tablica v kovčku je za zdaj na voljo v prednaročilu, do naslednjega poletja pa se že znajo najti mandeljci, ki jo bodo vlekli na piknike in celo na plažo, če ne zaradi drugega pač zato, da ne zamudijo katere od športnih tekem.

 • Saša Eržen

  15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

  Četverooki popotniki

  Slabost in vrtoglavica med vožnjo sta pri nekaterih pogosti sopotnici, in če ste med njimi, boste svoji zbirki očal rade volje dodali potovalna očala, ki jih je razvil Citroen, da bi odpravljala potovalno slabost – pa čeprav so videti, kot da so namenjena šaljivcem. Namesto dveh okularjev imajo namreč kar štiri, pri čemer sta dva spredaj in po eden ob straneh. Očala proti potovalni slabosti so brez leč ter imajo notranji rob okvirja do polovice napolnjen z modro tekočino. Ta pomaga ustvariti navidezen horizont in tako odpravi neskladje med informacijami, ki jih med gibanjem možganom pošiljajo oči in notranje uho. Okvir je izdelan iz plastike in je čvrst, prilega pa se tako odraslim kot otrokom od desetih let. Ko se nas loti potovalna slabost, priporočajo, da pogled najprej usmerimo v nekaj, kar se ne premika, na primer v knjigo ali telefon, nato pa si za deset do štirinajst minut nadenemo potovalna očala, ki jih lahko nataknemo celo čez dioptrijska. Delujejo proti slabosti med vožnjo z avtomobilom ali med letenjem, pa tudi pri morski bolezni, kar je fino, saj se bel okvir in modra barva tekočine lepo ujemata z mornarsko opravo.

 • Saša Eržen

  8. 9. 2023  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

  Oblečeni v tipkovnico

  Meglena jutra napovedujejo menjavo letnih časov in potrebo po toplejših oblačilih, med katerimi so jako priljubljene puhovke vseh dolžin in debelin, saj njihova sezona traja od jeseni do pomladi. Tistim, ki večji del dneva preživimo za računalnikom, med delom v službi ali med igranjem iger v prostem času, je v uteho ali pa v posmeh letošnja novost – jakna, ki je videti kot potomka klasične puhovke, ki se je parila z računalniško tipkovnico. Sestavljena je iz 54 tipk v črni in sivi barvi, ki so enakomerno razporejene po sprednji in zadnji strani oblačila, vsaka od njih pa je posebej napolnjena oziroma podložena. Dve tipki na sprednji strani jakne – črki C in Y – imata zadrgo ter služita kot žep, spodnji del rokavov pa je s tipkami oblazinjen le na sprednji strani, bržkone zaradi funkcionalnosti. Jakna, ki ne ločuje med spoli, je sicer na voljo v dveh različnih velikostih, izdelana je iz najlona in je vodoodporna, vrvica okoli pasu pa je nastavljiva. Puhovko ponuja modna znamka Liminal work shop, ki je ustvarila tudi cenejšo različico iz belega umetnega usnja; ta ima manj tipk, a so večje.

 • Saša Eržen

  1. 9. 2023  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Hudo

  Šc, proč!

  Človek nima repa, s katerim bi odganjal muhe, zato mora to početi z dlanmi. Kadar so na mizi dobrote in se muhe povabijo na gostijo, moramo tako ves čas mahati, namesto da bi se predali sproščenemu druženju. Avstralec Andrew Smith je pred petnajstimi leti sredi piknika s prijatelji razmišljal, kaj bi jim lahko prihranilo nenehno kriljenje z rokami in rodil se je Shoo away (v prevodu nekaj takega kot šc proč), namizni stožec, ki ima na vrhu krilca. Ko ga poženemo, je bojda tako nadležen muham in ostalemu mrčesu, da imamo vso hrano na mizi samo zase. Njegovi dve dolgi vrteči se krilci sta učinkoviti po zaslugi posebnih pikic, ki ukrivljajo svetlobo, kar prestraši muhe. Odganjalec je prijazen do okolja, saj ne vsebuje kemikalij, hkrati pa tudi do muh, saj jih le odžene in ne spešta. Deluje na dve AA-bateriji, ki, če sta kakovostni, zadoščata za trideset ur kriljenja. Če se mehkih krilc med delovanjem po nesreči dotaknemo, se zadeva samodejno ustavi. Naprodaj je v črni ali beli različici, letos pa so dodali še takšno bolj fensi iz bambusa. Na mizi za štiri zna zadoščati en sam odganjalec, na večji jih boste potrebovali več.

 • Saša Eržen

  25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

  Pametna steklenička

  Včasih so mame, preden so dojenčkom dale piti iz stekleničke, preverile temperaturo tako, da so si iz cuclja nakapljale nekaj kapljic mleka na notranjo stran komolca ali zapestja, kjer je koža posebej občutljiva. Tako so izmerile, ali je pogreto mleko ravno prav toplo, torej ogreto na telesno temperaturo. Zdaj prihajajo drugi časi in v njih bo za dojenčke poskrbela prva steklenička na svetu, ki vsebino samodejno pogreje na idealno temperaturo, spremlja pa jo tudi »aplikacija, ki nikoli ne spi, zato da vi lahko«. Sistem poleg stekleničke sestavljajo grelni podstavek, pokrovček za stekleničko ter posebna termalna kupola, ki jo poveznete prek stekleničke, da mleko ostane hladno, na primer na poti. Pametna steklenička seveda še vedno potrebuje nekoga, ki vanjo nalije mleko oziroma njegov nadomestek ter pritisne na gumb grelnega podstavka ali aplikacije, s katero je mogoče upravljanje na daljavo. Aplikacija tudi beleži, koliko je dete popilo, koliko časa je za to potrebovalo, kako pogosti so obroki in kako froc napreduje. Sčasoma ga nemara lahko naučite, da si da stekleničko pogret in si jo nato servira kar sam.

 • Saša Eržen

  18. 8. 2023  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

  Kladivo 2.0

  Kdor je postavljal šotor, ve, da je pri zabijanju klinov, še zlasti na bolj kamnitem terenu, kladivo nepogrešljivo, pa tudi to, da je kladivo precej težka ter odvečna reč, kadar človek potuje z nahrbtnikom. Najnovejša inkarnacija tega orodja je zato kot nalašč za popotnike. Njen izumitelj Timothy Scott Stuart se je nekoč znašel v situaciji, ko je potreboval kladivo, pri roki pa imel le kamen. Prav ta ga je navdihnil, da je zasnoval pripomoček, ki uporabnikovo pest spremeni v jekleno, primarno pa je namenjen udarjanju po žebljih. Imenuje se hammer fist, kladivo pest; ime je dobil po vrsti udarca iz borilnih veščin. Priročno orodje ima z gumo obložen ročaj, na treh straneh pa kovinske plošče za zabijanje. Ročaj lahko držimo na različne načine, kar pride prav tudi, kadar smo prostorsko tako omejeni, da uporaba klasičnega kladiva ne pride v poštev. Kladivo vsebuje še posebno luknjo, namenjeno odstranjevanju žebljev, s pomočjo nastavkov je z njim mogoče privijati in odvijati vijake, z vgrajenim odpiračem pa si lahko mojster po napornem delu odpre steklenico. Je živo zelene barve, da ga v škatli z orodjem oko takoj najde.

 • Saša Eržen

  11. 8. 2023  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

  Glasni kozarec

  »To je verjetno najpametnejša najneumnejša stvar, ki sem jo kadarkoli naredil,« svojo stvaritev komentira Kanadčan Jay Conohan, izumitelj najglasnejšega kozarca, izvorno the loudest cup, namenjenega ustvarjanju hrupa pri navijanju. Prek spletne platforme Kickstarter je zbral dovolj navijačev, ki so podprli njegov izdelek, da so lahko zdaj začeli množično proizvodnjo v Mehiki. Gre za pripomoček, s katerim lahko pijete in navijate, čeprav ne ravno sočasno, saj na eni strani srkate pijačo, ki ste jo poprej natočili v kozarec, na drugi pa pihate v taisti kozarec, ki ima dvojne stene, in s tem ustvarjate zvok, ki spominja na oglašanje tišje, znosnejše vuvuzele oziroma navijaškega roga. Močneje ko pihate, polnejši je zvok. Čaša, v katero gre šest decilitrov pijače, deluje, kadar je polna ali prazna. Na vrhu ima pokrovček, na dnu pa zvočnik, skozi katerega se razlega zvok. Na voljo je v črni, rdeči, modri, rumeni, zeleni, rožnati, oranžni ali beli barvi, so pa dovzetni tudi za logotipe in klubska ali poslovna sporočila po meri. Ker lahko koga pri navijanju preveč zanese, za vsak primer ne priporočajo uporabe kozarca za vroče napitke.

 • Saša Eržen

  4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

  Električne kotalke

  Električne kotalke poskrbijo, da se po mestnih ulicah naše noge premikajo same od sebe. Že, že, boste rekli, to zmore tudi električni skiro. Ta je za uporabnike celo varnejši od električnih kotalk in ga je lažje krmiliti. A prednost kotalk je v tem, da jih je mogoče vtakniti v torbo ali nahrbtnik, saj tehtajo le dva kilograma, nataknemo pa jih lahko čez katerekoli čevlje. Z njihovo pomočjo se premikamo osem- do desetkrat hitreje kot pri običajni hoji; petkilometrsko pot peš na primer opravimo v dobri uri, v električnih kotalkah pa zanjo potrebujemo le šest do sedem minut. Tisti, ki so že precej vešči kotalkanja, lahko bojda na električno različico preklopijo v desetih minutah, začetniki naj bi potrebovali malo več, kake pol ure, čeprav je morda vseeno bolje, da se najprej naučijo dobro kotalkati, saj električne beštije lahko dosežejo hitrost dobrih 50 km/h. S polno baterijo lahko na njih brzinsko prepešačimo do 22 kilometrov. A tudi ko pri električnih kotalkah zmanjka baterije, lahko z njimi enostavno kotalkamo naprej kot z običajnimi.

 • Saša Eržen

  28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

  Potopljeni v branje

  Pozornost še nikoli ni bila tako zaželena in tako oblegana, hkrati pa tako ogrožena. Ker nam poleg nje vse bolj peša in uhaja tudi koncentracija, potrebna za branje, so si izmislili tehnološko čudo, s katerim se potopimo v besedilo ter ukinemo vse druge vidne dražljaje. Sol reader je elektronski bralnik knjig, ki si ga poveznemo na oči; gre za očala, za uporabo katerih potrebujemo daljinca. Z njim listamo strani v knjigi, delamo zaznamke in prilagajamo nastavitve zaslona, digitalni očalni bralnik pa z vsebino oziroma knjigami polnimo prek aplikacije na mobilnem telefonu. Očala, ki tehtajo deset dekagramov, bodo na voljo od letošnje jeseni, v črni, temno modri, srebrni in rožnato zlati različici. Z njimi na nosu bomo lahko osredotočeno brali sede, stoje ali leže, ne pa na primer tudi med hojo. Imajo prilagodljive leče, tako da uporabniki pri branju ne bodo potrebovali še klasičnih očal oziroma leč z dioptrijo, tudi če jih sicer nosijo. Z napolnjeno baterijo bo mogoče z njimi brati kar 25 ur, tako da bodo tudi najbolj zagrizeni bralci ugasnili prej kot e-očala.

 • Saša Eržen

  21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

  Banana natikači

  Zaradi vse višjih poletnih temperatur se pregrevajo tudi asfaltna tla v mestih in postajajo ekstremno vroča, zato bo v prihodnosti fino pešačiti čim dlje od njih. Podplati priljubljenih plastičnih japonk nimajo niti za burek v primerjavi z novostjo letošnjega poletja, natikači, ki so od tal dvignjeni kar tri centimetre in pol. Gre za obuvalo v obliki banane oziroma šopa treh banan, če smo natančni. V naše kraje sicer še niso množično vkorakali, jih je pa mogoče naročiti na spletu. Ne izdelujejo jih samo v rumeni barvi, ampak tudi v zeleni, fluorescentno zeleni, rdeči in koralno rožnati. So mehki in lahki, namenjeni odraslim stopalom vseh velikosti, od 36 do 45, tako da bo med njimi lahko par v svoji številki našel tudi šesti največji trgovec z bananami na svetu in drugi v Evropi, slovenski kralj banan Izet Rastoder. Natikači, ki v dobro voljo spravijo tistega, ki jih nosi, in tudi vse okoli, imajo nedrseč podplat in so primerni za uporabo na različnih podlagah, na prostem ali doma namesto copat. So pa tudi naravnost idealni za poplesavanje na legendarni komad Nece Falk z naslovom Banane.

 • Saša Eržen

  14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

  Napihljivi tank

  Počitnice so brezskrben čas, ko si slehernik oddahne od tegob, ki ga tarejo dan za dnem, in se na primer sprosti s tem, da se igra vojno. Vodne pištole mlado in staro že desetletja uporablja za bitke na suhem, v vodi pa si lahko zdaj – seveda po zaslugi proizvajalcev plavajoče oborožitve iz ZDA – omislite napihljivi tank, ki dejansko strelja. Stvaritelji so ga poimenovali punisher, kaznovalec, skozi njegovo cev pa vodni izstrelki švignejo tudi do petnajst metrov daleč, pri čemer ga sploh ni treba polniti z municijo, saj jo črpa naravnost iz bazena, morja, reke ali jezera pod sabo. Tank napihljivček ima na dnu tudi luknji za noge, zato z njim uporabniki po vodni površini manevrirajo tako, da brcajo z nogami, ki jih imajo v vodi. Napihljivec zdrži obremenitev do 140 kilogramov, kar pomeni, da se vanj lahko spravita celo dva odrasla naenkrat, roditelj z otrokom ali pa kopica otrok, ki morajo biti za uporabo tega orožja stari vsaj pet let. Izdelujejo ga v klasični tankovsko zeleni barvi, v zvezdasto-črtasti različici z motivom ameriške zastave in z vojaškim maskirnim vzorcem v različnih odtenkih rožnate barve.

 • Saša Eržen

  7. 7. 2023  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

  Fejk palica

  Najboljša prijateljica najboljšega človekovega prijatelja je palica. Seveda ne takšna za tepež, temveč takšna, ki mu je v veselje, še zlasti kadar je v zraku ali v gobcu. Pes rad žveči palico, rad jo išče in nato nosi lastniku, da jo ta vedno znova zaluča stran ter jo gre lahko štirinožec vedno znova iskat. Ker navadna lesena palica očitno ni dovolj dobra oziroma pri njej obstaja nevarnost lesenih trsk, izdelujejo tudi umetne. Eno od njih ponuja majhno nemško podjetje MiaCara, ki v sodelovanju z različnimi oblikovalci – tudi s slovenskim studiem Raketa – razvija izdelke za pse in mačke. Ramo, kot se palica imenuje, v italijanščini pomeni veja. Izdelana je iz naravnega kavčuka, v treh različicah – v barvi sandalovine, skrilavca in žajblja, kar so bolj fensi poimenovanja za rjavo, sivo in pastelno zeleno. Gumijevko minimalistične oblike so zasnovali danski oblikovalci iz studia Hans Thyge & Co.. Je povsem ravna, dolga 26 centimetrov in ima zaobljene robove. Prodajalci opozarjajo, da ni namenjena žvečenju, tako da morajo lastniki to dopovedati tudi psom.

 • Saša Eržen

  30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Hudo

  Kockaflix

  Stavka ameriške zveze scenaristov, ki združuje več kot 11.500 piscev, se je začela 2. maja ter se, ker s producenti v tem času niso uspeli najti skupnega jezika glede boljšega plačila in pogojev dela, še kar nadaljuje. Grozi celo, da se jim bo pridružil tudi sindikat filmskih in televizijskih igralcev, če ti pri filmskih studiih in pretočnih platformah ne bodo izposlovali ugodnejših pogojev zase. Netflix, ki je bil s svojo storitvijo začetnik pretočne revolucije, je označen za enega glavnih krivcev, a za zdaj njegovi naročniki zastoja produkcije zaradi stavke piscev še ne občutijo toliko kot na primer gledalci ameriških televizijskih šovov. Nemalokrat se zgodi, da za izbiranje vsebin na pretočni platformi gledalci porabijo skoraj toliko časa kot za samo gledanje; da bi jim prihranila breme odločanja in usklajevanja s partnerji, je londonska oblikovalska firma Bubblegum Stuff ustvarila kocki dice-flix. Z eno najprej izberemo številko vrstice, z drugo nato smer, v katero se premikamo v izbirnem meniju, za število polj pa spet vržemo kocko s številkami. Odločitev za film ali serijo se tako spremeni v igro na srečo.

 • Saša Eržen

  23. 6. 2023  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Hudo

  Mikrovalovka na baterije

  Prve mikrovalovne pečice, ki so jih ustvarili leta 1947, so bile visoke več kot poldrugi meter in težke tristo petdeset kilogramov. Tehnologija je vmes postala dostopnejša v vseh pogledih in danes ima mikrovalovno pečico v ZDA kar devetdeset odstotkov gospodinjstev. Japonski proizvajalec orodja za profesionalne ter domače mojstre Makita zdaj ponuja tudi brezžično akumulatorsko verzijo. Njihovo orodje za hitro pripravo obrokov za delovanje potrebuje eno do dve 40-voltni bateriji, pri čemer je mikrovalovka naprodaj brez akumulatorja ali polnilnika, a je kompatibilna z obstoječimi akumulatorskimi baterijami te firme. Tehta malo manj kot devet kilogramov in ima velik ročaj za prenašanje; ni sicer mišljeno, da bi delovala med premikanjem, saj se ob nagibanju samodejno zaustavi. Njena notranjost je osvetljena, zunanjost odporna proti prahu in vodi. Ima osem litrov prostornine ter lahko pogreje do enajst obrokov ali dvajset napitkov, preden izprazni dve bateriji. Prenosna mikrovalovka ima celo USB-priključek, tako da lahko z njeno pomočjo mojstri poleg svojih trebuhov napolnijo tudi prenosne telefone.

 • Saša Eržen

  16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Hudo

  Naslonjalo za obraz

  Zaradi težav med letom iz Singapurja v ZDA je bila Chloe Hill na letalu ujeta kar 32 ur, to pa ji je bil navdih za naslonjalo za glavo, ki omogoča počitek in pri katerem se ne naslonimo nazaj, temveč z obrazom naprej. S partnerjem Darrylom Yangom sta ustvarila podjetje Hypnap, ki ponuja Trurest, kot so naslonjalo poimenovali. Namontiramo ga na letalsko mizico pred sabo, se nagnemo naprej ter položimo obraz v oblazinjeni okvir, ki spominja na odprtino v masažni mizi; tisto, v katero zakopljemo obličje, ko ležimo na hrbtu. In prav to predlagata stvaritelja naslonjala – da gre za pripomoček, ki je v bistvu mini masažna miza, saj razbremeni hrbet, vrat in ramena, tako pa podpira ne le glavo, temveč celoten zgornji del telesa. Uporabniku omogoča globlje dihanje, ki zmanjšuje občutek napetosti in tesnobe, z njegovo pomočjo lahko spimo in tudi beremo. Naslonjalo ne pomeni prevelikega bremena za ročno prtljago, je zložljivo in tehta pol kilograma. Uporabno je tudi na vlaku, če med vožnjo radi zakinkamo, pa v kavarnah, pisarnah in čakalnicah, če je na voljo miza za pritrditev.

 • Saša Eržen

  9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Hudo

  Robotvist

  Odpiranje kozarcev za vlaganje lahko včasih pomeni tak izziv, da so zanj ustvarili robota, imenovanega robotvist. Zmogljivi samodejni odpirač kozarcev z vložninami bo kos vsakemu pokrovu, katerega premer je med tremi in malo manj kot devetimi centimetri. Deluje s pomočjo dveh AA-baterij, ni ravno najbolj tih in tudi ne vedno najhitrejši. Omogoča pa prostoročno uporabo in ga še posebej priporočajo otrokom, starostnikom ter ljudem z artritisom. Primemo ga le toliko, da ga položimo na vrh pokrova, ki ga želimo odviti s kozarca, nato pa s prstom pritisnemo na gumb. Robotvist se takoj loti dela. Najprej z obeh strani zagrabi pokrov v svoj primež – pri čemer se kozarca za vlaganje oprime z dvema izrastkoma, ki sta kot nekakšni roki –, nato pa s trmastim počasnim vrtenjem primeža pokrovček odvije. Pripomoček ni namenjen za uporabo na plastenkah in pri plastičnih pokrovčkih, a uporabniki poročajo tudi o uspehih pri teh, če le niso premajhni. Kos je celo najtrdovratnejšim, zasušenim pokrovom kozarcev, ki ždijo v drobovju vašega hladilnika in na katere ste že čisto pozabili.

 • Saša Eržen

  2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Kultura  |  Hudo

  Dvojni krigel

  Dvojni vid je eden od znakov močne alkoholiziranosti, dvojni vrček za pivo pa vas lahko do tega pojava pripelje še hitreje. Gre za dvojni kozarec, namenjen pitju piva, po domače imenovan tudi krigel, z enim samim ročajem. Namenjen je tistim, ki so zelo žejni ali radi pijejo hitro, ne da pa se jim tako pogosto hoditi do šanka ali hladilnika. Vanj gresta dve pollitrski pivski steklenici ali pločevinki, ki smo jima odpili požirek; po zmogljivosti je torej primerljiv z litrskim vrčkom, ki ga obiskovalci Oktoberfesta poznajo pod imenom superca. Dvojni pivski vrček je izdelan iz nezlomljive plastike, med obema kupama pa je v spodnjem delu pretok, tako da lahko v vsako od čaš natočite drugo pivo in uživate v mešanici. Krigel zahteva pitje od strani, saj bi se lahko pri frontalnem žlampanju polili. Izmislil si ga je Američan Mike Bolland, ki se je rodil brez desne dlani – zaradi tega se mu je zdelo duhovito poimenovanje kozarca dvoroki pivec oziroma two-fisted drinker, kar je izraz, ki v angleškem jeziku opisuje pivca, ki v vsaki roki drži en vrček s pivom. Končno lahko s svojim kriglom enoročno to počne tudi sam.