Saša Eržen

 • Saša Eržen

  6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Hudo

  Ella Glüxkind

  Krasno novo starševstvo je tu – končno je na voljo otroški voziček, ki se samodejno pelje naprej, da lahko roditelji medtem preživljajo kakovostne trenutke s svojim naraščajem, se pravi, z obema rokama naenkrat brkljajo po pametnem telefonu. Pri kanadski firmi Glüxkind, ki je ustvarila robotske vozičke, že sprejemajo prednaročila za prvi model, ki se imenuje Ella in bo na voljo aprila. Če se malček v njem ne bo hotel peljati in ga bo treba nesti v naročju, se bo pametni voziček peljal sam, pri tem pa ostal na dosegu roke. Umetna inteligenca staršem seveda ponuja veliko več kot le dodatni par rok, ki namesto njih potiska voziček. Ella bo ves čas budno opazovala okolico in sporočila, ko bo v njej kaj, kar bi zahtevalo pozornost, na primer bližajoče se vozilo. Imela bo tako košarico za dojenčka – z možnostjo zvočnega belega šuma, ki naj bi otroka pomirjal – kot sedež za malčka. Pametne zavore bodo priskočile na pomoč pri vožnji po klancu navzdol, motorizirana kolesa bodo olajšala vožnjo navkreber ali po razgibanem terenu, z nežnim zibanjem naprej in nazaj pa bo ustavljeni vozek skrbel, da se speče dete ne predrami.

 • Saša Eržen  |  foto: Uroš Abram

  6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Portret

  Gašper Krajnc / Stripar, ki se v svojih risoromanih ne boji koroškega narečja

  Zdi se, da Gašper Krajnc kot ptica z razdalje opazuje ljudi in vpija njihove pomenke, da bi spoznanja ter zgodbe, ki se mu porodijo ob tem, nekoč prelil v stripovske podobe in oblačke. Pravi, da je v Sloveniji produkcija stripov prepočasna. Da strip jemljejo premalo resno tudi v stripovskih krogih. In želi, da bi bila v vsakem domu v knjižni omari polica, namenjena stripom.

 • Saša Eržen

  30. 12. 2022  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Hudo

  Lunohodke

  Kadar hodimo, se ljudje premikamo s hitrostjo približno pet kilometrov na uro. Za tiste, ki so ambicioznejši in bi želeli z enakim korakom ter tempom hoditi kar dvainpolkrat hitreje, bodo že poleti na voljo najhitrejši čevlji na svetu, moonwalkers oziroma lunohodke, revolucija iz Pittsburga. Gre za čevlje, v katerih tečemo tako, da hodimo. Seveda so za to potrebni koleščki, osem njih na vsakem podplatu, zato je obuvalo, ki ga v resnici nataknemo prek svoje običajne obutve, videti kot kotalke. A videz vara. Lunohodke se s pomočjo vgrajene umetne inteligence prilagodijo uporabnikovemu načinu hoje, hoje z njimi pa se baje naučimo prej kot v desetih korakih. Poganja jih tristovatni motorček, imajo posebne pametne zavore, zato se kolesca nikoli ne vrtijo v prazno in je z njimi mogoče hoditi tudi po stopnicah ali vstopiti na avtobus. Električni čevlji znajo priti še kako prav za pešačenje navkreber, pri hoji po klancu navzdol se njihova hitrost avtomatsko prilagodi. Prilegajo se katerimkoli čevljem, so prožni in primerni tudi za neraven teren ali dež. Polnijo se kot telefon, v uri in pol so pripravljeni za približno desetkilometrski pohod.

 • Saša Eržen

  23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Hudo

  Zabavni koledar

  V letu, ki se izteka, smo bili priča vrnitvi legendarne moške pričeske iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki se pri nas imenuje bundesliga, po nemški nogometni ligi, v angleško govorečem svetu pa ji rečejo mullet. Pričesko, pri kateri so lasje spredaj ter ob straneh kratki, zadaj pa dolgi, naj bi sicer moški nosili že v Mezopotamiji in antični Grčiji, Homer jo je celo opisal v Iliadi. Zdaj je dobila čisto svoj koledar za prihodnje leto, ki ga je ustvaril samooklicani kralj koledarjev, the calendar king, iz Walesa v Veliki Britaniji, in gre za med. Najboljši bundesliga koledar na svetu, kot so ga poimenovali, je natisnjen na kakovostnem papirju formata A4 ter vsak mesec prinaša kar dva možakarja z markantno pričesko. Da gre za uspešnico, potrjuje tudi več kot sto ocen zadovoljnih kupcev, ki so koledarju na spletni platformi Etsy, prek katere ga je mogoče naročiti, dali čisto petico. Duhovita alternativa koledarjem nagic, ki vztrajno visijo na stenah različnih servisov in delavnic, v katerih so zaposleni moški, se bo nemara znašla tudi v kakšnem slovenskem ženskem kolektivu.

 • Saša Eržen

  16. 12. 2022  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Hudo

  Moške vilice

  Na celinski Evropi je ob začetku renesanse noblesa že rada posegala po vilicah, možakarji na britanskem otočju pa so se posmehovali tej poženščeni iznajdbi in še naprej jedli s prsti. V stoletjih, ki so sledila, so klonili tudi oni, saj je prehranjevanje s pomočjo vilic v zahodnem svetu postalo dokaz civiliziranosti. Ker si moški očitno zaslužijo življenje zajemati z velikimi vilicami, so pred dvema letoma zanje zasnovali posebne, večje, moške vilice, the man fork. Te že na prvi pogled dajo vedeti, da je velikost pomemben del možatosti. Nanje gre kar štirideset odstotkov več hrane, zato med drugim obljubljajo prihranek časa, saj je mogoče z njimi obrok pojesti hitreje. Obstaja tudi različica moških vilic, ki ima več rogljev – šest namesto klasičnih štirih – in niso toliko večje kot širše od običajnih. Moške vilice kot poseben jedilni pribor, ki moškemu zapoveduje »več, bolj, hitreje«, so bile sprva nemara res mišljene kot šaljivo darilo, a uporabniki zatrjujejo, da so se potem, ko so jedli z njimi, težko vrnili k običajnim.

 • Saša Eržen

  9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Hudo

  Celoletni natikači

  Čevlji, ki bi bili ravno prav hladni in ravno prav topli, da bi jih lahko udobno nosili poleti in pozimi, ne obstajajo. Popravek; do nedavnega niso obstajali. Sodelovanje med losangeleško znamko oblačil Market in legendarnim brazilskim podjetjem Havaianas, ki že šest desetletij izdeluje barvite plastične natikače, znane pod domačim imenom japonke, je rodilo obuvalsko dvoživko, ki naj bi se enako dobro obnesla na plaži in na smučišču. Omenjeni natikači s pridom posnemajo koncept dolgih hlač, ki jih lahko z zadrgo po potrebi kadarkoli skrajšamo v kratke. Pri obuvalu z dolgim imenom Havaianas x Market zip top slides gre za kombinacijo rumeno-črne japonke, ki jo nadgradimo v čevelj tako, da z zadrgo nanjo pritrdimo vrhnji, črni sloj, ki je prešit, topel in vodotesen ter pokrije celoten zgornji del stopala. Obutev, v kateri smo pripravljeni na skoraj vse, je izjemno ekonomična za popotnike, praktična za vse, ki jih celo poleti rado zebe v noge, nedvomno pa bo kot nalašč tudi za ekstremne podnebne spremembe, ki jim bomo v prihodnjih letih izpostavljeni.

 • Saša Eržen

  2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Hudo

  Palačinkobot

  Kdaj so že obljubljali, da nas bodo roboti razbremenili vsakodnevne kuharije, pa še kar čakamo! Obstaja sicer robotska kuhinja Moley z dvema robotskima rokama, ki znata samostojno pripraviti obrok, a je navadnim smrtnikom cenovno nedostopna. Obstaja tudi pripomoček, ki se mu reče kuhinjski robot in je v bistvu le malo bolj sofisticiran mešalnik, sekljalnik ter stepalnik v eni napravi z različnimi nastavki. Sarme moramo še naprej zvijati lastnoročno, sami kuhati in odcejati testenine, razbijati jajca ter – kar je verjetno najhujše – sami za sabo počistiti štedilnik. Verjetno bodo prvi dostopni roboti v kuhinji pravzaprav tiskalniki hrane, podobno kot Pancakebot 2.0, ki nam natisne oziroma speče palačinke, seveda potem, ko smo mu pripravili testo in ga dali v posebno steklenico. Kombinacija 3D-tiskalnika in električne žar plošče omogoča palačinke najrazličnejših oblik, te pa lahko pretočimo s spleta ali v posebnem programu narišemo sami. Sicer čisto zabavni Palačinkobot 2.0 ima v prihodnosti precej priložnosti za izboljšave, saj je treba na primer zdaj palačinke, ko ocenimo, da so dovolj zapečene, še vedno obrniti ročno.

 • Saša Eržen

  25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Kultura  |  Hudo

  Večerja v balonu

  Culiair skydining je edina restavracija v balonu na vroč zrak na svetu, v kateri priznana nizozemska kuharska mojstrica Angélique Schmeinck – gledalci jo poznajo tudi po oddaji na kanalu 24kitchen – svoje specialitete pripravlja v višavah, med poletom. Zamisel, da toplozračni balon deluje kot ogromna konvekcijska pečica ter da je jedi mogoče počasi cmariti s pomočjo toplote, ki balon drži v zraku, se je porodila prav njej. »Kulinarični užitek med Zemljo in nebesi« olajša denarnico za nekaj več kot štiristo evrov, traja približno poldrugo uro, dva kilometra in pol visoko, na Nizozemskem. Sezona se začne maja in traja do konca septembra, v tem tednu pa so začeli sprejemati rezervacije za prihodnje leto, ko bodo obeleževali dvajsetletnico delovanja; če slučajno potrebujete idejo za darilo zase ali za koga, ki že ima vse. Večerjali boste z neznanci, razen v primeru, da boste celotno balonsko restavracijo najeli samo zase oziroma za skupino od šest do deset ljudi. Vsak polet se seveda konča s šampanjcem, kdor želi po dobrem obedu prižgati cigareto, pa mora počakati na pristanek in izkrcanje.

 • Saša Eržen

  18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Hudo

  Obešalnik za malčka

  Nenska javna stranišča pogosto ne premorejo niti kljukice, kamor bi obesili plašč ali torbico, kaj šele sedežek, na katerega bi lahko za nekaj trenutkov odložili in s pasovi pripeli majhnega otroka. Za mame tako obisk javnega stranišča z dojenčkom ali malčkom postane prava mora, če s sabo nimajo vozička. Kakopak obstaja rešitev tudi za to. Baby keeper, varuh dojenčka, je obešalnik, v katerega lahko vtaknemo dete, ki ni mlajše od šestih mesecev in ne starejše od leta in pol – prvi pogoj, da lahko sploh visi v obešalniku, je, da glavo že zmore samostojno držati pokonci. Obešalo bo sicer prišlo prav tudi med pomerjanjem oblek v kabini, med preoblačenjem v slačilnicah ali celo za omejevanje mobilnosti otroka med prevažanjem v nakupovalnem vozičku. Obešalnik je videti podobno kot priljubljeni kengurujček, ki služi prenašanju otrok, namenjen pa je le statični uporabi. Nosilna pasova imata na koncu kovinski kljuki, s katerima zadevo z malčkom vred obesimo na vrata ali predelno steno. Medtem ko roditeljica opravlja potrebo, je njen varno obešeni otrok lahko držalo za toaletni papir.

 • Saša Eržen

  11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Hudo

  Vinska jelka

  Z alkoholom, ki je tudi družbeni lubrikant, praznujemo polnost življenja ali polnimo praznino, pred nami pa je ravno čas, ko je najtežje biti abstinent. Najprej je tu martinovo, praznik alkohola, potem pa še veseli december, ko je družabnost na vrhuncu in se povsod na veliko nazdravlja. Ekstremni ljubitelji žlahtne kapljice bodo nedvomno znali ceniti posebno praznično jelko, na kateri se namesto iglic sušijo vinske steklenice. Prihaja iz ZDA, izdelana je iz jekla, prebarvanega na zeleno, in služi kot stojalo za šestdeset steklenic. Te so lahko polne ali prazne, litrske ali buteljke, vinska krošnja pa se da okrasiti tudi z lučkami, da je videti še bolj praznična. Superjelka ni poceni, saj je treba zanjo odšteti štiristo ameriških dolarjev, nato pa jo seveda napolniti z buteljkami vina ali šampanjca. Steklenice lahko na primer tudi zavijete v darilni papir ter goste povabite, da si z drevesa obilja sami postrežejo z darilom in izberejo buteljko presenečenja. Vinska jelka je – v nasprotju s svojo novoletno iglasto sorodnico – uporabna vse leto, saj jo je v preostalih letnih časih mogoče postaviti na vrtno zabavo.

 • Saša Eržen

  4. 11. 2022  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Hudo

  Božični vlakec

  Počasi se začenja odštevanje dni do božiča, in medtem ko ste v nizkem štartu za redno letno žrtvovanje mladih iglavcev – če se seveda niste odločili za plastično repliko –, morda razmišljate, kakšna naj bo okrasitev. Če ste naveličani vedno istih ornamentov, si lahko omislite le enega, a tega megalomanskega, ki se tudi premika. S prstom kažemo na električni vlakec ameriške firme Mr. Christmas, ki že od leta 1933 skrbi za mehanske in glasne božične okraske. Tračnice, sklenjene v krog, je treba pripeti na deblo nekje sredi drevesca, da vlakec na njih nato kroži okoli krošnje. Za to potrebujete novoletno jelko s premerom, ki ni večji od enega metra, sicer pa lahko tračnice z vlakcem položite okoli drevesa pod vznožjem. Celotna instalacija skupaj tehta približno kilogram, premikajoči se del okraska v božični rdeče-belo-zeleni kombinaciji pa sestavljajo lokomotiva, tovorni vagon, poln premoga, ter potniški vagon. Vlakec deluje na baterije, z značilnim zvokom ali brez njega. Ko ga poženemo, nekajkrat obkroži smreko, preden se ustavi, lahko kroži tudi neprenehoma. Na primerni višini bo varen pred hišnimi ljubljenčki in otroki, ki bi ga znali zamenjati za igračo.

 • Saša Eržen

  28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

  Pametna postelja

  Človek bi mislil, da bodo pametno posteljo ustvarili zato, da nam bo pomagala do hitrejšega in boljšega spanca, a zdi se, da je v resnici ravno obratno in se posteljna pametnjakovička trudi, da bi ostali čim dlje pokonci, pa čeprav leže. Gre za novodobni kokonček, v katerem so optimalne razmere za horizontalno druženje s tehnologijo, pri čemer lahko v njem tudi spimo. Ogrodje postelje Hi bed, ki so si jo zamislili oblikovalci italijanskega studia Hi Interiors, po obliki spominja na kraljevske postelje z baldahinom, končni videz pa prilagodijo vsakemu kupcu. Naklon vzglavja in vznožja lahko spreminjamo po potrebi, osvetlitev je vgrajena in nastavljiva, lahko izberemo tudi bralno luč ali ambientalno svetlobo izpod postelje, zatemnitev in zasebnost ustvarimo s pomočjo avtomatiziranih senčil ob strani. V ogrodju postelje so poleg brezžičnega dostopa do spleta vgrajeni še zvočniki, s platnom ob vznožju ter projektorjem nad vzglavjem se lahko gremo domači kino, postelja pa podpira tudi igralne konzole, sodeluje s pametno uro, nas zjutraj zbudi z alarmom ter nam prek aplikacije pove, koliko in kako smo spali ter celo koliko tehtamo.

 • Saša Eržen

  21. 10. 2022  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Hudo

  Hudi za sto let

  V dobi objestne potrošnje izdelkov hitre mode, s katero uničujemo planet, je naravnost revolucionarno izdelati oblačilo, ki bo preživelo svojega lastnika, ker bo zdržalo vsaj sto let. Brata dvojčka Nick in Steve Tidball, ki sta v svojem štabu v Londonu zasnovala znamko oblačil Vollebak, sta naredila prav to. S pomočjo znanosti in tehnologije sta ustvarila jopo s kapuco, hudi, imenovan 100 year hoodie. Seveda nihče ne ve, kako bo videti stoletje, ki je pred nami, zato so pri njegovi izdelavi uporabili nič manj kot kevlar, enega najbolj trpežnih materialov. Navznoter je jopa zaradi plasti flisa topla in mehka, navzven varuje pred vsemi elementi, ki nas obkrožajo na tem planetu; voda, veter ali ogenj nam v njej ne pridejo do živega, saj vmesna membrana odbija vodo, zunanjost je negorljiva, triplastna tkanina pa pri vsem skupaj še diha. Ni čudno, da za izdelavo enega stoletnega hudija potrebujejo več kot pol leta. Kolekcijo dopolnjujejo hlače za sto let in neuničljiva jakna, med drugim pa so izdelali tudi jakno, ki se polni s kakršnokoli svetlobo, sveti v temi in varuje pred mrazom do minus štirideset stopinj.

 • Saša Eržen

  14. 10. 2022  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

  Aéroplume

  Letenje je za človeka od nekdaj simboliziralo svobodo. Vsem, ki si želijo, da bi se dvajset minut počutili kot ptica, to omogoča poseben zrakoplov za eno osebo, v katerem se premikamo s pomočjo kril. Mini cepelin, ki si ga je izmislil francoski oblikovalec Jean-Pierre David, se imenuje aéroplume, kar združuje besedi za zrak in perje v francoščini. Izkušnja letenja s tem zrakoplovom ne zahteva posebnega znanja ali posebnih oblačil, le uležemo se v nekakšen pol-kokon, pripet na balon, ki je napolnjen s helijem. Podvig je primeren za vse, ki so stari najmanj sedem let oziroma tehtajo od štirideset do približno osemdeset kilogramov. Ko se zrakoplov dvigne, uporabimo krila, ki so kot plavuti pripeta na spodnji del balona in delujejo kot podaljšek rok, ter se s kriljenjem z rokami počasi premikamo naprej. Inštruktor letenja seveda zadevo ves čas budno spremlja s tal ter skrbi, da je plovba varna. Polete izvajajo le v zaprtih prostorih, svoj domicil imajo v velikem hangarju v Normandiji, s cepelinčki – za zdaj obstajajo štirje – pa je mogoče po zraku pluti tudi v eni od slikovitih kraških jam na jugu Francije.

 • Saša Eržen

  7. 10. 2022  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

  Pralni papir

  Verjetno se je že kdaj zgodilo, da vam je uporabljen papirnat robček, pozabljen v žepu oblačila, s trdovratnimi belimi kosmi onesnažil vso žehto in vam tako zagrenil življenje. Tudi če vam je med člani gospodinjstva uspelo najti pozabljivega krivca, je to bolj malo pripomoglo k pomiritvi, saj je odstranjevanje celuloznih snežink mučno opravilo. Tega je zdaj konec. Tempo, prva nemška znamka papirnatih robčkov, ki sta jo že leta 1929 v Berlinu registrirala brata Oskar in Emil Rosenfelder, je iznašel način, da so njegovi robci postali trpežnejši in zato kljub pranju v pralnem stroju ostanejo celi. Robčki so sicer štirislojni in se na prvi pogled prav nič ne razlikujejo od klasičnih, tudi pretrgamo jih z enako lahkoto. Očitno se njihova supermoč pokaže šele ob stiku z vodo. V multinacionalki, ki izdeluje dotične papirnate robčke, pravijo, da je po novem pralnotesna njihova celotna linija. Nemara pa se lahko iz robčkov za enkratno uporabo – po zaslugi te nove lastnosti – prelevijo celo v takšne, ki jih lahko peremo in sušimo, da postanejo znova uporabni, podobno kot robčki iz blaga.

 • Saša Eržen

  30. 9. 2022  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

  Okosmateno stranišče

  Pametni telefon je postal človekov najboljši prijatelj, zato ni čudno, da ga večina jemlje s seboj celo na stranišče, kjer si z njegovo pomočjo krajša dolgčas med opravljanjem velike potrebe. Posedanje na školjki se zna s telefonom v roki zavleči dlje, kot bi bilo potrebno, in ker je straniščna deska kot sedalo precej neudobna, si lahko zanjo omislite mehko, toplo, kosmato preobleko iz umetnega krzna, ki jo nadanete s pomočjo zadrge; spodnja stran je iz umetnega usnja, tako da je vse skupaj videti šik, tudi kadar preoblečena deska stoji pokonci. Dodatek, ki je videti kot uho plišastega medvedka, je ročaj, namenjen prijemanju, ko želite desko dvigniti. Kadar se odzovete klicu narave s telefonom v roki, vam pri tej plišasti straniščni preobleki sploh ni treba razmišljati, kam boste kasneje – ko boste morali uporabiti toaletni papir in boste nemara potrebovali obe roki – odložili družabnika, saj je prav zanj dodan kosmat žepek, posebej pritrjen z zadrgo. Okosmateno prevleko si lahko nabavite v nekaj različnih barvah, za ovalno ali pravokotno obliko deske. Seveda jo je mogoče in kar nujno prati v pralnem stroju.

 • Saša Eržen

  23. 9. 2022  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

  Ovratnik za ponev

  Yair Reiner je tipični predstavnik vrste homo komfortus, ki teži k ugodju in udobju; rad kuha, nerad pa čisti za sabo. Ko si je nekoč v svoji kuhinji v Brooklynu pripravljal račje prsi, ki so posebej vehementno brizgale mast naokoli, se je domislil iznajdbe, ki bi to preprečila. Prvi primerek je izdelal zase, iz silikona, nato pa Frywall, zid za cvrtje, kot je poimenoval stvaritev, ponudil še ostalemu občestvu. Silikonski stožec je nekakšen podaljšek ponve ali lonca in prestreza kapljice maščobe ter jim preprečuje, da bi pristale na štedilniku. Saj obstajajo posebne mrežaste pokrovke, ki počnejo natanko to, porečeš, draga bralka. Že že, a pokrovka – kot pove ime – hrano, ki se kuha, prekrije, ovratnik za ponev pa ponuja prost dostop do jedi in omogoča mešanje ter obračanje, pa tudi nemoteno izparevanje vode. Na voljo je v treh velikostih in več barvah. Pred kuhanjem ga je treba le postaviti v ponev, ki ji hkrati poveča prostornino, da lahko v njej pripravimo več hrane. To pa še ni vse. Podaljšek za prestrezanje maščobe lahko čistimo kar v pomivalcu, čistega pa zvijemo, da spravljen zavzame kar najmanj prostora.

 • Saša Eržen

  16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

  Superjahte prihodnosti

  Avstrija morda res ni pomorska velesila, ima pa podjetje, ki je dovolj predrzno, da je za superbogataše zasnovalo hibridne superjahte, ki se spremenijo v podmornice. Gre za podjetje Migaloo iz Gradca, ki ponuja posebna luksuzna plovila za premožneže. Na podmornicah Migaloo notranjost popolnoma prilagodijo željam naročnikov, poleg standardne jahtaške luksuzne opreme, kot so bari in bazeni, ter ekskluzivnih igračk, kot so mini podmornice za šest ljudi, pa svojim lastnikom ponujajo nekaj, česar jim ostale, še tako drage jahte, ne morejo. To je ultimativna zasebnost, saj na globini tristo metrov množice radovednežev ne morejo prodajati zijal, kot počnejo sicer, kadar jim na dopustu pot prekriža prestižno plovilo. Varno potopljena pod morsko gladino in skrita pred pogledi lahko jahta podmornica pluje kar štiri tedne. V dolžino merijo od 72 do 283 metrov, najdražji model naj bi stal več kot dve milijardi dolarjev, najcenejši pol manj. Osrednji, Megaloo M5, bo na površju lahko dosegel hitrost dvajsetih vozlov, pod vodo pa se upočasnil na dvanajst. Bojda bodo izdelali le enega.

 • Saša Eržen

  9. 9. 2022  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

  Kroktisi

  Na svetu sta dve vrsti ljudi: takšni, ki krokse prezirajo, in takšni, ki so podlegli praktičnosti tega obuvala iz umetne smole. Podjetje iz ZDA, ki dotične natikače izdeluje že dvajset let, je do danes po vsem svetu prodalo nič manj kot 720 milijonov parov originalnih kroksov. Nosijo jih zvezdniki, sprehajajo se po modnih pistah, pandemija jim je šla le na roko ali bolje rečeno na nogo. Za njihovo priljubljenost skrbijo tudi modni dodatki, s katerimi uporabniki lahko zapolnijo luknjičasti zgornji del obuvala in ga tako personalizirajo. Letos pa je v svetu kroksonoscev zavela bizarna modna muha plastičnih mod. Ta se nataknejo na pašček, ki objema peto, in se imenujejo Crocticles; izpeljanka se je rodila iz kopulacije kroksov in testisov, angl. testicles, ime pa lahko ponašimo kot kroktisi. Zakaj bi nekdo hotel, da ga po petah tolčejo plastična jajca, je uganka, a prodaja cveti. Ne izdeluje jih izvorno podjetje, temveč različni zanesenjaki s pomočjo 3D-tiskalnikov, ponujajo pa jih v spletnih trgovinah. Na voljo so v nekaj manj kot dvajsetih barvnih različicah, med katerimi sta tudi srebrna in zlata, ki pa sta trenutno razprodani.

 • Saša Eržen

  2. 9. 2022  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Hudo

  Pulover iz ostrige

  Preden se človeštvo popolnoma utopi v plastičnih odpadkih, si bodo podjetja izmislila še prenekateri način za predelavo smeti v nove izdelke in s tem za pranje vesti kapitalistov ter potrošnikov. Reciklirani poliester so na primer v podjetju Royal Robbins poimenovali morska volna, saj vlakna izdelujejo iz plastenk in lupin ostrig. V vsakem puloverju iz kolekcije Westland se v povprečju skriva ena ostriga in deset predelanih plastenk, oboje skupaj pa sestavlja 40 odstotkov oblačila, preostanek je volna, ki jo dajejo ovce pasme merino. Zdrobljene lupine školjk nabavijo pri farmah ostrig na Tajvanu, kjer na leto pridelajo kar 160 tisoč ton lupin; po novem jih bo za 7000 ton manj, ker jih bo toliko končalo v puloverjih. Obe surovini v novem življenju skrbita za funkcionalnost puloverjev: plastenke za to, da se oblačilo ne mečka, se hitro suši in ga je lažje negovati, lupine ostrig pa zagotavljajo mehkobo, dobro izolacijo, odpravljajo statično elektriko in preprečujejo, da bi se razvil neprijeten vonj. Na podoben način izdelujejo tudi pletivo, v katerem poliester iz odsluženih plastenk združijo z reciklirano kavno usedlino.

 • Saša Eržen

  26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

  Čepica za banane

  Banane zasedajo četrto mesto na svetovni lestvici kulturno najpomembnejših rastlin, takoj za pšenico, rižem in koruzo, in so v človekovi prehrani najpogosteje zastopano sadje. V tropskih krajih oberejo popolnoma nezrele, da jih lahko z ladjami prevažajo po svetu, nato pa jih pred prodajo v posebnih komorah dozorijo s pomočjo plina etilena. In prav ta plin, ki ga sicer oddajajo tudi same banane, je glavni krivec, da sadeži, ki jih doma predolgo zanemarjamo, postanejo prezreli in porjavijo. Sean Adler si je zato izmislil Nana Hats, pletene čepice za banane, ki jih nataknemo na peclje. Čepice niso le modna muha, vsrkavajo namreč etilen, ki ga oddajajo zrele banane in ki pospešuje tudi zorenje sadja okoli njih. Pod vsako pleteno se skriva še ena, silikonska kapica, ki ima na vrhu magnet; slikovite pletenine same po sebi res niso tako čudodelne, da bi zaradi njih banane ostale dalj časa sveže. Silikonska pokrivala izdelujejo v dveh različicah, standardni za eno do tri banane ter veliki za šop z več kot štirimi bananami. Sicer naj bi enako dobro delovalo tudi to, da peclje ovijemo v plastično ali aluminijasto folijo.

 • Saša Eržen

  19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

  Superge s pivom

  Za klenega pivoljubca verjetno ni hujšega od tega, da je žejen in ima pri sebi pivo, a je to ujeto v podplatu čevlja in ga ni mogoče popiti. Superge Heinekicks, v katerih prosojnem podplatu se pretaka ležak, so tako namenjene predvsem pozerjem. Nastale so, kakopak, z namenom promocije, z njimi pa so pri tvrdki Heineken želeli novo, posebno izdajo piva približati generaciji Z (to je generacija, rojena za milenijci). Za podvig so moči združili z oblikovalcem Dominicom Ciambronejem, ki ustvarja pod vzdevkom The Shoe Surgeon, kirurg za čevlje. Pivo, ki ga promovirajo in s katerim je napolnjeno dno obutve, je blažjega okusa ter vsebuje manj alkohola od njihovega običajnega ležaka, štiri odstotke namesto petih. Z njim nameravajo napolniti le 32 parov šolnov, namenjenih izbrancem na azijskih trgih; najprej bodo do svojih pivskih korakov prišli redki privilegiranci v Singapurju, nato še v Vietnamu, Koreji, Indiji, na Kitajskem in Tajvanu. Za dodaten vtis bodo imele superge na jeziku snemljiv odpirač za steklenice, čeprav je pivo na voljo tudi v pločevinkah. To, da je barva tekočine v podplatu popolnoma enaka barvi urina, pa očitno nikogar ne moti.

 • Saša Eržen

  12. 8. 2022  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

  Motorizirani tiranozaver

  Pred tremi leti smo na tem mestu predstavili napihljivo blazino z dodanim motorčkom za premikanje po vodi, letos pa je evolucija bazenskih pripomočkov dosegla nov mejnik, saj so z motorčkom opremili plavalne obroče za neotroke. Starejši od dvanajst let lahko zdaj po vodi krmilijo napihnjenega motoriziranega samoroga, flaminga ali tiranozavra. Večji ko so otroci, dražje plastične igrače jim je očitno mogoče prodati. Tako kot blazine z motorjem tudi to zbirko nadgrajenih plavalnih obročev – vsakega za nekaj manj kot dvesto evrov – ponuja firma PoolCandy. Ker so obročem nadeli dno, gre v bistvu za mini čolničke, pri katerih je noge nemogoče udobno spraviti v plovilo, zato jih je treba skrčiti ali pa jih dati beštiji za vrat, kot bi jo dejansko jahali. Napihljivež mirno prenese dobrih 110 kilogramov teže, poganja ga 66-vatni motorček, ki je povezan s propelerjem v vodi in ki se upravlja s pomočjo krmilne palice z gumbom. Deluje na baterije tipa D, ki jih poznamo iz časov kasetarjev, za plovbo jih potrebuje kar šest; ob nakupu jih sicer ne priložijo, komplet za popravilo bodočih lukenj pa je vključen v ceno.

 • Saša Eržen

  5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

  Matadorke

  Veš, da si legenda, ko po tebi poimenujejo res hude modele najkic. Luka Dončić, ki so ga v Madrid s petletno pogodbo zvabili pri rosnih trinajstih, pri šestnajstih pa je postal najmlajši igralec v zgodovini Real Madrida, ki je zaigral v prvi španski ligi, je po svojem vstopu v NBA kmalu začel sodelovati z multikorporacijo Nike. Zanj so ustvarili posebne modele superg Air Jordan 36 Luka; mimogrede, Mike Jordan, ki je prav po zaslugi sodelovanja s firmo Nike postal najbogatejši košarkar na svetu, še danes dobi pet odstotkov od prodaje vsakega para jordank. Dončićev podpis in logotip zdaj nosi še čisto nova linija superg Jordan Luka 1, v kratkem bo dobilo posebno obeležje tudi njegovo špansko obdobje, s supergami Air Jordan 36 El Matador, kar je vzdevek, ki mu ga je zavoljo njegovega sloga obrambe takoj po prihodu nadel nekdo od spremljevalnega osebja moštva Dallas Mavericks. Superge v rdeči barvi s črnimi poudarki – pri nižji različici pa z belino na podplatih – krasi bogat zlat vzorec, saj so ustvarjalci navdih zanje poiskali pri tradicionalnih kostumih bikoborcev. Kupcem bodo matadorke na voljo od zadnjega dne avgusta.

 • Saša Eržen

  29. 7. 2022  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

  Petvation

  Tehnologije, ki omogočajo samodejno prepoznavanje obrazov, vstopajo v svet hišnih ljubljenčkov skozi mala vrata. Na spletni platformi Kickstarter so posamezniki nedavno podprli izdelek z imenom petvation, ki združuje avtomatska vratca za ljubljenčke, umetno inteligenco in infrardečo kamero na vsaki strani vrat. Izdelovali ga bodo na Kitajskem, prvim kupcem pa ga bodo pošiljali oktobra. Biometrično preverjanje lastnikom kosmatincev v kombinaciji z aplikacijo omogoča, da določijo časovni okvir, ko se vrata lahko odprejo, ali pa da na primer v notranjost spustijo samo mačko, psa pa ne. Ko se bo ljubljenček približal pametnim vratcem, bodo ta v trenutku ocenila, ali gre za pravega, in se odprla, ali pa bodo ostala zaprta. Gibanje vratc, ki se dvigajo in spuščajo kot giljotina, bodo nadzorovali občutljivi senzorji, da bodo živali vedno varne. Vse fotografije ljubljenčkov bodo shranjene v sami napravi, ki ne potrebuje dostopa do spleta, ter obljublja, da zasebnost ljubiteljev štirinožcev ne bo ogrožena. Avtomatsko prepoznavanje obrazov pa naj bi delovalo tudi, če mačka v ustih prinese kak ulov, na primer ptiča ali miš.

 • Saša Eržen

  22. 7. 2022  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

  Plavajoči pingpong

  Pingpong ali namizni tenis so izumili Angleži v začetku 20. stoletja. Takrat se jim verjetno ni niti sanjalo, da bo čez 120 let v Angliji temperatura zraka presegla rekordnih 40 stopinj Celzija, kar se je zgodilo v tem tednu. Vročinski val, ki je preplavil Evropo, ne prizanaša niti našim krajem, in pri takem paležu je seveda najboljše ne početi ničesar. Razen če ste ravno na bazenu, ob morju ali jezeru ter vas valjanje po vodi dolgočasi in bi se raje pomerili v pingpongu. Plavajoča miza za namizni tenis je manjša kot pri klasični različici igre; gre za desko, izdelano iz pene, ki plava na vodi in je na vrhu trdna, da se žogica odbija od površine. Žogice tako ali tako plavajo na vodi, uporabe klasičnih, lesenih loparjev ne priporočajo, v kompletu so zato priloženi plastični in mreža. Med igro je treba stati v plitkejši vodi, ki sega približno do popka, lahko pa si zadevo otežimo tako, da igramo v globoki vodi in moramo pri tem mahati še z nogami. Če bi pingpong želeli igrati zunaj vode, lahko igralno površino postavimo na mizo ali omarico, sicer pa je uporabna tudi kot plavajoči pladenj za pijačo in kak prigrizek.

 • Saša Eržen

  15. 7. 2022  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

  Psi vs. mačke

  So psi boljši ljubljenčki kot mačke ali drži obratno? Zapriseženi pasjeljubci trdijo prvo, zagrizeni mačjeljubi drugo, oboji pa se lahko srečajo ob partiji šaha in pri superiorni uporabi svojih kognitivnih sposobnosti odgovor zakoličijo v prid favoriziranim kosmatincem enkrat za vselej ali pa vsaj do naslednjega spopada na šahovnici. Konvencionalni šahisti bi znali zviška pogledati na figure, ki niso klasične bele ali črne, temveč raznobarvne, predvsem pa v obliki mačk in psov različnih pasem. Izdelane so iz poliestrske smole in ročno barvane. Prav vse, razen kmetov, imajo na glavi pokrivalo, s pomočjo katerega je lažje določiti njihovo vlogo v igri; slednje verjetno sprva vseeno pomeni dodaten izziv, saj igra ni tako pregledna, kot bi bila z običajnimi figurami. Tudi igralna polja niso črna in bela, temveč oranžna in marelična. Klasična ostajajo edino pravila in to, da se podlaga, ki služi kot igralna deska, zloži v škatlo za shranjevanje figur. Igralci lahko, ko pade nasprotnikov kralj, igro zaključijo v slogu in na koncu namesto klasičnega šah-mat vzkliknejo šah-mjav ali šah-hov!

 • Saša Eržen

  8. 7. 2022  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

  Predimenzionirani stol

  Vsak, ki je kdaj sanjaril o stolu, v katerem bi se, čeprav odrasel človek, počutil kot otrok, si lahko omisli velikanski zložljivi stol, ki bo navduševal goste na vsakem pikniku. Tehta deset kilogramov in je visok 165 centimetrov, opremljen pa je s kar šestimi držali za pijačo, po tremi na vsakem naslonjalu za roko; gre za odprtine, opremljene z mrežicami, pri čemer slednje ustrezajo velikosti običajne pločevinke ali manjše plastenke. Ako bi se v sedežu zasedeli za dalj časa, je vsekakor fino, če ste pri tem oboroženi s čim več tekočine – saj veste, poleti je najpomembnejša hidracija, hidracija, hidracija! Če bi udobno pogreznjeni v stol dejansko spili šest pločevink oziroma tri litre piva, se zna pojaviti težava, ko boste hoteli vstati in iti na stranišče, v takem primeru je morda najbolje, če se v stol enostavno še malo uležete, saj dimenzije sedeža omogočajo tudi to. Piknik fotelj zdrži težo 180 kilogramov, tako da lahko v njem mirno sedita dva primerno težka posameznika, tri posameznice ali štirje otroci, naravnost idealen je tudi za siamske dvojčke in zaljubljence.

 • Saša Eržen

  1. 7. 2022  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Hudo

  Osvežilni parazol

  Dežnik očitno namerava postati naš poletni spremljevalec; ne toliko zavoljo dežja kot zaradi vse hujše vročine. Trg marel tako kljub poletni pripeki oziroma prav zaradi nje cveti: ustvarili so parazol s posebno prevleko, ki odbija nevarne sončne UV-žarke, poleg tega pa ima v svojem nedrju vgrajen še ventilator. Ta skrbi za kroženje zraka in proizvaja osvežilno sapico, ki miluje glavo dežnikonosca. Brez skrbi, pričeska uporabnice ali uporabnika je zaščitena, saj območje ventilatorja varuje mrežica in preprečuje, da bi se lasje zapletli vanj. Nekateri dežniki so zložljivi, drugi ne, nekatere različice delujejo na baterije, druge se polnijo prek USB priključka, tretji imajo celo možnost priklopa na plastenko z vodo, da s pomočjo ventilatorja po uporabniku pršijo dež iz drobnih kapljic. Z enim polnjenjem akumulatorja (ali štirimi malimi baterijami) nas bo ventilator hladil nekaj ur, prižigamo in izklapljamo pa ga z gumbom na ročaju. Ker so med vročinskimi valovi pogostejše tudi nevihte, bo dežnik prišel prav v vsakem primeru, saj ščiti tudi pred dežjem. Pravi trivremenski dežnik: za dež, sonce in veter.

 • Saša Eržen

  24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Hudo

  Vespa za malčke

  Vespa, statusni simbol šminkerjev iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, doživlja preporod, a ne takšnega, kot bi ga morda pričakovali. Pomanjšali so jo in spremenili v električno vozilo, namenjeno predšolskim vespačem in vespačinjam, starim od dveh do petih let oziroma dokler ne presežejo tridesetih kilogramov. Gre za dokaj zvesto repliko klasične vespe, le da ima otroška zadaj dve pomožni kolesi. Na voljo je v petih barvah, izdelana iz plastike in kovine, naprodaj pa v škatli, razstavljena, tako da jo morajo starši sestaviti sami, kar zahteva petnajst do dvajset minut vijačenja. Seveda je mini vespa opremljena s pedalom za plin, ki ga mora otrok pohoditi, da se vozilo premika; ko z njega umakne nogo, se sproži zavora. Opremljena je z lučmi, zvoki, katerih glasnost je nastavljiva, ter USB-vhodom. Ima tudi ključ, s katerim se prižge, ter gumb za počasnejšo ali hitrejšo vožnjo in drugega za vožnjo naprej ali vzvratno. Največja hitrost, ki jo lahko električna mini vespa doseže, je tri kilometre na uro. Ostareli vespači lahko, medtem ko njihovi prestolonasledniki po dvorišču drvijo par kilometrov na uro, med srkanjem džintonika v miru obujajo spomine na lastno mladost.