Dominik Šik Vukovič

  • Tudi vrhunski športniki so le ljudje in potrebujejo počitek. Tudi Luka Dončić.

    Moško košarkarsko izbrano vrsto septembra čakata dve kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019. Nogometna reprezentanca pa bo pričela z nastopi v novoustanovljeni Ligi narodov pod okriljem Uefe, kjer so reprezentance razvrščene v skupine glede na kakovost, kar naj bi vodilo v bolj izenačene obračune. Obe ekipi bosta nastopili brez številnih najboljših športnikov. Odpovedi reprezentančnega vpoklica so v športu nekaj povsem običajnega, bodisi zaradi (celjenja) poškodb, bodisi zaradi prepotrebnega počitka ali pa zaradi kateregakoli drugega osebnega vzroka, kot je npr. spor med trenerjem in športnikom.

  • Dominik Šik Vukovič

    22. 8. 2018  |  Svet

    Efekt Cristiana Ronalda

    Nogomet je danes veliko več kot zgolj šport, Postal je pomemben steber zabavne industrije. Klubi se zato zavzemajo, da poleg športnih uspehov dosegajo tudi odlične rezultate na komercialnem področju oglaševanja in socialnih omrežjih. Najresnejši klubi imajo že dolgo svoj televizijski ali spletni kanal, kjer si goreči navijači lahko vsakodnevno ogledajo dogajanje v klubu. Pomemben vidik finančnega uspeha klubov poleg športnega uspeha predstavlja prodaja navijaških izdelkov in trženje blagovne znamke, ki jo klub predstavlja. Nogometni klubski velikani imajo celo svoje Netflix programe - lanska sezona italijanskega Juventusa je bila tako spremenjena v Netflixov dokumentarec. Ključni aspekt pri gradnji nogomtne znamke seveda predstavljajo nogometni superzvezdniki.

  • Dominik Šik Vukovič

    14. 8. 2018  |  Svet

    Italijansko izkoriščanje sezonskih delavcev

    Italijansko javnost sta pretresli prometni nesreči v katerih je življenje izgubilo 16 sezonskih delavcev. V obeh primerih je šlo za popolnoma enako dinamiko - trk kombija s tovornjakom. Povedano drugače: šlo je za zasužnjene, podplačane. izmučene delavce, nagnetene v kombiju, ki jih prevaža s polja, kjer so obirali paradižnik. Dejstvo, da so bili sezonski delavci, ki so v nesreči umrli, priseljenci ni pomembno, saj je krivec za njihovo smrt sistem, ki v želji po nenehni rasti stiska, izčrpava in zateguje na vseh mogočih ravneh.

  • Rasističen napad na temnopolto športnico

    V ponedeljek se je v kraju Moncalieri v bližini Torina zgodil napad na italijansko športnico Daisy Osakue. Gre za atletinjo, ki bi čez približno teden dni morala nastopiti na evropskem prvenstvu v Berlinu v metu diska. Zaradi poškodbe očesa je sedaj njen nastop pod vprašajem, primer pa so prevzeli policisti. Zaradi že tretjega tovrstnega napada v zadnjem mesecu policija (zaenkrat) izključuje, da je bil rasizem povod za napad. Četudi v tem primeru ni šlo za rasno motiviran napad, je stanje širom Italije skrb vzbujajoče, saj je sovražni diskurz že institucionaliziran.