• Izak Košir

    1. 6. 2016  |  Družba

    Strehovec pričakuje, da bo tožilstvo ovadbo portala 24kul.si zavrnilo kot neutemeljeno

    Kot smo poročali je bil portal 24kul.si kazensko ovaden zaradi članka o splavu in seznama članov "abortivnega lobija". Na ovadbo se je za Mladino odzval Tadej Strehovec iz Zavoda za družino in kulturo življenja KUL.si. Med drugim je povedal, da "domnevne ovadbe" uradno še niso prejeli. "Na splošno menimo, da prijavitelji zlorabljajo institut ovadbe z namenom omejevanja ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja in javnega zastraševanja vseh, ki se v Sloveniji ne strinjajo z nasiljem nad nerojenimi otroki," je poudaril Strehovec, direktor in lastnik Zavoda za družino in kulturo življenja, lastnika portala 24kul.si, sicer pa tudi generalni tajnik Slovenske škofovske konference.

  • Marjan Horvat

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Svet

    »Župan vseh Londončanov«

    Minuli ponedeljek je županovanje v Londonu prevzel Sadiq Khan, 45-letni britanski politik pakistanskega rodu. 57 odstotkov Londončanov in Londončank vseh barv in veroizpovedi je uspešni pravnik in od leta 2005 poslanec in minister laburistične stranke prepričal z umirjenimi nastopi, v katerih je poudarjal, da bo »župan vseh Londončanov«, zlasti pa z obljubami, da bo v britanski prestolnici rešil žgoče stanovanjsko in prometno vprašanje, kar vključuje tudi štiriletno zamrznitev cen vozovnic za javni promet. Khan velja za socialdemokrata, BBC ga je umestil v laburistično »mehko levico«, marksistični komentator Richard Seymour pa ga opisuje kot »središčnika«.

  • Darja Kocbek

    1. 6. 2016  |  Svet

    WTO je skupina fevdov, zato bi bilo koristno, če bi propadla

    ZDA po mnenju drugih članic z vetom, s katerim so preprečile vnovično imenovanje sodnika iz Južne Koreje, izsiljujejo Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Po mnenju drugih članic WTO vključno z EU je zaradi tega veta ogrožena nepristranskost globalnega trgovinskega sodišča pri WTO, poroča Financial Times.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2016  |  Kultura

    Festival (pre)drznih performativnih umetnosti

    Po uspešnih potujočih plesno-umetniških manifestacijah Pajek/Spider, ki so med leti 2010 in 2015 v organizaciji produkcijskega kolektiva Pekinpah potekale v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek 2. in 3. junija ponovno vrača v Ljubljano. Peto nadaljevanje mednarodnega festivala (pre)drznih performativnih umetnosti, bo potekalo v Španskih borcih, kjer se bo zvrstilo sedem novih mednarodnih plesnih predstav in performansov, festival pa se bo zaključil z brezplačnim performansom v trajanju na skrivni lokaciji.

  • Anže Lebinger

    1. 6. 2016  |  Družba

    Ali je prepoved jemanja vsakršnih psihoaktivnih substanc smiselna?

    V Veliki Britaniji želijo z novim zakonom (The Psychoactive Substances Act 2016) v celoti prepovedati proizvodnjo, distribucijo in prodajo psihoaktivnih snovi, z izjemo alkohola ter kofeinskih in nikotinskih proizvodov; ne glede na dejansko škodljivost in socialno problematičnost. Državna prepoved je odziv na številne nevarne stranske učinke in primere uživanja s smrtnim izidom. Vendar pri Guardianu opozarjajo, da drakonski ukrepi temeljijo na medijski histeriji in predpostavki o 100 smrtnih žrtvah na letni ravni. V resnici naj bi jih bilo okoli deset. Z zakonom želijo oblasti zajeziti predvsem prodajo dušikovega oksida, sintetičnih kanabinoidov, opojne kadulje in določenih blažjih poživil. Raziskava, ki jo navaja Independent, kaže na to, da bi 64 odstotkov vprašanih starih med 16 in 24 let še naprej uživalo tovrstne pshioaktivne substance, čeprav bi bile zakonsko prepovedane. Avtorji raziskave zaradi tega dvomijo v smiselnost prepovedi.

  • Peter Petrovčič

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Družba

    Romi in njihovi gospodarji

    V sredo se je pred kazenskim sodiščem nadaljevalo sojenje celi vrsti Romov iz Dobruške vasi. Očitajo jim, da so s postavitvijo hiš in barak kršili kazenski zakonik in s tem storili kaznivo dejanje protipravnega zavzetja nepremičnine. Moteči so skratka postali po več kot 50 letih prebivanja na tem območju preprosto zato, ker se je občina Škocjan na mestu romskega naselja odločila zgraditi čistilno napravo in gospodarsko-tehnološki center. Projekt pa sta z zavedanjem, da tam stoji romsko naselje, sofinancirali tudi država in EU.

  • Se spominjaš Dolly Bell?

    Se še spominjate filma Se spominjaš Dolly Bell?, zgodbe o idilični sarajevski soseski, v kateri se vsi poznajo? Saj veste, ljudje živijo drug ob drugem, drug z drugim, drug za drugega in celo drug na drugem. In tu odrašča 16-letni Dino (Slavko Štimac), ki stalno ponavlja, da “vsak dan v vseh pogledih vse bolj napreduje”. Njegova velika, revna družina se stiska v enosobnem stanovanju, kratkočasi se s hipnozo, z vrstniki igra v bendu, z velikimi očmi gleda lokalne kriminalce in po otročje se zatreska v Dolly Bell, pevko in prostitutko. Včasih kdo odide. Včasih se kdo poroči. Včasih kdo umre. In kot veste, se film – sicer himna sarajevskemu talilnemu loncu – konča z Dinovo selitvijo iz te idilične soseske.

  • Izak Košir, STA

    31. 5. 2016  |  Svet

    Po zaprtju migrantskega centra nastajajo nova taborišča 

    Potem ko so spraznili migrantski center v grškem Idomeniju na meji z Makedonijo ter preselili več tisoč migrantov in beguncev, so na severu Grčije zrasla številna manjša nezakonita taborišča. Na severu Grčije se blizu meje z Makedonijo po poročanju grških medijev še naprej nahaja več tisoč migrantov in beguncev.

  • Darja Kocbek

    31. 5. 2016  |  Svet

    Bernard Sanders je tako rekoč ujel Hillary Clinton

    Pred volitvami demokratske stranke v Kaliforniji prihodnji torek, kjer je za kandidata za predsedniško tekmo stranke na voljo 475 delegatskih glasov, javnomnenjske ankete kažejo, da je Bernard Sanders tako rekoč ujel Hillary Clinton. Medtem ko je Clintonovo še marca na zvezni ravni podpiralo 7 odstotnih točk več volivcev, jo zdaj podpira 46 odstotkov vprašanih, Sandersa pa 44 odstotkov. Čeprav bo Clintonovi najbrž tudi brez glasov iz Kalifornije uspelo zbrati dovolj glasov delegatov demokratske stranke za nominacijo za kandidatko stranke za predsednico ZDA, saj se ji obeta zmaga v New Jerseyju, kjer bodo prav tako glasov ali 7. junija, bi bil poraz zanjo kljub temu velik udarec, na portalu Truthout piše Elizabeth Preza.

  • Neža Mlakar

    31. 5. 2016  |  Svet

    Kaj je pripeljalo do ločevanja javnih stranišč

    Že več let se transspolni aktivisti borijo za pravice, da bi lahko uporabljali stranišče, ki pripada njihovi spolni identiteti. A kako je pravzaprav prišlo do ločenih javnih stranišč? Kot piše Terry S. Kogan za The Conversation, so pravila globoko zakoreninjena v ideologiji ločenih sfer, ki opredeljuje javno sfero kot moško domeno, zasebno pa kot žensko. Preberite si, kako je to povezano z ločevanjem javnih stranišč na ženska in moška.

  • Uredništvo

    31. 5. 2016  |  Politika

    Poslanko, ki zagovarja protimigrantsko politiko, zadeli s torto v obraz

    Sahra Wagenknecht je sicer članica nemške levičarske stranke Die Linke, a njena stališča glede migrantske politike bolj odsevajo politična prepričanja desnice. Evropska poslanka namreč zagovarja ukrepe, da bi v Nemčiji (in Evropi) omejili število beguncev in migrantov. Zaradi svojih stališč je bila v zadnjem času tarča pritiskov antifašističnih skupin. Vse skupaj je doseglo vrh, ko je pripadnih antifašitov poslanki na zasedanju v obraz vrgel torto. Videoposnetek je zaokrožil po spletu. Pred nekaj meseci je podoben napad s torto doživela tudi desničarska nemška političarka Beatrix von Storch, ki je predlagala, da begunce in migrante oblasti lahko ustrelijo, če prestopijo nemško mejo. 

  • Izak Košir

    30. 5. 2016  |  Družba

    24kul.si kazensko ovaden zaradi članka o splavu in seznama članov "abortivnega lobija" 

    Petnajst zagovornikov in zagovornic 55. člena ustave je zaradi članka z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«, objavljenega na portalu 24kul.si, vložilo kazensko ovadbo zoper Tineta Belina. Ta je uvrščene na seznamu označil za zagovornike ubijanja otrok. Ker gre za neznano ime, so se pojavila ugibanja, da gre najverjetneje za psevdonim. Na okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani so ovadili še Zavod za družino in kulturo življenja, lastnika portala, in Tadeja Strehovca, lastnika in direktorja omenjenega zavoda ter generalnega tajnika Slovenke škofovske konference.

  • Igor Mekina

    30. 5. 2016  |  Svet

    Papež: begunci niso nevarni, so v nevarnosti

    Po zaprtju "balkanske poti", ki jo je po tihem soglasju evropskih držav na koncu z enostransko potezo zaprla prav Slovenija se je begunski val znova usmeril proti Italiji. Samo v zadnjem tednu so reševalci iz vode rešili 13 000 beguncev. Okoli 4000 jih je že v kopenski Italiji. Samo prejšnjo soboto so jih rešili 668. Ob tem pa se je istočasno znova utopilo več sto beguncev. Statistika, ki jo v pristanišča prinašajo reševalne ladje zastrašujoča, toplejše vreme pa vpliva na povečevanje števila beguncev, ki se odpravljajo na tvegano pot.

  • Izak Košir

    30. 5. 2016  |  Politika

    Sanders transspolne osebe podpira, Hillary Clinton pa jih še vedno ignorira

    Hillary Clinton je v ameriški predsedniški kampanji izvedla že kar nekaj nerodnih potez, ki so jo oddaljije od volilcev demokratske stranke. Včasih je za politika modro, da kdaj tudi molči. A ne v primeru človekovih pravic. Zdaj se je zamerila skupnosti transspolnih oseb. The Trans United Fund (TUF) jo namreč že nekaj časa poziva, naj izpolni vprašalnik, ki ga je njen demokratski tekmec Bernie Sanders izpolnil brez večjih težav. Transspolne osebe so namreč ene od najbolj ogroženih, kar se tiče varnosti in diskriminacije, zato je od morebitne bodoče predsednice ZDA pričakovano, da se do teh vprašanj opredeli. 

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2016  |  Kultura

    Dvanajsti Kino Otok

    Izola bo med 1. in 5. junijem že dvanajstič gostila mednarodni festival Kino Otok, ki bo tudi letos predstavil nabor igranih in dokumentarnih filmov z različnih koncev sveta, ki drugače v filmski industriji niso tako opazni. Festival, ki se je najprej začel s filmi iz Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope, se je skozi leta približal evropskemu filmu. Čeprav tokratne izdaje niso zastavili tematsko, sta se izkristalizirali dve rdeči niti: človeško dostojanstvo in ženske tematike.

  • Izak Košir, STA

    30. 5. 2016  |  Svet

    Skrajni desničarji opozarjajo na nepravilnosti na avstrijskih predsedniških volitvah

    Avstrijska skrajna desnica preiskuje "številne" primere domnevnih nepravilnosti na predsedniških volitvah, na katerih je bil njihov kandidat Norbert Hofer poražen, je dejal vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Nepravilnosti preiskujejo tudi avstrijske oblasti. 

  • Borut Mekina

    6. 5. 2016  |  Mladina 18  |  Ekonomija

    Z detektivi nad delavce

    Še pred nekaj meseci so bili Roman Repnik, Tomaž Pečnik, Andrej Černe, Alenka Vrhunec in Tadej Gabrovšek na čelu iniciative več kot 150 zaposlenih v Adrii Airways Tehniki, ki so si prizadevali za delavski odkup podjetja. Čeprav so imeli podporo svetovalca v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika, podporo lokalne skupnosti, sindikalnih central, čeprav so v razmeroma kratkem času zbrali več kot pet milijonov evrov kapitala za odkup in poplačilo dolgov, se je vodja Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec novembra odločil, da podjetje raje proda poljskemu holdingu Linetech, med drugim tudi zato, ker naj bi novi lastnik »vzdrževal dobre odnose z vsemi deležniki družbe«.

  • Anže Tomić

    29. 5. 2016  |  Družba

    Konec izsiljevalskega virusa

    Računalniški virusi, ki na na računalniku zašifrirajo naše podatke in jih odklenejo šele takrat, ko ustvarjalcem virusa nakažemo denar, so ta teden izgubili najbolj vidnega predstavnika. Razvijalci izsiljevalskega virusa TeslaCrypt so se namreč odločili, da bodo prenehali z delovanjem in se opravičili. V sporočilu ob prenehanju delovanja so objavili še ključ, ki odklene vse datoteke, ki so bile zašifrirane z zadnjima dvema različicama virusa.

  • Darja Kocbek

    28. 5. 2016  |  Svet

    Avstriji se za zdaj ni zgodilo najhujše

    Volivci, ki so podprli levičarskega neodvisnega kandidata Alexandra Van der Bellna, so za las preprečili, da bi Avstrija postala prva članica EU, kjer bi predsednik države postal skrajni desničar. »Celotni Evropi je padel kamen s srca,« je po poročanju Die Welt potem, ko je izvedel, da je zmagal Van der Bellen, dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Toda svobodnjaška stranka ima še vedno največ možnosti, da zmaga na parlamentarnih volitvah čez dve leti.

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2016  |  Kultura

    Neokrnjene lepote sveta

    Kot enega glavnih kulturnih projektov Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, bodo Muzej in galerije mesta Ljubljane od 31. maja do 31. avgusta gostili razstavo Geneza, znamenitega brazilskega dokumentarnega fotografa Sebastiãa Salgada. Razstava, ki jo je kurirala in oblikovala Lélia Wanick Salgado, je rezultat fotografovega večletnega raziskovanja in obsega 245 črno-belih fotografij. S tem delom je fotograf želel človeštvu pokazati možno pot posameznikovega ponovnega odkrivanja samega sebe in narave.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    27. 5. 2016  |  Mladina 21  |  Uvodnik

    Elementarna poštenost

    Velike ljudi prepoznaš po poštenosti do lastnih preteklih dejanj. Da zmorejo s časovne distance tudi na svoja dejanja pogledati skozi neko pošteno prizmo. V Sloveniji imamo politika, ki to sposobnost vedno znova dokaže, tudi na primer, ko govori o svojih partijskih letih. Nobenega samopoveličevanja, opravičevanja, pač trezno umeščanje zgodovine v čas. Nobene pompoznosti, nobene samohvale. Iz Mladininega arhiva je na primer ravno te dni zaradi obujanja spominov na dan mladosti pogledala izjava Milana Kučana iz leta 2007 o plakatni aferi, ki jo je leta 1987 zakuhala slovenska ZSMS z Novim kolektivizmom in s katero je slovenska mladinska organizacija rušila še enega od simbolov komunističnega režima, štafeto mladosti, Kučan pa je bil tisti, ki je s položaja šefa partije namere ZSMS ustavil. In Kučan leta 2007 ni imel težav jasno priznati zgodovine: »Plakatna afera je eden od mejnikov v procesu rušenja jugoslovanskih ritualov, zavračanja vsiljevane ikonografije, opozarjanja na izpraznjenost ideologije in na nesmisle politične prakse. Mlada, intelektualno in politično angažirana generacija v ZSMS, ki se je ideološko neobremenjeno odzivala na realnost doma in v svetu, je to počela sistematično in s tem vztrajno utrjevala prostor slovenski civilni družbi in alternativnim političnim razmislekom.« Prav ta zmožnost je tista, ki mu je toliko let zagotavljala izvoljivost na predsedniški položaj tudi v demokraciji. Pač poštenost.

  • Anže Tomić

    27. 5. 2016  |  Politika

    Dr. Božo Repe o štetju orožja in osamosvojitvenem kapitalu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Mazanje zgodovine>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/266094191&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Mazanje zgodovine

    Že dolgo se mi moj poklic ni zdel tako brez smisla kot zadnjič, ko sem gledal, kako Slavko Bobovnik s predsednikom veteranske organizacije Miho Butaro in jurišnikom parastrankarske janšistične »veteranske« združbe Hojsom prešteva puške, ki naj bi menda rešile Slovenijo, če ne bi bilo »veleizdaje« tedanjega neposredno izvoljenega predsednika predsedstva Milana Kučana. Kako je mogoče, da mediji vedno znova nasedejo na isti janšistični trik, tokrat pač na to, da če sodijo Tonetu Krkoviču, naj še Milanu Kučanu? No, saj ne gre za trik, gre za politiko in pritisk na sodišča: nacionalna televizija je kmalu zatem »poeta v vojaški uniformi«, kot ga oglašujejo, počastila in vzela v varstvo s preverjeno ideologiziranim možinovskim intervjujem.

  • IK, STA

    27. 5. 2016  |  Svet

    Obama se je v Hirošimi poklonil žrtvam in se srečal s preživelimi

    Barack Obama se je danes kot prvi ameriški predsednik na zgodovinskem obisku v Hirošimi poklonil žrtvam prvega jedrskega napada in pozdravil ostarele preživele. Pred tem je pozval k izgradnji sveta brez jedrskega orožja, v skladu s pričakovanji pa se za atomsko bombo, ki so jo pred 71 leti na mesto odvrgle ZDA, ni opravičil.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek, soboto in nedeljo.

  • Darja Kocbek

    26. 5. 2016  |  Svet

    Nemške desničarje razburjajo nebeli otroci na ovitku čokolade Kinder

    Evropsko prvenstvo v nogometu je pred vrati. Do njegovega začetka se bodo člani nemškega desničarskega gibanja Pegida morali odločiti, ali podpirajo nemške nogometaše ali ne. Medtem ko prezirajo politični sistem, sovražijo vse tuje, se naslova nogometnega svetovnega prvaka ne bi otepali, saj gre le za državno reprezentanco. Toda v prihodnjih tednih se bodo morali soočiti z velikim dvomom.