Bernard Nežmah

22. 8. 2004  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Knjiga

Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in invazija neverjetno žlehtnih kuharic iz vesolja

Mladinska knjiga, Ljubljana 2004, 1.790 SIT

Otroški knjižni strip.

Še tretji prevod iz serije, ki sta jo lani pričela "epska romana" Prigode kapitana Gatnika in Kapitan Gatnik in napad govorečih stranišč.

Starši si često belijo glave, katero knjigo podtakniti otrokom, da bi jih zmamili stran od računalnika, televizije, game-boya in podobnih fascinantnih hudičkov. Poskušajo nemogoče, ko brskajo po spominih na svoje otroštvo: od Kekca, Pike Nogavičke, Winnetouja, Buffalo Billa, Tarzana ... Rezultat je bolj ali manj pičel; junaki starih ne vžgejo več kot junaki mladih.

Medtem pa Pilkeyevi izdelki ustvarjajo čuda. Prvošolec, ki se je komajda naučil brati, ne umakne več pogleda, ko dobi v roke katerega izmed Gatnikov. Romani delujejo sami po sebi: ko prebere prvega, bo planil po drugem in za njim še po tretjem. Prototip bralne mašine.

Kaj prinaša literatura, ki tako prevzame malčke, a ne le njih, tudi osnovnošolce višjih razredov? - V svet šole postavi par navihanih junakov, učiteljem nadene šaljiva imena, kot so Hrupnik, Naplahtan, Angrena in podobni, si izmisli različne spopade med starimi in mladimi, pridnimi in zlobnimi, vse skupaj postavi pod karikature, vstavi nekaj stripa ter občasno branje cepi na princip hitrih sličic, prve stopnje filmske risanke.

Skratka, Pika Nogavička dobi sodobnejše okolje, Alan Ford predstopnjo za šolarčke, izumitelj Baltazar knjižno obliko, Tajno društvo PGC bliskovitejše akcije, Tom Sawyer nadrealistične poante ...

Vse to v neposrednem jeziku burkaštva (kapitan Gatnik je seveda ves čas v gatah), uporništva zoper red (šestemu poglavju sledi denimo 6 ?), v domišljiji čarobnih napitkov (šabesa proti zlobnim piflarskim zombijem, sok za super zlobno hitro rast) in v veselju do samoironije.

Genijalno čtivo za male šolarje.