Bernard Nežmah

5. 12. 2004  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Knjiga

Dario Cortese: Čaj čas za zdaj

Kmečki glas, Ljubljana 2004, 4.500 SIT

Poglobljena knjiga o čajih.

Vsekakor ni branje za na hitro, ki nas vpelje v osnovne tajne pitja čaja. Za to so primernejši legendarni J. Štampfl Čas za čaj (1990), V. Mlakar Čaj (2000), Š. Famut Kultura pitja čaja (1996) ali J.Zittlau Zeleni čaj za zdravje (2002). Cortese je spisal podrobno delo s poudarki na kemijskih in medicinskih lastnostih čajev ob kakopak geografskih in zgodovinskih podatkih.

Tekst je primer stopnjevanja, zakaj avtor začne s črnimi čaji, nadaljuje z zelenim, od tam k beli podvrsti, zatem skoči do puerha, od tod k roiboosu in naposled do kambuče.

Zakaj prav ti čaji? - En je večji eliksir od drugega. Blagodejnosti zelenih in rdečih so že notorične, puerh pa je čudo: zeleni, ki je bolj črn od črnega, postfermentiran, ki se ves čas spreminja po malem in kakopak znižuje holesterol, raztaplja maščobe, znižuje sladkor v krvi, krepi jetra, tanjša maščobne obloge pri ljudeh med 40 in 50. Južnoafriški rooibos je že nadomestek tabletk in antibiotikov, saj deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno, protigljivično, medtem ko je kambuča - dober za vse.

Ko čaj postane religija.