Bernard Nežmah

9. 6. 2005  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Knjiga

Traudl Junge: Do zadnjega trenutka

Mladinska knjiga, Ljubljana 2005, 5.490 SIT

Spominjanja Hitlerjeve tajnice.

Traudl Junge je opravljala dela fuehrerjeve sekretarke od leta 1942 pa vse do njegove smrti. Knjiga, ki si je pred desetletji ni bilo moč zamisliti, zdaj prinaša človeški obraz vodje nacističnega režima. Samo besedilo ni nastalo na novo, napisano je bilo že konec štiridesetih, v času, ko se je šele pričela denacifikacija.

Delo tako verno prikazuje tople in humane človeške odnose, ki jih je Hitler imel do svojih podrejenih. Ne da bi človek dvomil v verodostojnost, vendar je v resnici pripovedovanje o vsakdanjih pogovorih krepko abotno. Nobenih izgredov, nikakršnih mučnih scen, brez izgubljenih živcev ..., limonada, ki bi jo lahko predvajali celo v Hitlerjevem času.

Pomenljivi so tako samo detajli, denimo Hitlerjeva trdnjava v avstrijskem Berchtesgadnu. Kako, da zavezniški bombniki, ki so nad nemškimi mesti zmetali milijone ton bomb, niso uperili akcije, v kateri bi zradirali Hitlerjev stan? Prvi odgovor bi se zdel, desetmetrski zidovi in globoko vkopana zaklonišča. Toda, nad to njegovo domovanje nikoli ni priletela usodna eskadrilja bombnikov. Zakaj? Preprosto, ob alarmu, da se bliža sovražni napad, je posebni esesovski oddelek z aparati za razprševanje meglene kisline v pol ure napravil popolni oblak megle nad celotnim berchtesgadenskim območjem!

Skratka, knjiga, izdana po preprostem principu: objaviti še ne poznano perspektivo na Hitlerjevo življenje. In temu ustrezen je seveda rezultat.