Zygmunt Bauman: Moderna in holokavst

Študentska založba, zbirka Claritas, Ljubljana, 2006, 5400 SIT

Družina se poslavlja pred deportacijo

Družina se poslavlja pred deportacijo
© Arhiv sinagoge Maribor

Devetega novembra 1938 se je v Nemčiji odvrtela "kristalna noč": judovska podjetja, domove in sinagoge je napadla, razdejala in požgala poblaznela množica, ki je imela blagoslov nacističnega režima. Umrlo je okrog sto Judov. Če bi nacisti hoteli pobiti šest milijonov Judov, kolikor so jih pobili v času holokavsta, in če bi jih pobijali s hitrostjo "sto na dan", bi jih morali pobijati dvesto let. Toda če bi ubrali to "daljšo" pot, potem zelo verjetno ne bi prišli do konca. Iz več razlogov: prvič, te poblaznelosti množice, ki je izbruhnila v "kristalni noči", ne bi mogli ohranjati dvesto let, in drugič, histerično, podivjano množico bi bilo mogoče kmalu ganiti s sočutjem do otrok, če pa hočeš iztrebiti "raso", potem moraš nujno iztrebiti tudi otroke. Ker pa čustva niso zanesljiva, so nacisti sklenili, da "tolpo zamenjajo z birokracijo, skupinski bes pa s poslušnostjo avtoriteti," kot sta nekoč zapisala John P. Sabini in Mary Silver.

Razvnemanje strasti so raje zamenjali z organiziranjem rutin. In kot v knjigi Moderna in holokavst poudarja Zygmunt Bauman, je bil prav to eden izmed momentov, ki so omogočili holokavst: "Tako kot vse drugo, kar je narejeno na moderen način - se pravi racionalno, načrtovano, znanstveno podkovano, izvedensko, učinkovito vodeno, usklajeno -, je holokavst prekosil in zasenčil vse svoje domnevno predmoderne sorodne pojave ter jih razkrinkal kot - v primerjavi z njim - primitivne, potratne in neučinkovite." Holokavst je v enaki meri "proizvod in neuspeh moderne civilizacije".

Moderna je pač omogočila nastanek tehnologije, menedžerskih spretnosti in institucij, katerih edini cilj je "instrumentaliziranje človeškega vedenja, in to do takšne mere, da je mogoče vsak cilj doseči učinkovito in energično, ne glede na to, ali so tisti, ki ta cilj uresničujejo, ideološko predani ali ne, ne glede na to, ali svoje početje moralno odobravajo ali ne."

Antisemitizem, vojne razmere, močna država in pasivno prebivalstvo bi bili premalo - za holokavst so nacisti potrebovali učinkovit birokratski aparat, ki ni imel občutka, da ima opravka z eksterminacijo živih ljudi, ampak s tovori, statistikami, diagrami, krivuljami, stolpci številk, oropanimi vsake vsebine, in grafi, ki so merili le napredek dela. "Holokavst je ustvarila birokracija. In ustvarila ga je po svoji podobi." Ko je prvi uradnik napisal prvi predpis o judovski izključitvi, je bila usoda Judov zapečatena, kajti: "Tisto, kar je birokracija potrebovala, je bila definicija njene naloge." Nacisti so birokraciji omogočili, da je bila učinkovita - da je izpolnila svoje "sanje" o redu, disciplini, racionalnosti, načrtovanju in nadzorovanju. Zato so lahko vsi tako mirno in lagodno živeli z Auschwitzem. Ubijanje Judov ni bilo uničevanje, ampak "ustvarjanje". In problem moderne je prav v tem, da je ustvarila institucije, ki so omogočile holokavst, ni pa ustvarila institucij, ki bi ga lahko preprečile.

+ + + + +